Hiçliğin Ortasındaki Uluslararası Uzay İstasyonunda Temiz Hava ve Su Nasıl Hiç Bitmiyor?

Uluslararası Uzay İstasyonu, gezegenimizin yörüngesinde yaklaşık 400 kilometre yükseklikte ve saniyede 7.8 kilometre hızla dönen insan yapımı bir uydu.

31.12.2022 21:45:12 tarihinde yayınlandı.

Uluslararası Uzay İstasyonu, gezegenimizin yörüngesinde yaklaşık 400 kilometre yükseklikte ve saniyede 7.8 kilometre hızla dönen insan yapımı bir uydu.

İstasyon, uzayda işlerin nasıl yürüdüğüne dair bilgimizi geliştirmek için araştırmalar yürüten ve bir dizi deney yapan astronotlara ev sahipliği yapıyor.

Mürettebatın uzayda olabildiğince rahat yaşamasını sağlamak için Uluslararası Uzay İstasyonu'nda birçok yaşam destek sistemi olduğunu söyleyebiliriz.

Hiç şüphe yok ki astronotların Dünya yüzeyinden kilometrelerce yukarıda hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu en önemli üç şey su, yiyecek ve oksijen.

İstasyon aslında Dünya atmosferinin içinde kalsa da termosfer tabakası olarak bilinen bu yükseklikte hava molekülleri solumak için kullanılamayacak kadar seyrek. Peki bu durumda okjisenleri nasıl bitmiyor?

NASA, istasyonda zaten sahip oldukları şeyleri geri dönüştürme konusunda gerçekten çok başarılı. Uluslarasarı Uzay İstasyonu’nda ihtiyaç duyulan oksijeni üretmekle görevli sisteme Oksijen Üretim Sistemi (Oxygen Generation System) adı verilmiş.

Bu sistem elektroliz ile suyu bileşenlerine ayırarak oksijen ve hidrojen gazları açığa çıkarıyor.

Elektrik akımı yardımıyla bir sıvı içinde çözünmüş kimyasal bileşiklerin ayrıştırılması işlemine elektroliz deniyor. Bu işlemi sadece su için uyguladığımızda, su (H2O) oksijen (O2) ve hidrojen (H2) moleküllerine ayrılıyor.

Elektroliz ile elde edilen oksijen gazı uzay istasyonunun havasına karışıyor. Böylece istasyonun solunabilir havası sürdülebiliyor. Elektroliz sırasında açığa çıkan hidrojen ise patlayıcı bir gaz olduğu için istasyondan uzaklaştırılıyordu. Ta ki 2010'a kadar. Bu konuya birazdan geri döneceğiz, ama önce su kısmına bakalım...


Kaynak webtekno.com

 

NVIDIA GeForce Now Fiyatlarına Zam Geldi

Türk lirasının her geçen gün değer kaybetmesiyle birlikte Türk oyuncular da bu durumdan etkileniyor. Oyunlara peşi sıra gelen büyük zamların ardından şimdi de NVIDIA GeForce Now paketlerine zam geldi.

Uzay Yarışı Kızışıyor: Rusya, Uzay Seyahatinde Eski Yerini Geri Almak İçin Savaşmaya Hazır Olduklarını Açıkladı

On yıllık uzun bir sessizliğin ardından Rusya, uzay yarışındaki yerini geri almak için tekrar atağa geçiyor. Uzay turizmi endüstrisi üzerinde hakimiyet için iddialı bir geri dönüş yapmayı planlayan Rusya; hırslı milyarderler, Amerika Birleşik Devletleri ve yarışta giderek daha da adından söz ettiren Çin’e karşı meydan okuyor. 

WhatsApp’ı Artık Android Tablet ve iPadlerde Kullanmak Mümkün Olacak!

Dünyanın en çok kullanılan mobil iletişim uygulaması WhatsApp, uzun bir süredir bir QR kod okutarak bilgisayarlarda da kullanılabiliyor. Eskiden her seferinde giriş yapmanız gereken WhatsApp Web, bir kere giriş yaptığınızda hep açık kalıyor. Ayrıca platformun Wİndows için de bir uygulaması bulunuyor.