Güney Korenin İlk Yerli Roketi ’Nuri’ Uzaya Fırlatıldı

Güney Kore, uzunca bir süredir yerli roketi Nuri üzerinde çalışmalarını sürdürüyordu. Hatta geçtiğimiz yılın sonlarına doğru bir fırlatma yapan yetkililer, bu fırlatmada başarısız olduklarını duyurmuşlardı. Bugünse devran dönmüş durumda. Güney Kore, Nuri isimli yerli roketini başarılı bir şekilde fırlattı ve test amacıyla uzaya gönderdiği faydalı yükleri yörüngeye yerleştirmeyi başardı.

23.06.2022 06:00:28 tarihinde yayınlandı.

Güney Kore, uzunca bir süredir yerli roketi Nuri üzerinde çalışmalarını sürdürüyordu. Hatta geçtiğimiz yılın sonlarına doğru bir fırlatma yapan yetkililer, bu fırlatmada başarısız olduklarını duyurmuşlardı. Bugünse devran dönmüş durumda. Güney Kore, Nuri isimli yerli roketini başarılı bir şekilde fırlattı ve test amacıyla uzaya gönderdiği faydalı yükleri yörüngeye yerleştirmeyi başardı.

Güney Kore'nin güneyinde bulunan Naro Uzay Merkezi'nden fırlatılan Nuri, 162,5 kg'lık bir test uydusunu beraberinde götürdü. Güney Koreli yetkililer, test uydusunun yörüngeye yerleştiğini ve Antarktika'daki bir baz istasyonuyla temas kurduğunu açıkladılar. Bununla birlikte 1.3 tonluk bir uydu ile Güney Koreli üniversite öğrencilerinin geliştirdiği küçük uydular da başarılı bir şekilde yörüngeye oturtuldu.

Nuri, Güney Kore için kritik önem arz eden bir roket. Yetkililer, bu roketi Güney Kore'nin gökyüzündeki özgürlüğü olarak nitelendiriyorlar. Güney Kore yönetimi, bu fırlatma roketini kullanarak başta 6G bağlantı teknolojileri olmak üzere, diğer iletişim ağlarını, casus uydularını ve hatta Ay sondalarını taşıyacak. Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, "Artık toprağımızdan uzaya giden yol açıldı." ifadelerini kullanarak Nuri'nin önemini açıklamış oldu. Bu arada 'Nuri' ifadesinin Korecede 'dünya' demek olduğunu belirtelim.

İLGİLİ HABER Uzaya Çıkacak İlk Türk Olmak İçin Son Başvuru Tarihi Ertelendi

Güney Kore, 30 yıldan uzun bir süredir uzay teknolojileriyle ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Hatta geçtiğimiz yıllarda da fırlatma uydusu çalışmaları yapılmış ancak başarılı olunamamıştı. Şimdiyse bu durum değişmiş oldu. Başta ABD olmak üzere pek çok ülke ile iş birliği yapan Güney Kore, uzaydaki varlığını güçlendirme noktasında kararlı gibi görünüyor.


Kaynak webtekno.com

 

Birkaç Adımda Swarm Hesap Silme Nasıl Yapılır?

Sık gittiğiniz bir mekanın mayoru olmak, bir zamanlar fazlasıyla gurur vericiydi. Hatta sırf sizi geçip, o mekanın mayoru olmak isteyenlerle rekabete bile giriyordunuz. Swarm, yıllardır kullanılan ve bir dönemler ciddi popülerliğe sahip uygulamalardan bir tanesiydi. Eski popülerliğine sahip olmasa bile, günümüzde kullanılmaya devam edilen Swarm, gittiğiniz mekanlarda yer bildirimi yaparak diğer kullanıcılar ile etkileşime girmenizi sağlıyor. Eğer artık bir Swarm kullanıcısı olmak ve hesabınızın olmasını istemiyorsanız, sizler için Swarm hesap silme nasıl yapılır rehberini hazırladık.

NASAnın Devasa Toz Fırtınası Yüzünden Uykuda Olan Mars Aracı, Güvenli Moddan Çıktı: Fırtına Sonrası Marstan İlk Bilgi Geldi

NASA'nın uzun zamandır Mars'ta görevde olan uzay aracı InSight, Kızıl Gezegen'de yoğun bir toz fırtınasından sonra mecburen girdiği güvenli moddan güvenli bir şekilde çıktı. Mars'ı detaylı bir şekilde incelemek üzere tasarlanan ve güneş enerjisiyle çalışan InSight, 7 Ocak'ta güç tasarrufu yapmak için güvenli moda girmişti. Ardından yeni gelen bir tweet ile toz fırtınasının dinmeye başlamasıyla aracın güvenli moddan çıktığı bilgisi paylaşıldı. Ayrıca bu tweet ile Kızıl Gezegen'in fırtına sonrası durumu hakkında da ilk bilgiyi almış olduk.

Takipçilerimize "50 Bin TL Çek Verilseydi Hangi Teknolojik Ürünleri Alırdınız?" Diye Sorduk: İşte Gelen Yanıtlar

Günümüzde rekorlar kıran döviz kuru nedeniyle neredeyse tamamını yurt dışından ithal ettiğimiz teknolojik ürünlere erişmek de bir hayli zorlaştı. Ürünlerin dolar bazlı ham fiyatının üstüne uygulanan vergiler de fiyatları daha da üst seviyelere taşırken düşük segmentte yer alan bir telefonu satın almak bile borçlanmak anlamına gelmeye başladı.