Hiç Kodlama Bilmeden Uygulamalar Geliştirmenizi Sağlayan ‘NoCode’ Nedir? Avantajları Neler?

Kendi oyununuzu yapmak, uygulama veya toplum yararına hizmet edecek platformunuzu geliştirmek veya yapay zekâda çığır açabilecek bir projeyi üstlenmek isterseniz, yakın zamana kadar ortalamanın üzerinde kod bilgisine sahip olmanız gerekiyordu.

4.05.2023 23:30:20 tarihinde yayınlandı.

Kendi oyununuzu yapmak, uygulama veya toplum yararına hizmet edecek platformunuzu geliştirmek veya yapay zekâda çığır açabilecek bir projeyi üstlenmek isterseniz, yakın zamana kadar ortalamanın üzerinde kod bilgisine sahip olmanız gerekiyordu.

Fakat yazılım dünyasında her geçen gün giderek yayılan yeni bir konseptler ortaya çıktı: NoCode (Kodsuz) ve LowCode (Düşük Seviye Kod) konseptleri. Peki, nedir bu konseptler, hiç kod bilmeden bile projeler geliştirip piyasaya sürmek ne kadar mümkün?

NoCode ve LowCode teknolojiler, kendiliğinden oluşan konseptler ve teknolojiler değil. Bu teknolojiler, bu konsepti müşterilerine sunmak isteyen, projelerin kodsuz geliştirilmesini sağlamayı hedefleyen girişimler tarafından geliştiriliyor, piyasaya sürülüyor.

NoCode ve LowCode teknolojilerinde asıl amaç aslında yazılımcılara veda etmek değil. Yazılımcıların kod yazma ihtiyacını azaltmak, buradan kazanılan zamanı asıl dikkat edilmesi gereken işlevsel özelliklere yöneltmek.

Tabii avantaj sadece bununla da sınırlı değil. Projeniz ne kadar kapsamlı olursa, yönetmesi de o kadar karmaşıklaşıyor. İşte bu teknolojiler, aynı zamanda yapay zekâ desteği sayesinde karmaşık raporlar ve spesifik işlemler için gereken veritabanı sorguları işleri için de geliştiricilerden beklenen teknik becerileri azaltıyor.

Özetlemek gerekirse NoCode ve LowCode platformları,

Gartner’ın 2021 yılında yayımladığı araştırması, 2025 yılında geliştirilecek iş uygulamalarının %65 gibi büyük bir bölümünün NoCode ve LowCode teknolojileri ile geliştirileceğini ortaya koymuştu. Ayrıca farklı araştırmalarda bu teknolojilerin 2030 yılında 187 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaşacağı kaydedildi.

Ağustos 2022’de Tunç Eryiğit tarafından kurulan NoCodeTime, kısa süre içinde Türkiye ve küresel pazarda birçok firma ve sektörde dijital dönüşüm projelerine imza atmayı başardı. En önemli projelerinden birisi ise ABD’nin South Carolina eyaletindeydi.

Girişim, eyaletteki eğitim seviyesini iyileştirmek için geliştirdiği RAED (Eğitim Verilerinin Raporlanması ve Analizi) projesiyle 750 binin üzerinde öğrencinin verilerini tek bir platformda toplayıp analiz edilmesini sağladı. Bu projesi ise Bilişim Vadisi’nde yer almaya da hak kazandı.


Kaynak webtekno.com

 

Bilgisayarda Bluetooth Açma İşlemi Nasıl Yapılır? (Windows ve MacOS İçin)

Kabul edelim, yakın bir zaman kadar bluetooth teknolojisi vardı ama pek de işe yaramıyordu. Son yıllarda bu teknoloji üzerine yapılan çalışmalar ve 5.2 sürümü gibi yenilikler ile artık bluetooth sistemleri oldukça başarılı hale geldi. Bu teknolojiye sahip ürünler mobil cihaz odaklı olsa da bilgisayarlarımızda da başarılı bir şekilde çalışıyorlar. Peki, Mac ve Windows’ta bluetooth nasıl açılır biliyor musunuz?

Apple Watcha Pro Versiyon Geleceği İddia Edildi: iPhone 14ten Bile Pahalı Olacak!

ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın bir süredir yeni bir akıllı saat üzerinde çalıştığı zaten biliniyor. "Apple Watch Series 8" ismiyle piyasaya sürülmesi muhtemel ürün, Series 7'ye kıyasla daha gelişmiş özelliklere sahip olacak. Ancak deneyimli teknoloji editörü Mark Gurman, Bloomberg'deki son haberinde dikkat çeken bir iddiayı gündeme getirdi. Gurman'a göre Apple, Watch Series 8'de özel bir modeli daha piyasaya sürecek.

FIFA Tarihinde Bir İlk: FIFA 23ün Kapak Yıldızı Bir Kadın Futbolcu Oldu!

Video oyun dünyasının önemli isimlerinden Electronic Arts, uzunca bir süredir gündemde olduğu son FIFA isimli futbol oyunu FIFA 23 ile ilgili önemli bir açıklama yaptı. Şirket tarafından yapılan açıklamalarda, oyunun ne zaman tanıtılacağı açıklandı. Yapılan açıklamaya göre FIFA 23, 20 Temmuz saat 19:00'da resmi olarak tanıtılacak. Ayrıca FIFA 23 Ultimate Edition'ın ilk posteri de resmi olarak paylaşıldı.