Instagram’da, Ülkemizde Yasak Olmasına Rağmen Uyuşturucu Reklamları Yapılıyor!

İçinde bulunduğumuz devirde internet sayesinde her şeye ulaşım kolaylaşmış olsa da bu durum, beraberinde dezavantajlarını da getirdi. Bu dezavantajlardan biri de özellikle Instagram gibi sosyal medya mecralarında -iyi gizlenildiği sürece- yasa dışı veya gençler için uygun olmayan ürünlerin satılabilmesi.

18.10.2023 02:15:07 tarihinde yayınlandı.

İçinde bulunduğumuz devirde internet sayesinde her şeye ulaşım kolaylaşmış olsa da bu durum, beraberinde dezavantajlarını da getirdi. Bu dezavantajlardan biri de özellikle Instagram gibi sosyal medya mecralarında -iyi gizlenildiği sürece- yasa dışı veya gençler için uygun olmayan ürünlerin satılabilmesi.

Telegram gibi mecralarda bu tür olayların döndüğü biliniyor olsa da Instagram, bu tür içeriklere izin vermemesiyle biliniyor. En azından açık açık marihuana satışı için yapılan bir reklam, akışta önümüze çıkmadan önce çoğu kişi böyle sanıyordu. Hâlihazırda yasa dışı olan bir ürünün böylesine kolay reklamının verilebilmesi de oldukça ilginç. 

Asıl sorun, bizim ülkemizde bu ürün yasak olmasına rağmen lise çağındaki çocuklara bile birkaç mesajla uyuşturucu ulaştırabilecek hesapların eforsuz bir şekilde reklam yapabiliyor olması. Ayrıca sipariş verildikten sonra kuryeyle aynı gün teslim imkânı veya istenen yere bırakılması gibi ''kolaylıkların'' da sağlandığı belirtiliyor. 

Dünyanın kimi bölgelerinde legal olsa da marihuanna ve türevi maddelerin ciddi sağlık sorunları yaratabildiği ve bağımlılık yaptığı biliniyor. Günün sonunda marihuana bir uyuşturucu olarak kabul görüyor ve bunu geniş ürün yelpazesiyle rahatça reklam yapmak aslında mümkün olmamalı.

“Ürün Yelpazemiz Geniştir” ibaresi ise akıllarda hiç de iyi bir şekilde canlanmıyor. Yani farklı ürünlerin ne olduğu tahmin edilebilse de iyi yönde bir tahmin yapmak zor. Zira bu reklamı gören fakat sokaktaki olaylardan çekinen gençler, söz konusu satıcıyı görmeden birkaç mesajla uyuşturucu elde edebilir. Bu da hiç aramayan gençlerin bile bir anda uyuşturucuya erişmesine neden olabilir...

Tütün Mamulleri Ve Alkollü İçkilerin Satışına Ve Sunumuna İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m.20/1, “Alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamaz.” şeklinde son noktayı koyuyor. Hâl alkol için böyleyken uyuşturucuda daha da katı olunması gerekiyor.

Narkolog 2023 Profil Analizi, durumun ciddiyetini daha da netleştirecektir. Söz konusu raporda şu ifadeler yer alıyor:

“2022 yılında uyuşturucuya başlama yaşı ortalama 21,99’dur. Ortanca ve en sık tekrar eden yaş ise 20’dir. 2018 yılında yapılan Genel Nüfusta Madde Kullanım Yaygınlığı anketine göre uyuşturucuya başlama yaş ortalaması 19,5’tir. Bu yaş grubunda uyuşturucuya başlayanların oranı 2022 yılında %69,6 olarak ölçülmüştür (2021 yılında %73,7’dir). 2022 yılında 25 yaş üzeri yaş gruplarındaki oranlarda artış görülmektedir. Bunun da metamfetamin kullanımından kaynaklandığı düşünülmektedir”

“Örneklemin %72,4’ü madde kullanmaya "esrar" maddesi ile başlamıştır. Geçtiğimiz yıla göre ilk denenen madde bakımından metamfetamin ve sentetik eczalarda artış gözlemlenmiştir.”

Esrar maddesini %24,9 ile metamfetamin, %6,8 ile eroin ve %5,9 ile sentetik ecza ve %4,3 ile bonzai izlemektedir.”


Kaynak webtekno.com

 

ABD, Coinbaseden Bitcoin Hariç Tüm Kripto Paraların Alım-Satımını Durdurmasını İstemiş

ABD hükümeti, bir süredir kripto para piyasalarına kafayı takmış durumda. Öyle ki ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), bir süre önce dev kripto para borsaları Coinbase ile Binance'e dava açtı. Aslına bakacak olursak bu davaların altında çok da ciddi bir şey yoktu. ABD yönetimi, önümüzdeki yıl gerçekleşecek Bitcoin'i halvingi öncesinde piyasayı köşeye sıkıştırmak için elinden geleni yapıyordu.

Zincir Marketlerdeki Fiyatlar KDV İndiriminden Sonra Değişmedi: Sosyal Medyada Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde temel gıda ürünlerindeki KDV ornanının yüzde 8’den yüzde 1’e çekildiği açıklanmıştı. Temel gıda ürünlerine gelen bu indirimin ardından 3 sektörde daha indirim yapılması planlanıyor. Peynir, zeytin, yumurta, çay, et ve diğer temel gıda ürünlerini kapsayan bu KDV indirimiyle birlikte ürün fiyatlarındaki toplam indirimin yüzde 14’ü bulması bekleniyordu. Ancak durum hiç de sanıldığı gibi olmadı.