James Webb Uzay Teleskobu’nun SSD Boyutu Açıklandı: Evrenin Sırlarını Depolayacak Ama Bi’ GTA 5 Sığmıyor…

İlk başta 2007 yılında fırlatılması planlanan, fakat karşılaşılan sorunlar, yapılan geliştirme ve güncellemelerle fırlatışı yıllarca ertelenen James Webb Uzay Teleskobu, 25 Aralık 2021’de uzaya fırlatılmıştı. Teleskobun ilk renkli görselleri de geçtiğimiz günlerde NASA tarafından paylaşılmıştı.

19.07.2022 14:15:13 tarihinde yayınlandı.

İlk başta 2007 yılında fırlatılması planlanan, fakat karşılaşılan sorunlar, yapılan geliştirme ve güncellemelerle fırlatışı yıllarca ertelenen James Webb Uzay Teleskobu, 25 Aralık 2021’de uzaya fırlatılmıştı. Teleskobun ilk renkli görselleri de geçtiğimiz günlerde NASA tarafından paylaşılmıştı.

Peki James Webb Uzay Teleskobu, çektiği bu fotoğrafları Dünya’ya nasıl gönderdi? Teleskop, çektiği fotoğrafları göndermeden önce nerede depoladı? Gelin, pek çoğunuzu şaşırtma potansiyeli olan bu soruların cevaplarına bakalım.

James Webb Uzay Teleskobu, beklentilerinizin aksine her anlamda son teknolojiyi barındırmıyor. Teleskop elbette bazı teknolojilerinde son ve hatta ilk kez kullanılan teknolojilere yer verse de, uzun süreli dayanıklılık ve güvenilirlik için sağlamlığı bilinen teknolojiler kulanılıyor.

Dünya’dan 1,5 milyon kilometre uzaklıkta bulunan Teleskop, çektiği fotoğrafları dünyaya ‘Ka bandı’ frekansları üzerinden gönderiyor. James Webb’in görev sistemleri mühendisi olan Michael Menzel’e göre teleskop, 25,9 gigahertzlik kanal üzerinden saniyede 28 megabayt veri gönderebiliyor.

Bu ana frekansın yanı sıra teleskop, S bandında iki kanaldan da veri gönderimi sağlıyor. Bu kanallardan biri 2,09 GHz iken kanal üzerinden saniyede 16 kilobit veri aktarımı sağlanabiliyor. İkinci kanal olan 2,27 GHz’lik kanal ise saniyede 40 kilobit veri gönderebiliyor. Bu kanal, genellikle teleskobun operasyonel durumu ve sistemlerin sağlığı gibi teleskobun durumu hakkında bilgilerin alınması için kullanılıyor.

James Webb Uzay Teleskobu, Parker Solar uzay aracı, Transiting Exoplanet Survey Anteni ve Voyager uzay araçları gibi pek çok aracın bağlı olduğu ‘Deep Space Network (DSN - Derin Uzay Ağı)’ ağına bağlı durumda. Bu ağ, dünya çapında üç noktaya yerleştirilmiş anten ile canlı tutuluyor: Avustralya, İspanya ve Kaliforniya.

Paylaşılan bilgilere göre James Webb, pek çoğunuzu şaşırtacak şekilde yalnızca 68 GB’lık bir SSD’ye yer veriyor. Bu depolama alanının %3’ü mühendislik ve telemetri verilerine ayrılıyor. Bunun dışında toplam depolama alanının uzaydaki radyasyonun verdiği zarar nedeniyle önümüzdeki 10 yıl içinde 60 GB’a düşmesi bekleniyor.

Elbette uzayın derinliklerinden elde edilen veriler, 68 GB’lık SSD içinde uzun süreli kalmıyor. Zira depolama alanı yalnızca 24 saat içinde elde edilen verileri depolayabilecek büyüklükte. James Webb Uzay Teleskobu ise gün içinde belirlenen aralıklarda elde ettiği veriyi Dünya’ya aktarıyor ve depolama alanından siliyor.

James Webb Uzay Teleskobu, günde 57 GB’lık veri elde edebilirken Hubble’da bu değer sadece 2 GB idi.

İLGİLİ HABER James Webb Uzay Teleskobu ile Çekilen Jüpiter Fotoğrafı Paylaşıldı: Peki Yeni Fotoğraf, Öncekilerden Neden Farklı?


Kaynak webtekno.com

 

Elon Musk, SpaceX Ürünlerinin Yakında Dogecoin ile Satın Alınabileceğini Açıkladı: Dogecoin Uçuşa Geçti!

Kripto para birimleri gün geçtikçe daha da popülerleşerek birçok kişinin gündemini meşgul ediyor. Bu dijital varlıkların gelecekte oldukça yaygın olmasının beklenmesi de iş insanlarının ve dev şirketlerin bu konuda yatırımlar yapmasına neden oluyor. Hepimizin bildiği gibi bu kişilerden birisi de dünyanın en zengin insanı unvanına sahip olan Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk.

WhatsAppa Yeni Metin Tipi Seçenekleri Geliyor: Kod Blokları, Alıntılar ve Dahası...

Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Geliştirici ekibin, gönderilen metin mesajları için yeni bir özellik üzerinde çalıştığı tespit edildi. WhatsApp'ın masaüstü beta sürümünde kısıtlı bir kullanıcı kitlesi ile test edilen yeni özellik, metinlerine biçim eklemek isteyen kullanıcıları memnun edecek gibi görünüyor.

Instagrama 3D Reklam Özelliği Geliyor: Ürünleri Elimizdeymiş Gibi Deneyimleyebileceğiz!

Instagram, insanların sadece fotoğraflarını ve güzel anlarını paylaştığı bir platform olmaktan çoktan çıktı. Neredeyse önümüzde çıkan her gönderide bir reklam veya işbirliği ibaresi görüyoruz. Instagram çok büyük bir satış gücüne sahip ve tek bir paylaşımla çok fazla insana ulaşabilme olanağı sunuyor. Hal böyleyken de reklamlarla dolu olması tabii ki oldukça normal.

Büyük Beğeni Toplayan Star Wars Jedi Serisinin Üçüncü Oyunu Onaylandı

Star Wars Jedi: Fallen Order oyunu ilk çıktığında oyun dünyasındaki büyük bir eksiği kapatmıştı. Zira birçok Star Wars hayranı, hikâye odaklı bir oyun arayışındaydı ve sağlam yapımlar için de bu kişilerin eski oyunlara bakmaları gerekiyordu. Oyun birkaç problem ve eksikle çıkmış olsa da bu açlığı gidermişti.

Elon Musktan Twitter Yönetimine Rest: "Satın Alırsam 1 Kuruş Vermeyeceğim..."

Haftalardır dünyanın en büyük sosyal platformlarından Twitter'ı satın almaya çalışan ve yaptığı açıklamalarla ortalığı iyice kızıştıran Elon Musk, planlarını anlatmaya devam ediyor. Twitter'da yapılması gerekenleri kendince açıklayan milyarder iş insanı, şimdi de tasarruf planlarlarını açıkladı. Buna göre milyonlarca dolarlık masraf, şirketi satın aldıktan sonra ortadan kalkacak.