Hükümetler ve Teknoloji Devleri, İklim Değişikliğine Karşı Yapay Zekâdan Yararlanıyor

Üzerinde yaşadığımız dünyanın giderek ısındığı ve kontrol edilemeyen yangınların daha sık ve daha şiddetli hale geldiği bu dönemde, insan gücü bunlara kolay kolay engel olamıyor. Dünya ısısının alarm vermesiyle birlikte hükümetler, yapay zekâ teknolojisinin gücünden yararlanmaya çalışıyorlar. 

25.09.2023 10:00:13 tarihinde yayınlandı.

Üzerinde yaşadığımız dünyanın giderek ısındığı ve kontrol edilemeyen yangınların daha sık ve daha şiddetli hale geldiği bu dönemde, insan gücü bunlara kolay kolay engel olamıyor. Dünya ısısının alarm vermesiyle birlikte hükümetler, yapay zekâ teknolojisinin gücünden yararlanmaya çalışıyorlar. 

Yapay zekâ teknolojisini kullanan firmalar ile hükümetlerin iş birliği sonucunda, orman yangınları önceden tespit edilmeye başlandı. Bu teknolojinin çalışması için az miktarda dumanın olması, yapay zekâ kullanan kameraların bunu tespit etmesine yetiyor.

Kameralara entegre edilen yapay zekâ modelleri, acil durum komuta merkezlerini bilgilendirerek yangın söndürme ekiplerini harekete geçiriyor. Ekipler, yangının etki alanı artmadan önce duruma el atabiliyorlar. Böylelikle orman yangınları tamamen olmasa bile engellenebiliyor.

Sadece Kaliforniya'da değil, aynı zamanda San Francisco'da 'Pano AI' isimli bir girişim de benzer bir çalışma prensibine sahip. Gözetleme kulelerinde makine öğrenimi ile donatılmış kameralar, dumanı tespit edebiliyor ve olası bir yanının önüne geçebiliyor. Bu kameralar, hükümetin hava durumu uydularından ve hatta sosyal medyadaki hava durumu paylaşımlarından bile faydalanabiliyor.

Ekim 2017'de, orman yangınları Kuzey Kaliforniya'da büyük bir hasara yol açtı ve sadece 245.000 dönümlük araziyi değil, aynı zamanda 8.900 binayı kül etti. Microsoft, bu büyük tahribattan sonra harekete geçti ve 'Microsoft Azure' teknolojisiyle desteklediği 'Terrafuse AI' projesini hayata geçirdi. 

Terrafuse, geçmiş yangın verilerini gerçek zamanlı uydu gözlemleri ile birleştirerek gelişmiş yangın risk modelleri oluşturuyor. Orman yangınlarının etkilerini azaltmak isteyen herkes API'lere ve grafiklere erişim hakkına sahip.

Yapay zekânın orman yangınları ile mücadelesi sadece dünya üzerinde değil. Yangınları tespit edebilen yapay zekâ algoritmaları ile donatılmış mini uydular, OroraTech ile alçak bir yörüngeye fırlatılıyor. Bu uydular, insansız hava araçlarının daha seyrek olduğu gece saatlerinde ormanlardan termal veriler alabiliyor.

Şirketin sistemi, 19 uydudan ve çok sayıda yer tabanlı kameradan alınan görüntüleri kullanarak, uzak bölgelerdeki orman yangınlarını bile tespit edebiliyor ve ardından bölgenin görsellerini ve yangının zaman içindeki ilerlemesini sunabiliyor. 

Mozambik'te Niassa Özel Koruma Alanı'ndaki Yaban Hayatı Koruma Derneği, şu an OroraTech'in sistemini kullanıyor. Yangın uyarıları sayesinde, yangın ile arasında yalnızca 100 metre bulunan bir ana kampın yanmasını engelledi.


Kaynak webtekno.com

 

Her Gün Adından Bahsettiren Metaverse Evreninde Artık İşler İyi Gitmiyor: Yolun Sonu Göründü mü, Yoksa Hâlâ Bir Umut Var mı?

Teknolojinin son harikası olan ve tüm dünyanın konuştuğu Metaverse evreni, sosyal medya devi olan Mark Zuckerberg’in Facebook’un ana marka ismini Meta olarak değiştirmesinden Türkiye’de yaşayan bir üniversite öğrencisinin ya da beyaz yakalının partilediği geniş bir alana yayılarak herkesi heyecanlandıran bir yer haline dönüştü. 

Microsoftun Xbox Game Passten Kazandığı Dudak Uçuklatan Miktar Ortaya Çıktı

Microsoft’un oyunseverler için kullanıma sunduğu Xbox Game Pass hizmeti, yüzlerce oyunu kütüphanesinde bulunduruyor ve kullanıcıların oyunlara aylık belli bir ücret karşılığında erişmesini sağlıyor. Türkiye’de de oldukça popüler olan hizmet, ‘Bilgisayar’, ‘Konsol’ ve ‘Ultimate’ olmak üzere üç farklı planla oyuncuları oyunlara binlerce lira vermekten kurtarıyor.