Eğer Bitcoin 0 (Sıfır) Dolara Düşerse Ne Olur?

Kripto paralar hakkında olumsuz düşünen insanlar bile bu piyasanın ve yeni nesil finansal teknolojilerin geleceğini merak ediyorlar. Bitcoin’in tüm kripto para piyasasındaki yönlendirici gücünü düşünürsek, insanların ona karşı sahip oldukları özel ilgiyi de anlarız.

22.02.2022 20:30:27 tarihinde yayınlandı.

Kripto paralar hakkında olumsuz düşünen insanlar bile bu piyasanın ve yeni nesil finansal teknolojilerin geleceğini merak ediyorlar. Bitcoin’in tüm kripto para piyasasındaki yönlendirici gücünü düşünürsek, insanların ona karşı sahip oldukları özel ilgiyi de anlarız.

Ocak 2018’deki yükselişiyle 20.000 dolar barajını aşan Bitcoin, ardından hızla değer kaybetti ancak Mayıs 2020'deki yarılanmanın ardından yükselmeye başladı. 2021 başında ise 46 bin dolar seviyesini aştı. Ardından gelen düşüşe rağmen uzun vadede yatırımcısına en çok kazandıran kripto para birim olarak dikkat çekiyor. Ancak konuya biraz uzak olanlar için 2017'den bu yana devam eden “Bitcoin ya sıfıra düşerse?” endişesi devam ediyor. 

Ocak 2018’de tüm kripto paraların toplam piyasa hacmi 835 milyar dolara çıktığında Bitcoin’in tek başına piyasa hacmi yaklaşık 300 milyar dolardı (%35). 2018'deki kritik düşüş ile toplam piyasa hacmi 130 milyar dolarken, Bitcoin tek başına bu hacmin 67 milyar dolarını karşılıyordu (%51). 2021'deki yükselişinde ise 2.3 trilyon dolara ulaşan toplam piyasa hacminde Bitcoin'in payı 762 milyar dolara kadar çıktı (%72). 2021'deki değer kaybının ardından Bitcoin piyasa hacminde %67 oranında yer tutuyor. 

Buradan çıkartılabilecek en önemli sonuç Bitcoin'in tüm kripto paralar arasında giderek artan bir ağırlığa sahip olması, piyasaya hükmettiği pozisyonu perçinlemesi. İşte bu nedenle Bitcoin'in değer kaybı yaşaması doğal olsa da 0 dolara düşme ihtimali iyiden iyiye azalıyor. 

Piyasalarda işlem gören Bitcoin dahil neredeyse tüm kripto paraları birer ağaç olarak düşünün. Tabelasında “Kripto Para Ormanı” yazan sanal bir milli parkın içerisindesiniz. Ağaçlar, ne kadar sularsanız o kadar büyüyüp, o kadar çok meyve veriyorlar. Eğer sulanmazlarsa çürüyüp yok olma riskleri var, tıpkı gerçekte de olduğu gibi. Bitcoin bu sanal ormandaki en büyük ağaç. Ele aldığımız ihtimal ise onun susuz kalıp günün birinde ölecek olması.

Şimdi şöyle düşünün: Eğer bir ormandaki en büyük ağaç ölürse, orman hepsi yok olur mu? Hayır, diğer ağaçlar onun yerini alırlar. Aslında kripto paralar da aynı şekilde işliyor, çünkü temelinde doğal bir şey olan insan davranışı yatıyor. Bu örnek hikayemizdeki “su”, yatırımcıların sisteme aktardıkları parayı ifade ediyor. İnsanlar ormanı iyi beslediklerinde sadece çıkan oksijenden değil, ormanın oluşturduğu ekosistemden faydalanıyorlar.

Çoğu piyasa analisti ve uzmana göre Bitcoin’in yok olduğu bir senaryoda Ethereum ve Ripple gibi birimler, ormanın yeni efendisi olacaklar. Dünya ekonomik tarihine baktığınızda, en büyük ağacın sürekli değiştiğini görürsünüz. Antik çağlarda Roma İmparatorluğu'nun para birimi dünya piyasasına hükmederken bir dönem Asyalı para birimlerinin, bugün de doların en büyük ağaç olması gibi.

Değer algılarımızı değiştiren tek şey, kripto paranın fiziksel karşılığının olmaması. Bu durumu doğal karşılayan, dijital okuryazarlık düzeyi yüksek bireylerin sayısı arttıkça, bu bireyler dünya ekonomisinde söz sahibi olmaya başladıkça kripto paralar geleceğin en büyük finans seçenekleri arasında yer alacaklar. Belki de ormanın kralı olacaklar.

Bitcoin, kısa da olsa ömrü ve boyutuyla binlerce yıldır yaşayan anıt ağaçlara benziyor. Milli parklardaki anıt ağaçların ziyaretçi sayısı, her zaman onu sulayan kişilerin sayısından daha fazla olur. Bir milli parka gider, en yaşlı ağacı görür, fotoğrafını çeker, yüzeysel olarak ne olduğunu bilirsiniz. Bu süre zarfında diğer ağaçlar büyümeye devam eder, ancak onları sulayan kişilerden başkası ziyaret etmez. Her zaman olduğu gibi bugün de Bitcoin’in başına gelenler de aslında böyle tarif edilebilir.


Kaynak webtekno.com

 

FAST Limiti 20.000 TLye Yükseltildi: Temassız Ödemeler İçin Yeni Şifre Şartı Geldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bundan birkaç yıl önce 7/24 para transferine imkan tanıyan FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) isimli bir uygulamayı hayata geçirmişti. Vatandaş, bu sistemi kullanarak saniyeler içerisinde para transferi yapabiliyor, EFT işlemlerindeki mesai içi şartından kurtulmuş oluyordu. Şimdiyse bu hizmet ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

NASAnın İnsanlı Ay Görevi Artemis Parasızlıktan Ertelendi: En Erken Tarih 2025

İnsanların aya ayak basmasının üzerinden 50 yıldan fazla bir süre geçti; ancak NASA bu durumu değiştirmek adına bir süredir planlar yapıyor. NASA, 2019 yılında Artemis görevi kapsamında önümüzdeki beş yıl içerisinde yepyeni bir roket ve kapsül sistemi kullanarak Ay’ın güney kutbunu keşfetmek amacıyla gezegenimizin uydusuna insan göndereceğini açıklamıştı; ancak görünen o ki uzay ajansının bu planlarının gerçekleşmesi tahmin edilenden daha uzun sürecek. 

Steam’de Alışveriş Yaparken Karşılaştığımız Ödeme Seçeneği BoaCompra Nedir, Ne İşe Yarar?

İnternetten alışveriş yapmak, her ne kadar 2022 yılında olsak bile yine güvensizlikleri meydana getiriyor. Kullanıcılar, ödeyecekleri ücret sonrasında hizmet alamamaktan oldukça korkuyor ve bu nedenle ne kadar güvenilir olsa bile o siteden alışveriş yapmıyor. Bugün, sizler için dünya genelinde bilinen ve en güvenilir ödeme sistemlerinden bir tanesi olan BoaCompra nedir, ne işe yarar sorularını yanıtlayacağız.