Ekşi Sözlük Yönetimine Sitenin Kapatılmasının Altında Yatan Nedenleri Sorduk: İşte Aldığımız Yanıtlar

21 Şubat 2023 tarihinde uygulanan Ekşi Sözlük erişim engeli hala devam ediyor. Bu kararın uygulanmasına tepki gösteren de var destekleyen de. Hatta destekleyenler arasında Ekşi’ye gönül vermiş isimler de var.

13.03.2023 05:00:27 tarihinde yayınlandı.

21 Şubat 2023 tarihinde uygulanan Ekşi Sözlük erişim engeli hala devam ediyor. Bu kararın uygulanmasına tepki gösteren de var destekleyen de. Hatta destekleyenler arasında Ekşi’ye gönül vermiş isimler de var.

Peki Ekşi Sözlük yönetimi ne düşünüyor? Gündeme ilişkin tüm soru işaretlerini derleyip Ekşi Sözlük Genel Müdürü Nilgün Gürsoy ile bir röportaj gerçekleştirdik. Kendisinin yanıtları, Sözlük yönetiminin uygulanan erişim engeline, taraflı ya da tarafsız şekilde iletilen tüm eleştirilere karşı nasıl bir duruş sergilediğini net şekilde gösteriyor.

Gördüğünüz üzere deprem ve siyaset gündemleri gibi internet gündemi de epey yoğun geçti. Twitter ve Ekşi Sözlük’ün erişime engellenme gerekçeleri birbirleriyle benzer, ancak bu iki platform arasında önemli ve bariz bir fark var: Ekşi Sözlük tamamen Türkiye merkezli bir yapı, Twitter ise Türkiye’de hizmet veren global bir şirket. Ekşi Sözlük yönetimi, özellikle bu farktan dolayı alınan kararların ve baskının farklı şekilde uygulandığına dair tepkili.

Soru: Ekşi Sözlük yönetimi, engelleme kararına nasıl yaklaşıyor? Bu engel size göre insanların hangi özgürlüklerini kısıtlıyor?

Soru: Siyasilerin ya da devlet görevlilerinin uzun bir süredir Sözlük’ün kapatılmasına dair yaptığı çağrılar, kürsü dışında/perde arkasında kurumsal bir baskı aracı olarak kullanıldı mı?

Soru: Yazar bilgilerinin devlet kurumlarıyla paylaşılması konusu ciddi şekilde eleştiriliyor, bu eleştirilere ilişkin yanıtınız nedir? 

Soru: Yaşanan son engelleme öncesinde herhangi bir yazarın bilgileri yetkililer tarafından istendi mi? Engelleme kararı bu bilgilerin verilmemesi sebebiyle alınmış olabilir mi?

Soru: Ekşi Sözlük içerisinde devlet kurumlarıyla birlikte çalışan, haberleşen bir ekip var mı? 


Kaynak webtekno.com

 

Bilim İnsanları, Deepfake Görüntülerini Tespit Edebilmenin Yeni Bir Yolunu Buldu

Son yıllarda yapay zeka algoritmalarının hayatımıza kattığı teknolojilerden biri de deepfake oldu. Başlangıçta merak uyandıran ve hepimizi heyecanlandıran bu teknoloji, pek çok etkileyici kullanım alanı olsa da aynı zamanda oldukça tehlikeli. Çünkü deepfake kullanılarak kişilerin görüntüleri uygunsuz videolarda, fotoğraflarda kullanılabiliyor. Bu da beraberinde pek çok sorun getiriyor.

Paralı Mavi Tik, Twitterda Taklitçi Hesapların Sayısını Artırdı: Peki Hesapların Gerçek Olup Olmadığını Nasıl Anlayacağız?

Popüler sosyal medya platformu Twitter, aylar süren bir sürecin ardından Elon Musk’ın yönetimine geçti. Ünlü milyarderin platformu devralmasıyla birçok yeniliğin ekleneceği de açıklandı. Bunlardan belki de en çok dikkat çekeni, onaylanmış hesaplarda gördüğümüz ‘mavi tik’ rozetinin ücretli hâle gelecek olmasıydı. Twitter Blue aboneliğiyle belli ülkelerde iOS için dün kullanıma sunulan bu özellik, herkesin 8 dolar karşılığında doğrulanmış hesaba sahip olabileceğini gösteriyordu.

Microsoft, Kurumsal Güvenlik Yazılımlarına GPT-4 Desteği Getirdiğini Açıkladı: Karşınızda “Security CoPilot”

Microsoft’un geçtiğimiz aylarda OpenAI ile yaptığı “multi milyon dolarlık” anlaşmanın ardından Office Uygulamaları, Dynamics 365, Bing ve hatta Skype’a bile yapay zekâ desteği geldiği açıklanmıştı. Hemen hemen her ürününü yapay zekâ modellerini kullanarak bir sonraki seviyeye taşımak isteyen şirketin yeni hedefiyse güvenlik sistemleri oldu.