Fiber İnternet Nedir, Nasıl Çalışır, Neden Daha Hızlıdır?
2010’lu yıllardan bu yana özellikle ülkemizde fiber internet yaygınlaşmaya devam ediyor ve ülkemizin birçok bölgesi biraz geç kalmış olsa da her geçen gün fiber internet ile tanışıyor. Dünya çapında da veri iletim yolunu yeniden nitelendiren fiber optik kablolar, fiber internetin yapı taşı olarak karşımıza çıkıyor.
2010’lu yıllardan bu yana özellikle ülkemizde fiber internet yaygınlaşmaya devam ediyor ve ülkemizin birçok bölgesi biraz geç kalmış olsa da her geçen gün fiber internet ile tanışıyor. Dünya çapında da veri iletim yolunu yeniden nitelendiren fiber optik kablolar, fiber internetin yapı taşı olarak karşımıza çıkıyor.
Her ne kadar erişebileceğiniz en yüksek hızları sağlasa da fiber internet hâlâ diğer internet seçeneklerini tamamen rafa kaldırabilmiş değil. Bunun en büyük sebeplerinden biri ise fiber internetin ücretlendirmesi olarak nitelendirilebilir. Peki tam olarak fiber internet nedir ve neden daha hızlı? Hep beraber bu soruların ve daha fazlasının cevabına yakından bakıyoruz.
Fiber-optik internet ya da daha çok yaygın ismiyle fiber internet, düşük gecikmeyle 940 Mbps hızlarına ulaşabilme potansiyeli bulunan bir genişbant ağ bağlantısıdır. Bu teknolojinin ana yapı taşı ise tahmin edebileceğiniz üzere fiber-optik kablolardır. Bu fiber kablolar, maksimum kapasitede ışık hızının %70’ine denk gelecek hızlarda veri iletimi yapabilirler. Ayrıca diğer iletken kablolara göre belirli hava koşullarından daha az etkilenen fiber kabloların ömürleri uzundur ve elektriksel karışmaya da daha çok direnebilirler.
Bu oldukça dayanıklı ve yüksek teknoloji fiber kablolardan iletilen internet ise fiber internet olarak adlandırılır. Aslında fiber kabloların veri taşıma hızı ışık hızına yakın olduğu için bir sınır söz konusu değildir. 1 Gbps değerlerine yakın olan sınır ise anlık bant genişliğinin mümkün kılabildiği üst sınırdır. Yani fiber internetin hızı sınırsız olabilir. Aynı durum ülkemizde de söz konusudur. Ülkemizdeki operatörlerin sunabildiği anlık bant genişliği en fazla 100 Mbps ile sınırlıdır. Bu yüzden aslında fiber internetin sunduğu hızın büyük bir kısmından faydalanamaz durumdayız.
Fiber interneti geleneksel bakır kablolardan ayıran en büyük özelliği veriyi elektrik yerine ışık formunda iletmesidir. Çok küçük cam fiberlerden oluşan fiber optik kablolar, tıpkı elektriksel verinin bakır kabloda hareket ettiği gibi veriyi taşırlar fakat veri ışık formundadır ve bir fiber optik kablo birden fazla veriyi aynı anda taşıyabilir. Bu nedenle fiber optik kablolar, birçok fiber optiğin bir araya getirilip Fiber Optik Trunk kabloları adı verildiği yığınlar hâlinde kullanılırlar.
Fiber optik kabloları oluşturan optik fiberler yaklaşık 125 micron boyutundadır ve hemen hemen insan saçıyla aynı genişlik değerlerine sahiptir. Bu fiber optiklerden geçen ışık formundaki veriler, cihazlara ulaştığında tekrar elektrik formuna dönüştürülür. Bu sayede cihazlar veriyi algılayabilirler. Bu veri ise son kullanıcının evine Ethernet bağlantısı ile ulaşmadan önce Optik Ağ Terminali adlı birimde dönüştürülür.
Bu birim ise hepimizin apartmanlarında bulunan internetin hattan evimize ulaştığı kutudur aslında. Fakat küçük de olsa belirli bir hız bu dönüştürücü birim içerisinde kaybolur. Bu nedenle arada dönüştürücü olmadan kaynaktan son kullanıcıya kadar sadece fiber optik kablolarla taşınan internete Saf Fiber Bağlantısı adı verilir.
Daha önce bahsettiğimiz üzere fiber internet birden çok fiber optiğin bir araya gelmesiyle oluşturulan Fiber Optik Trunk kabloları sayesinde taşınır. İnsan saçıyla hemen hemen aynı boyutta olan bir fiber optik, veriyi ışık hızına yakın bir hızda taşır ve aynı anda birden fazla veriyi taşıyabilir. Fiberden önce ve hâlâ kullanılan bakır kablolar ise her seferinde tek bir veriyi elektrik formunda taşıyabilirler.
Kaynak webtekno.com
Aradaki Fark Gerçekten Muazzam: Popüler Oyunlar Unreal Engine 5 ile Geliştirilseydi İşte Böyle Görüneceklerdi!
Geçtiğimiz yıllarda tanıtılan ve gösterilen demolar ile ciddi anlamda popüler olan Unreal Engine 5, Epic Games’in en yeni oyun motoru olarak karşımıza çıkıyordu. Ücretsiz bir şekilde kullanıma açılan oyun motoru, büyük markaların hayranı olan oyunculara da büyük oranda ilham oldu.
"İfade Özgürlüğü Savaşçısı" Elon Musk, Twitterda Cinsiyet Tanımıyla İlgili Bir Kelimeyi Taciz Olarak Değerlendirdi: Hesaplar Kapatılacak!
Milyarder iş insanı Elon Musk, Twitter’ı satın aldığı günden beri platformda yaptıklarıyla gündeme geliyordu. Bugün ise Musk’ın, CEO’luk görevini yakın zamanda Linda Yaccarino’ya bıraksa da uygulamada kararlar almaya devam ettiği görüldü.
Street Fighter 6 Duyuruldu! İşte 35 Yıllık İkonik Oyun Serisinin Yeni Üyesinden İlk Görüntüler
1987 yılından beri hayatımızın içerisinde olan ve artık oyuncular için ikonik bir yere sahip hale gelen Street Fighter serisi ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Serinin ardındaki şirket olan Capcom, Street Fighter 6'nın geleceğini resmen duyurdu. Oyun, görkemli bir tanıtım videosuyla paylaşıldı.
Harçlıkların Nereye Gittiği Belli Oldu: Yeni Bir Araştırmaya Göre "Kripto Zengini" Olma Hayalleri 15 Yaşa Kadar Düştü
Bir yatırım ve kazanç kaynağı olarak dünya genelinde rağbet gören kripto paralar, kısa yoldan zengin olma umuduyla birçok insanın hayatını etkiliyor. Ülkemiz özelinde baktığımızda, çabalayan ve emek gösteren insanların emeklerinin değer görmemesi ve ekonomik sorunlar insanları kısa yoldan zengin olma hayaline sürüklüyor.
Sony, Oyun Oynayarak Ödül Kazanabileceğiniz PlayStation Stars Programını Duyurdu (Hem de Ücretsiz!)
Oyun sektörü hızla büyümeye devam ederken birçok dev şirket, kullanıcılar için yeni hizmetleri piyasaya sürüyor. Geçtiğimiz haftalarda oyunlara servet harcamayı sonlandıracak ve fiyatı gibi tüm detaylarına buradan ulaşabileceğiniz yeni PlayStation Plus’ın Türkiye’de kullanıma sunulduğunu sizlere aktarmıştık.