Dünyanın En Güçlü Bilgisayarları Açıklandı: Peki Hangisi Ne İşe Yarıyor?

Birçok alanda ve özellikle bilimsel araştırmalarda kullanılan dünyanın en güçlü bilgisayarları, yeniden değerlendirilerek sıralamaya girdi. Günlük olarak kullandığımız birimlerin çok üzerinde işlem gücüne sahip olan bu bilgisayarlar, devasa boyutlarıyla da adeta göz dolduruyor.

21.02.2022 08:15:16 tarihinde yayınlandı.

Birçok alanda ve özellikle bilimsel araştırmalarda kullanılan dünyanın en güçlü bilgisayarları, yeniden değerlendirilerek sıralamaya girdi. Günlük olarak kullandığımız birimlerin çok üzerinde işlem gücüne sahip olan bu bilgisayarlar, devasa boyutlarıyla da adeta göz dolduruyor.

Özellikle çok fazla sayıda etkeni ve sonucu komplike simülasyonları yürütme konusunda uzman olan dünyanın en güçlü bilgisayarları, fizikten sağlığa ve nükleer araştırmalara kadar birçok alanda sayısız etken maddeli simülasyonları yürütüyor. Hazırsanız dünyanın en güçlü bilgisayarlarına ve özelliklerine yakından bir göz atalım.

Dünyanın en güçlü bilgisayarları, günlük olarak kullandığımız normal bilgisayarlardan hâliyle daha farklı değerler ile sıralanıyor. TeraFlop olarak adlandırılan bu değer, saniye başına bir trilyon kayan nokta işlemi anlamına gelir. Yani kısaca TeraFlop, bir saniye yapılan 1 trilyon işlemi niteler. Bu durumda dünyanın en güçlü bilgisayarı olan Fugaku, bir saniyede 442.010 trilyon işlemi yapabilmektedir.

Dell tarafından teknolojik bakımdan geliştirilen ve dünyanın en büyük enerji şirketleri arasında bulunan Eni’nin; İtalya’daki Green Data Center merkezinde bulunan HPC5, dünyanın en güçlü bilgisayarları listesine 8. sıradan giriyor. Eni tarafından genel olarak enerji kaynakları arayışı için kullanılan HPC5, aynı zamanda en az enerji tüketen süper bilgisayarların başında geliyor.

Bir watt enerjiyle 20 milyara yakın işlem yapabilen HPC5, 1820 adet Dell EMC PowerEdge C4140 servera sahip. Her bir serverın içerisinde ise 24 çekirdekli 2 adet Intel Gold 6252 işlemci ve 4 adet NVIDIA V100 grafik işleyici bulunuyor. Kısa bir işlemle HPC5’in 87.360 işlemci çekirdeğine sahip olduğunu görebiliyoruz.

TOP500 tarafından açıklanan dünyanın en güçlü bilgisayarları listesine 7. sıradan giren Juwels Booster Module, ünlü Fransa merkezli bilişim şirketi Atos tarafından geliştirilyor ve Avrupa’nın en büyük araştırma merkezlerinden olan Forschungszentrum Jülich tarafından kullanılıyor. Avrupa’daki en hızlı süper bilgisayar olan Juwels, NVIDIA’nın Ampere mimarisine sahip NVIDIA A100 Tensor Core grafik işlemcileri kullanan ilk süper bilgisayarların başında geliyor.

Serverları AMD Eypc Rome işlemcilerinden güç olan Juwels; insan beyni, iklim, yenilenebilir enerji kaynakları, sağlık ve ilaç alanlarındaki araştırmalarda kullanılıyor. Juwels’in son zamanlarda en yoğun kullanım alanı ise Covid-19 tedavisinde kullanılan ilaçların simülasyon testleri oluyor.

2013 yılında Çin Ulusal Savunma Teknolojisi Üniversitesi ve yine Çin merkezli bilişim şirketi Inspur tarafından geliştirilen Tianhe-2A, hâlâ dünyanın en güçlü bilgisayarları arasındaki yerini korumayı başarıyor. Çin’in Guangzhou şehrindeki Ulusal SüperBilişim Merkezi’nde bulunan bu süper bilgisayar 16.000 servera sahip. Her bir serverda ise Ulusal Savunma Teknolojisi Üniversitesi tarafından geliştirilen 128 çekirdekli Matrix-2000 işlemcileri bulunuyor. Yoğunlukla ulusal güvenlik uygulamaları için kullanılan Tianhe-2A’nın toplam 4,981,760 işlemci çekirdeği bulunuyor.


Kaynak webtekno.com

 

Microsoft, Tarihin En Büyük DDoS Saldırısını Atlattı: İşte Şirketin Paylaştığı Tüm Detaylar

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, bulut tabanlı sistemi Azure'un tarihin en büyük DDoS saldırısını püskürtmeyi başardığını açıkladı. Azure Networking'in üst düzey yöneticisi Amir Dahan tarafından yapılan açıklamalarda, üç dalga halinde gelen ve en yükseği saniyede 2,4 TB olan saldırıların püskürtülmesi sırasında, Azure sistemlerinde hiçbir sorun yaşanmadığını belirtildi. Saldırının diğer dalgalarının ise 0,55 Tbps ve 1,7 Tbps kapasitelerde olduğu açıklandı.

Elon Musk, Yüksek Enflasyon Dönemlerinde Neye Yatırım Yapmanın Daha Doğru Olduğunu Açıkladı

Yaptığı her açıklama ile gündem olmayı başaran Elon Musk, geçtiğimiz saatlerde yine Twitter'daydı. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan ve enflasyonla ilgili bazı fikirler veren Elon Musk, uzun süredir savunucusu olduğu kripto para birimi Dogecoin'i de bir kez daha pump (Ani ve sert yükseliş) yaptırdı. Ancak bu yükseliş kısa sürdü...

Instagram, Son Günlerin Popüler Uygulaması BeReal’ın En Sevilen Özelliğini Çaldı: Anlık Foto Atsana, Önlü Arkalı…

Günümüzde giderek TikTok’a evrilen Instagram, Meta’nın ‘ödünç alma’ stratejisi kapsamında ‘yeni’ bir özelliğe daha kavuşmaya hazırlanıyor. Uygulama geliştiricisi Alessandro Paluzzi tarafından ortaya çıkarılan yeni detaylar, Instagram’ın son dönemin popüler uygulamalarından BeReal’ın kritik bir özelliğini bünyesine katacağını gösterdi.

İçlerinden Biri İnsanlığın Gelecekteki Evi Olabilir: Dünya Benzeri Yaşam Koşullarına Sahip Olduğu Düşünülen 10 Ötegezegen

Güneş benzeri bir yıldızın yörüngesinde tıpkı dünya gibi bir gezegenin dolaştığının keşfedildiği 1995 yılından bu yana 4.000’den fazla ötegezegen keşfedildi. Bu keşiflerin yarısından fazlası ise Samanyolu Galaksisi'nde Dünya benzeri yaşam şartlarına sahip başka bir gezegen olup olmadığını belirlemek amacıyla 2009 yılında çalışmaya başlayan Kepler Uzay Teleskobu sayesinde yapıldı.