Fiber İnternet Nedir, Nasıl Çalışır, Neden Daha Hızlıdır?

2010’lu yıllardan bu yana özellikle ülkemizde fiber internet yaygınlaşmaya devam ediyor ve ülkemizin birçok bölgesi biraz geç kalmış olsa da her geçen gün fiber internet ile tanışıyor. Dünya çapında da veri iletim yolunu yeniden nitelendiren fiber optik kablolar, fiber internetin yapı taşı olarak karşımıza çıkıyor.

20.06.2022 00:00:27 tarihinde yayınlandı.

2010’lu yıllardan bu yana özellikle ülkemizde fiber internet yaygınlaşmaya devam ediyor ve ülkemizin birçok bölgesi biraz geç kalmış olsa da her geçen gün fiber internet ile tanışıyor. Dünya çapında da veri iletim yolunu yeniden nitelendiren fiber optik kablolar, fiber internetin yapı taşı olarak karşımıza çıkıyor.

Her ne kadar erişebileceğiniz en yüksek hızları sağlasa da fiber internet hâlâ diğer internet seçeneklerini tamamen rafa kaldırabilmiş değil. Bunun en büyük sebeplerinden biri ise fiber internetin ücretlendirmesi olarak nitelendirilebilir. Peki tam olarak fiber internet nedir ve neden daha hızlı? Hep beraber bu soruların ve daha fazlasının cevabına yakından bakıyoruz.

Fiber-optik internet ya da daha çok yaygın ismiyle fiber internet, düşük gecikmeyle 940 Mbps hızlarına ulaşabilme potansiyeli bulunan bir genişbant ağ bağlantısıdır. Bu teknolojinin ana yapı taşı ise tahmin edebileceğiniz üzere fiber-optik kablolardır. Bu fiber kablolar, maksimum kapasitede ışık hızının %70’ine denk gelecek hızlarda veri iletimi yapabilirler. Ayrıca diğer iletken kablolara göre belirli hava koşullarından daha az etkilenen fiber kabloların ömürleri uzundur ve elektriksel karışmaya da daha çok direnebilirler.

Bu oldukça dayanıklı ve yüksek teknoloji fiber kablolardan iletilen internet ise fiber internet olarak adlandırılır. Aslında fiber kabloların veri taşıma hızı ışık hızına yakın olduğu için bir sınır söz konusu değildir. 1 Gbps değerlerine yakın olan  sınır ise anlık bant genişliğinin mümkün kılabildiği üst sınırdır. Yani fiber internetin hızı sınırsız olabilir. Aynı durum ülkemizde de söz konusudur. Ülkemizdeki operatörlerin sunabildiği anlık bant genişliği en fazla 100 Mbps ile sınırlıdır. Bu yüzden aslında fiber internetin sunduğu hızın büyük bir kısmından faydalanamaz durumdayız.

Fiber interneti geleneksel bakır kablolardan ayıran en büyük özelliği veriyi elektrik yerine ışık formunda iletmesidir. Çok küçük cam fiberlerden oluşan fiber optik kablolar, tıpkı elektriksel verinin bakır kabloda hareket ettiği gibi veriyi taşırlar fakat veri ışık formundadır ve bir fiber optik kablo birden fazla veriyi aynı anda taşıyabilir. Bu nedenle fiber optik kablolar, birçok fiber optiğin bir araya getirilip Fiber Optik Trunk kabloları adı verildiği yığınlar hâlinde kullanılırlar.

Fiber optik kabloları oluşturan optik fiberler yaklaşık 125 micron boyutundadır ve hemen hemen insan saçıyla aynı genişlik değerlerine sahiptir. Bu fiber optiklerden geçen ışık formundaki veriler, cihazlara ulaştığında tekrar elektrik formuna dönüştürülür. Bu sayede cihazlar veriyi algılayabilirler. Bu veri ise son kullanıcının evine Ethernet bağlantısı ile ulaşmadan önce Optik Ağ Terminali adlı birimde dönüştürülür.

Bu birim ise hepimizin apartmanlarında bulunan internetin hattan evimize ulaştığı kutudur aslında. Fakat küçük de olsa belirli bir hız bu dönüştürücü birim içerisinde kaybolur. Bu nedenle arada dönüştürücü olmadan kaynaktan son kullanıcıya kadar sadece fiber optik kablolarla taşınan internete Saf Fiber Bağlantısı adı verilir.

Daha önce bahsettiğimiz üzere fiber internet birden çok fiber optiğin bir araya gelmesiyle oluşturulan Fiber Optik Trunk kabloları sayesinde taşınır. İnsan saçıyla hemen hemen aynı boyutta olan bir fiber optik, veriyi ışık hızına yakın bir hızda taşır ve aynı anda birden fazla veriyi taşıyabilir. Fiberden önce ve hâlâ kullanılan bakır kablolar ise her seferinde tek bir veriyi elektrik formunda taşıyabilirler.


Kaynak webtekno.com

 

Appledan Katlanabilir iPhone Bekleyenlere Büyük Sürpriz: Katlanabilir Ekranlı MacBook Yolda Olabilir!

Akıllı telefon sektöründe şu an için tam anlamıyla benimsenmemiş olan yeni bir trend var. Bu trend, tahmin edebileceğiniz üzere katlanabilir ekranlı modeller. Özellikle de Samsung ve Huawei gibi teknoloji şirketleri katlanabilir ekranlı telefonlara büyük yatırım yaparken tüketicilerin ciddi bir bölümü, ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın katlanabilir ekranlı iPhone modelini bekliyorlar. Ancak son iddialar, Apple'ın katlanabilir ekranlı iPhone düşünmediğini gözler önüne seriyor.

Dünyanın İlk Sanatçı Destekli Yapay Zekâ Müzik Uygulaması Yayınlandı

Bugün yaptığı duyuruyla AiMi, özellikle elektronik müzik hayranlarını heyecanlandıracak yeni bir uygulamayı duyurdu. AiMi'nin yayınladığı yeni müzik uygulaması, elektronik müzik hayranlarının uyarlanabilir müzik deneyimleri oluşturabilmeleri için yapay zekâyla önde gelen sanatçıların içeriklerini birleştiriyor. Dünyada bir ilk olan bu uygulama, bir seneyi aşkın süredir dünya standartlarında yapay zekâ mühendisleri ve müzisyenlerden oluşan bir ekip tarafından geliştiriliyordu. AiMi, bir ilki gerçekleştirerek yapay zekâyı 'üretken müziğe' uygulamayı başardı. 

Dünyanın En Güçlü Süper Bilgisayarları Belli Oldu: AMD-Intel Yarışında Galip Kim Oldu?

1993 yılından beri yılda iki kez dünyanın en iyi süper bilgisayarlarının listesini paylaşan TOP500, 2023 yılına ilişkin ilk sonuçları paylaştı. Böylelikle Intel-AMD savaşları ile ilgili önemli bir gelişme yaşanmış oldu. Paylaşılan veriler, Intel'in ilk 500'de daha fazla sayıda süper bilgisayara sahip olduğunu ancak AMD'nin de zirveyi zorladığını gösteriyor. AMD, dünyanın en hızlı 500 süper bilgisayar sisteminin 121 tanesine hayat verirken, AMD marka süper bilgisayar sayısı, yıllık bazda yüzde 29 artış gösterdi.