Hayatımız ve Evren Aslında Bir Video Oyunundan İbaret Olabilir mi?

Oyun oynamak, aslında her zaman hayatımızın önemli bir parçasını oluşturuyordu. Dışarıda arkadaşlarımızla koşuştururken de oyun oynuyorduk, yanı başımızda duran cep telefonuyla da.

6.07.2022 01:00:30 tarihinde yayınlandı.

Oyun oynamak, aslında her zaman hayatımızın önemli bir parçasını oluşturuyordu. Dışarıda arkadaşlarımızla koşuştururken de oyun oynuyorduk, yanı başımızda duran cep telefonuyla da.

Biz büyüdükçe, oyunlar da bizimle birlikte büyüdü. Peki ya uzun bir iş toplantısındayken bile aslında bir oyun oynuyorsak? Doğduğumuzdan beri belirli bir düzen ve sorumluluklar içerisinde yer aldığımız bu evren, bir oyun dahi olabilir. Gelin, bu varsayımı eğlenceli bir şekilde değerlendirelim.

Şurada yaklaşık 10 yıl öncesine dönecek olursak, daha akıllı telefonların bile yeni yeni yayılmaya başladığı bir dönem içerisinde bulunuyorduk. O zamanlar dahi bize fazlasıyla etkileyici gelen bu cihazlar, şu an bakıldığında çok ayrı bir seviyedeler. Etrafımıza baktığımızda, günlük hayatımızı kolaylaştırmak için üretilen onlarca cihaz görüyoruz. Bu tarz ürünlere artık o kadar alıştık ki şaşırmamaya dahi başladık. Benzer bir düşünce olan simülasyon teorisi, yaklaşık 2500 yıl öncesine kadar dayanıyor. Ünlü Yunan filozof Parmenides de dâhil olmak üzere, birçok ünlü bilim insanı tarafından da desteklenen bu düşünce, Elon Musk aracılığıyla da sıkça gündeme getiriliyor.

 Dünyamızın bir oyundan ibaret olabileceğinin düşüncesi de aslında simülasyon teorisi ile birçok ortak özelliğe sahip. Robotların günlük hayatta yaygınlaşması ve yapay zekanın çok daha gelişmiş bir seviyeye doğru ilerlemesi, teknoloji konusundaki bir sonraki çağın kapısını aralayacak gibi gözüküyor. Bir gün teknolojimiz o denli gelişecek ki gerçeklik içerisinde yer alan bir oyun bile yaratabileceğiz. Çok uzun yıllar sonra insanlığın bu seviyeye gelecek olması kaçınılmazsa da bilim insanları, Dünya’nın bu kadar süre dayanacağını düşünmüyor.

Evren bir video oyunu olsaydı, içerisinde bulunduğumuz oyunun türü kesinlikle bir devasa çok oyunculu çevrim içi rol yapma olurdu. İngilizce ismiyle ‘’MMORPG’’ olarak tanıdığımız bu türden bir oyunda; 7 milyardan daha fazla oyuncuya ev sahipliği yapabilecek güçteki bir sunucu, kulağa fazlasıyla etkileyici geliyor.

Dünyanın belirli bir düzeni olduğunu ve her insanın bu düzen içerisinde bir yeri olduğunu düşünecek olursak, işler epey karmaşıklaşıyor. Hepimizin bu oyun içerisinde bir rolü bulunuyor. Bu, daha çok rol yapma ağırlıklı bir deneyim olduğu için herkes kendi macerasına kendisi yön veriyor ve kararlarının sonuçları ile hayatlarına devam ediyor.

Bu devasa oyun, her ne kadar rol yapma türünde yer alsa da herhangi bir karakter kişiselleştirme ekranına sahip değiliz. Yani bazı oyunlar gibi; nereden geldiğimiz, fiziksel özelliklerimiz ve şartlarımız gibi kritik unsurları belirleme şansına -en azından doğduğumuz zaman- sahip olmuyoruz. 

Evreni bir oyun olarak kabul edip, ona mevcut hâliyle bir zorluk seçecek olsaydık; bunu kesinlikle belirleyemezdik. Dünya içerisinde yer alan her insanın farklı şartlar ve zorluklar ile mücadele ettiğini ve kendi hayat çizgisini çizdiğini düşünürsek, herkesin kendisine ait farklı bir zorluk seçeneğine sahip olduğu kanısına varabiliriz.


Kaynak webtekno.com

 

Terra (LUNA) Soruşturması Resmen Başladı: Yüz Milyarlarca Dolarlık Zararın Nedeni Bir Tek Adamın İnadı Olabilir!

Kripto para piyasalarında deprem etkisi yaratan Terra (LUNA) krizinde yeni bir gelişme yaşandı. Güney Koreli haber kaynakları tarafından paylaşılan bilgilere göre kripto para biriminin kurucusu olan Terraform Labs'ın bazı çalışanları, ifadelerine başvurulmak üzere ülkedeki yetkili kurumlara çağrıldılar ve LUNA soruşturması resmen başladı. Güney Koreli savcılar, bu işin peşini bırakmayacak ve arka planda neler yaşandığını gün yüzüne çıkaracaklar gibi görünüyor.

Bilgisayarınızı İngilizce Kullanıyorsanız Chrome’da Bunu Aratmayın: Çöküyor

Görünüşe göre Google Chrome’un son birkaç sürümünde var olan keşfedilmesi zor bir hata açığa çıktı. Bir Twitter kullanıcısının paylaşımıyla ortaya çıkan ve Ekşi Sözlük'te “chrome'un yakıt fiyatını sorunca çökmesi” başlığıyla gündem olan bu hata, aslında ne yakıt fiyatlarıyla ilgili ne de Chrome'a bir soru sorulmasıyla...

FTXin İflası, Domino Etkisi Başlattı: Bazı Kripto Para Borsaları, İflasın Eşiğinde Olduklarını Açıkladı

Kripto para camiasının son günlerde neredeyse tek gündemi, FTX'in iflas etmesi. Dünyanın en büyük borsaları arasında yer alan FTX ile ilgili yayınlanan bir makale, borsanın iflas etmesine ve kripto para piyasalarında büyük bir çöküş yaşanmasına yol açtı. Geldiğimiz son nokta ise FTX'in iflasının sektörde domino etkisi yarattığını gözler önüne seriyor. 

Sadece iPhone 15 Ailesinde Bulunan 10 İşlevsel Özellik

Apple hayranlarının bir kısmının beğendiği, diğer kısmı ise pek de tatmin edemeyen iPhone 15 serisi, her yıl olduğu gibi Apple’ın bu yıl da önceki modeli kopyaladığı gerekçesiyle taşlanmasına sebep oldu. Fakat telefonları eline alan kullanıcılar, daha ilk günlerden itibaren serinin eşsiz özellikleri için kullanım senaryoları bulabildi.