Güçlü Bir Performans İçin Olmazsa Olmaz: ‘Bilgisayarımdaki Parçalar Uyum İçinde Çalışıyor mu’ Sorusuna Cevap Veren ‘Darboğaz Testi’ Nasıl Yapılır?

Tüm bilgisayarlar zaman içinde eskir. Yaklaşık beş yıllık bir süreç sonunda bilgisayarınızın artık eski performansında olmadığını görürsünüz en azından biraz güçlensin diye bazı donanımları değiştirmek isteyebilirsiniz. Ancak yeni donanım ile var olan eski donanımlarınız arasında uyum olmazsa boşa masraf yapmış olursunuz. İşte bu iki donanım arasındaki uyumu analiz etme yöntemine darboğaz testi deniyor.

19.10.2022 13:00:31 tarihinde yayınlandı.

Tüm bilgisayarlar zaman içinde eskir. Yaklaşık beş yıllık bir süreç sonunda bilgisayarınızın artık eski performansında olmadığını görürsünüz en azından biraz güçlensin diye bazı donanımları değiştirmek isteyebilirsiniz. Ancak yeni donanım ile var olan eski donanımlarınız arasında uyum olmazsa boşa masraf yapmış olursunuz. İşte bu iki donanım arasındaki uyumu analiz etme yöntemine darboğaz testi deniyor.

Darboğaz testi genel olarak ekran kartı ile işlemci arasındaki uyumu analiz ederek belirli bir oran verir. Çünkü yeni donanımınız en yüksek performansı sunuyor olsa bile eğer var olan donanımlarınızla uyumlu çalışmıyorsa hiçbir işe yaramaz. Bu nedenle darboğaz testini yeni bir donanım almadan önce yapmalısınız. Gelin darboğaz testi nedir, nasıl yapılır yakından bakalım ve uygulayabileceğiniz online ve programlı yöntemleri görelim.

Darboğaz testi, iki farklı donanım arasındaki uyumu analiz ederek birlikte çalışmaları durumunda ortaya çıkan performans oranını gösteren bir tür algoritmadır. Genel olarak ekran kartı ve işlemci arasında yaşanan uyumsuzluk kaynaklı darboğaz olarak adlandırılan performans kaybı durumunu ortaya çıkarmak için kullanılır. Online olarak darboğaz testi yapabileceğiniz internet siteleri ve bilgisayarınıza indirerek kullanabileceğiniz programlar vardır. 

Bilgisayarınızda kullanmak istediğiniz yazılımlara ve oynamak istediğiniz oyunlara göre performans durumu değişiklik gösterse bile yüzde 10, en fazla yüzde 15 oranında bir darboğaz kabul edilebilir. Ancak bundan fazlası olduğu zaman bilgisayarınız hissedilir derecede darboğaz yaşayacak ve bu da asla istediğiniz performansı sunmayacaktır.

GPU Check internet sitesi üzerinden darboğaz testi yapma yöntemini uygulamak için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. İstenilen bilgileri girdikten sonra sistem birkaç saniye içinde darboğaz testi yapacak ve sonuçları detaylarıyla size sunacaktır. 

PC Builds internet sitesi üzerinden darboğaz testi yapma yöntemini uygulamak için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. PC Builds internet sitesi işlemci ve ekran kartının yanı sıra RAM kapasitesi üzerinden de bir değerlendirme yaptığı için aldığınız sonuçlar çok daha sağlıklı olacaktır. İstenilen bilgileri girdikten sonra sistem birkaç saniye içinde darboğaz testi yapacak ve sonuçları detaylarıyla size sunacaktır. 

MSI Afterburner programı üzerinden darboğaz testi yöntemini uygulamak için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. MSI Afterburner, online darboğaz testlerinden farklı olarak yalnızca var olan donanımlarınız arasındaki uyumu analiz eder. Bu analiz sonuçlarına göre yeni bir donanım alıp almamanız gerektiğini görebilirsiniz. 


Kaynak webtekno.com

 

Yanlış Bilginin Ne Kadar Hızlı Yayıldığının Yeni Örneği: Evrene Meydan Okuyan Çin, Uzaya Güneş Fırlattı(!)

Geçtiğimiz hafta Çin, bütün dünyanın ilgisini çeken bir gelişmeyi paylaşmıştı. Daha çok ‘Yapay Güneş’ olarak adlandırılan ‘Deneysel Gelişmiş Süperiletken Tokamak (EAST)’ isimli sistem, insanlık tarihinde bir rekor kırdı. Enerji çıktısını girdinin 10 katı haline dönüştürmeyi hedefleyen, bu gayede de Güneş’te sürekli gerçekleşen nükleer füzyon reaktörünü taklit eden sistem, 17 dakikayı aşkın süre boyunca 70 milyon santigrat derecede çalıştırılmıştı.

NBA, Metaverse ve NFTleri Basketbol ile Birleştirecek Yeni Projesini Duyurdu

Kripto paralar ile birlikte NFT’lerin (non-fungible token) popülerliğinin de hız kesmeden yükseldiğini konu hakkında her gün karşımıza çıkan yeni haberlerle anlıyoruz. Bu dijital varlıklara karşı birçok şüphe bulunmasına rağmen metaverse kavramının da gittikçe büyümesi, NFT’lerin farklı farklı alanlardan yatırımlar almasını sağlıyor.

Google Meetin Yapay Zekâ Destekli Arka Plan Oluşturma Aracı Kullanıma Sunuldu: İşte Özellikleri!

ABD merkezli teknoloji devi Google, bundan birkaç ay önce düzenlediği "I/O 2023" etkinlikleri kapsamında tüm hizmetlerine yapay zekâ dopingi yapacağını duyurdu. Bu bağlamda; yapay zekâ ile desteklenecek hizmetlerden bir tanesi de şirketin video konferans uygulaması Google Meet'ti. Yapılan açıklamalara göre yapay zekâ, kullanıcının katılamadığı bir görüşmenin özetini oluşturabilecek, görüşmeler için arka plan oluşturabilecekti.

WhatsAppa Sadece Bir Kez Dinlenebilen Sesli Mesaj Geliyor

Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, bundan uzun bir süre önce "tek seferlik fotoğraf ve video" özelliğini kullanıma sunmuştu. Bu özellik, adından da anlaşılabileceği üzere gönderilen bir fotoğraf veya videonun, gönderilen kullanıcı tarafından sadece bir kez görüntülenmesine imkan tanıyordu. Gelen son haberler, WhatsApp'ın bu özelliğin kapsamını genişletmeye karar verdiğinin ispatı niteliğinde.