Elon Musk, Twitterın İkinci İfşasını Yayınladı: Her An Herkese Nasıl Sansür Uygulandığını Paylaştı...

28 Ekim’den bu yana Twitter’ın tek sahibi olan Elon Musk, geçtiğimiz hafta şirket için gizli belgeleri kamuyla paylaşmaya başlamıştı. Gazetecileri bu dosyaların paylaşılmasında aracı olarak kullanan Musk, bugün ikinci Twitter ifşasını yaptı.

9.12.2022 21:15:10 tarihinde yayınlandı.

28 Ekim’den bu yana Twitter’ın tek sahibi olan Elon Musk, geçtiğimiz hafta şirket için gizli belgeleri kamuyla paylaşmaya başlamıştı. Gazetecileri bu dosyaların paylaşılmasında aracı olarak kullanan Musk, bugün ikinci Twitter ifşasını yaptı.

Elon Musk’ın ikinci ifşasının konusu, Twitter’da hesaplara uygulanan gizli yasaklamalar oldu. Twitter’ın, daha önce kesinlikle reddettiği ‘shadow ban (gizli yasaklama)’ uygulamasını pek çok ünlü hesap üzerinde dahi gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Gelin, detaylara inelim.

Bu hafta “The Free Press (Özgür Basın)” kurucusu Bari Weiss aracılığıyla gündeme gelen ifşa dosyaları, Twitter’da insanları gizlice yasaklamak için ayrı bir ekip kurulduğunu ortaya koydu.

Bu ekip, kara listeler oluşturmak, beğenilmeyen Tweet’lerin trendler arasında listelenmesini engellemek ve hatta hesapların ve trendlerin görünürlüğünü sınırlamakla yükümlüydü. Tüm bu işlemler, kimseye haber verilmeden gizli bir şekilde yapılıyordu.

Söz konusu ekibin “Stratejik Müdahele Ekibi - Global Yükseltme Ekibi (SRT-GET)” olarak adlandırıldığı belirtildi. Ekip, günde 200’den fazla vakayı ele alıyordu.

Ekibe dahil olan üst düzey yöneticiler arasındaysa Vijaya Gadde (Hukuk, Politika ve Güven Başkanı), Yoel Roth (Küresel Güven ve Güvenlik Başkanı) ve eski ve yeni CEO Jack Dorsey ve Parag Agrawal da yer alıyordu.

COVID sınırlamalarının çocuklara zarar vereceğini savunan Stanford Üniversitesi’nden Dr. Jay Bhattacharya, “Trendler Kara Listesine” yerleştirildi. Tweet’lerinin trend olması engellendi.

Muhafazakâr aktivist Charlie Kirk’in hesabı “Do Not Amplifiy” olarak işaretlendi. Yani bu hesabın kişilerin önüne çıkarılması engellendi, büyük kitlelere erişmesinin önüne geçildi.


Kaynak webtekno.com

 

Kullanmak Zorunda Kalmamanızı Umduğumuz Anlık Deprem Tahmini Yapan 9 Uygulama

Artık bir klişeye dönüşmüş olsa da doğru, Türkiye bir deprem ülkesidir. Maalesef bu gerçeği çok acı tecrübelerle öğrenmek zorunda kaldık. Ülkemizde AFAD ve Kandilli Rasathanesi gibi kurumlar anlık deprem tahmini yapıyor ve bunu internet siteleri ile sosyal medya platformları üzerinden paylaşıyorlar. Ancak bu platformlar, anlık deprem tahmini için bir bildirim göndermiyor ve kullanıcıları hızla haberdar edemiyor.

1977 Yılında Uzaya Gönderilen Voyager 1 Hâlâ Nasıl Çalışıyor ve Şu An Nerede?

Bugün yıldızlararası uzay, Satürn, Jüpiter, Neptün, Uranüs gibi görece Dünyamıza oldukça uzak olan gezegenler ve uzay bölgeleri hakkında epey bilgi sahibiyiz. Tüm bu ulaşılması güç bilgileri ise NASA Voyager görevine ve bu görev dahilinde gönderilen Voyager 1 uzay aracına borçluyuz. 1977 yılında uzaya gönderilen Voyager 1 aracı, pek çoğumuzun yaşından çok daha uzun süredir bize uzay hakkında bilgi veriyor.