Facebook, Yeni Yapay Zeka Sisteminin Kanser Tedavisine Yardımcı Olabileceğini Düşünüyor

Yapay zekanın bilim ve teknolojiye sağladığı faydalar gün geçtikçe artıyor. Hayatın birçok alanında kullanılmaya başlanan yapay zeka, tıp alanında çığır açabilir. Facebook’un açıklamasına göre şirketin geliştirdiği yapay zeka, kanseri yenmekte katkı sağlayacak ilaç kombinasyonlarını tahmin edebiliyor.

20.02.2022 21:30:23 tarihinde yayınlandı.

Yapay zekanın bilim ve teknolojiye sağladığı faydalar gün geçtikçe artıyor. Hayatın birçok alanında kullanılmaya başlanan yapay zeka, tıp alanında çığır açabilir. Facebook’un açıklamasına göre şirketin geliştirdiği yapay zeka, kanseri yenmekte katkı sağlayacak ilaç kombinasyonlarını tahmin edebiliyor.

İddiaya göre Facebook’un yeni yapay zeka sistemi, farklı ilaçların birbiriyle aynı anda kullanıldığında ortaya çıkan farklı etkileri tahmin edebilir. Böylece ilaçların hücreler içinde sağladığı etki hızlandırılabilir ya da artırılabilir. Bu yönde yapılacak çalışmalar olumlu sonuç verirse belki de ‘kanserin kesin çözümü’ diyebileceğimiz tedavi süreçleri ortaya çıkabilir.

Facebook’un AI Research departmanı ve Almanya’daki Helmholtz Centre tarafından geliştirilen yeni yapay zeka sistemi, Facebook’un iddiasına göre kanser gibi hastalıkların tedavisinde işe yarayacak ilaç kombinasyonlarını tahmin edebilen ilk basit kullanımlı yapay zeka sistemi. Münih’teki Helmholtz Centre’da görev alan ve çalışmanın önde gelen isimlerinden olan Fabian Theis, bu tip ilaç araştırmalarının genelde yıllar aldığını söylüyor. Özellikle kanser tedavisi için değerlendirilen yapay zeka sisteminin daha birçok hastalığın tedavi sürecini kısaltacağı umuluyor. 

Facebook’un yapay zeka modeli, hücrelerin belli ilaç kombinasyonları kullanıldıktan sonra verdiği tepkileri hesaplıyor ve bu verileri kaydediyor. İlaçların türü, hangi ilaçlarla birleştirildiği, doz, alınan zaman ve hedeflenen hücre türünü göz önünde bulundurarak işleyen sistemin kişiden kişiye farklılık gösterebilecek tedaviler ortaya koyması bekleniyor.

Araştırma ekibi, bu tip tahminlerin insanlar tarafından yapılamayacağını öne sürüyor. 100 ilacın farklı kombinasyonlarının test edileceğini düşünelim: 5 tanesinin seçilip 3 farklı dozla kombine edilmesi, 19 milyar denemeye denk geliyor. Evet, bu tip çalışmalar insanlar tarafından yürütülmüyor değil; ancak tüm olasılıkların gözlemlenmesi, bazen 5 yılı aşan çalışmalar sonucunda gerçekleşiyor. 

İLGİLİ HABER Yeni Bir Kanser Aşısı Geliştirildi: İnsanlar Üzerindeki İlk Deneylerde Başarı Oranı Yüzde 93

Araştırma ekibi, yapay zeka modelini test etti. Doğruluk payını anlamak için çalışmada etkisi bilinen ilaç kombinasyonları kullanıldı. Yapılan testin sonucunda sistemin, ilaçların hücreler üzerindeki etkisini %90’ı aşan doğruluk payıyla tahmin ettiği ortaya çıktı. 

Yeni yapay zeka modeli, açık kaynaklı bir araç olarak araştırma topluluğuna sunulacak ve zamanla geliştirilecek. Facebook AI Research’ten David Lopez Paz, modelin tek bir cihazda birkaç saat içinde gelişebildiğini söylüyor. Henüz canlılar üzerinde detaylı testler yapılmamış olsa da Facebook’un yeni yapay zekasının kanser tedavisi için çok büyük bir ilk adım olduğu düşünülüyor.


Kaynak webtekno.com

 

iPhone 15, "Qi2" Kablosuz Şarj Destekleyen İlk iPhone Oldu! (Peki Bu Ne Anlama Geliyor?)

ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın iPhone 15 lansmanı geride kaldı. Gerçekleştirilen etkinlikte iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max ile resmen tanışma imkânı yakaladık. Ancak Apple, geçmişte olduğu gibi bu yıl da yeni akıllı telefonlarının tüm özelliklerini lansmanda açıklamadı. Mesela iPhone 15 ailesinin kablosuz şarj özelliklerine çok da değinilmedi.

Kablolarımızda Gördüğümüz, Çekmeye Çalışırken Her Yere Takılan O Silindir Şeklindeki Plastik Parça Nedir?

Çoğunlukla şarj cihazlarımızda karşımıza çıkan küçük bir parça olan ve kabloları çekmeye çalışırken her seferinde bir yerlere takılmasıyla ufak çaplı sinir eden Ferrit boğumunun asıl işlevini ve yokluğunda neler olabileceğini sizlere anlatacağız. Şimdiden söyleyelim, bir yerlere takılıyor diye sinir olduğumuz bu silindir, aslında oldukça önemli bir amaca hizmet ediyor.

Elinizin Şekline Göre Tasarlanan, Kişiye Özel Mouse Üretildi [Siz de Yaptırabilirsiniz]

Bilgisayarlar hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Ancak bilgisayarla birlikte kullandığımız ekipmanlar da en az bilgisayarın kendisi kadar önemli. Zira klavye, fare veya koltuk gibi ekipmanlar, ergonomik açıdan uygun olmadıkları durumlarda sağlığımızı olumsuz etkileyebiliyor. İşte bunun bilincinde olan bir grup araştırmacı, kişiye özel fare üretmek için harekete geçti. Formify isimli ekip, yapay zeka ve üç boyutlu yazıcılar kullanarak kişiye özel fare üretmeye başladı.

Elon Musk, 44 Milyar Dolara Satın Aldığı Twitterın Şu Anki Değerini Açıkladı (Yarısı Bile Etmiyor...)

Bir zamanlar dünyanın en zengin insanı olan Elon Musk'ın Tesla, SpaceX, Neuralink -bazen de Boring Company- ile sık sık gündem olmasına alışığız. Ancak ünlü iş insanı son bir yıldır daha çok önce satın almak sonra da almamak için kırk takla attığı Twitter ile gündemde. Görünen o ki Elon Musk, an itibarıyla Twitter'ı bir yıl önce satın almaya çalıştığı şirketten daha değersiz görüyor.

Bilgisayarınızın Özelliklerini A’dan Z’ye Görebileceğiniz DxDiag Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Açılır?

Windows işletim sistemi, kullanıcılarına dahili olarak pek çok farklı araç ve uygulama sunmaktadırlar. Bunlardan bazıları herkes tarafından bilinirken bazılarını ise pek bilen yoktur. DxDiag aracı da bunlardan bir tanesi. İlk görenler için bir üçüncü taraf uygulamaya ve hatta şüpheli bir virüse benzetilen DxDiag, aslında Windows tarafından kullanıcılarına dahili olarak sunulan sistem bilgi aracıdır.