Dünya ve Ay, Marstan İşte Böyle Görünüyor (Soluk Mavi Nokta Anısına)

14 Şubat 1990 tarihinde NASA’nın Voyager 1 uzay aracı, bugüne kadar bildiğimiz ve duyduğumuz her şeyin olduğu yeri göstermişti. Uzayın karanlığında parlayan “Soluk Mavi Nokta”, yani Dünyamız, 6 milyar kilometre uzaktan araca poz verdi.

17.07.2023 23:30:11 tarihinde yayınlandı.

14 Şubat 1990 tarihinde NASA’nın Voyager 1 uzay aracı, bugüne kadar bildiğimiz ve duyduğumuz her şeyin olduğu yeri göstermişti. Uzayın karanlığında parlayan “Soluk Mavi Nokta”, yani Dünyamız, 6 milyar kilometre uzaktan araca poz verdi.

Takvimler artık 33 yıl sonrasını gösterirken Soluk Mavi Nokta, bir kardeşe kavuştu. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 20 yıl önce uzaya fırlattığı Mars Express uzay aracıyla Dünya’yı ve Ay’ı bir arada milyonlarca kilometre uzaktan görüntüledi. Hem de hareketlisinden.

Yukarıda gördüğünüz görüntüdeki en parlak yuvarlak, Dünyamızın. Yanında döndüğünü gördüğümüz silik gri nokta da Ay. Yaşadığınız, duyduğunuz, gördüğünüz ve hissettiğiniz her şey bu silik noktalardan biri üzerinde - hatta kısmen ikisinin de üzerinde.

Bu manzarayı gördüğümüz nokta da aslında uzayda bir hiç seviyesinde - yaklaşık 300 milyon kilometre uzakta, Mars yakınlarında. Soluk Mavi Nokta’nın çekildiği mesafenin yakınında bile değil.

Bu kısa GIF, 15 Mayıs, 21 Mayıs, 27 Mayıs ve 2 Haziran 2023 tarihlerinde çekilen görüntülerin birleşiminden oluşuyor.

Görüntünün ESA için de bir önemi var. Mars Express, ESA’nın ilk gezegen misyonunda kullanılan uzay aracıydı. Ajans da uzay aracının 20. fırlatma yıl dönümünde Carl Sagan’ın Soluk Mavi Nokta betimlemelerini hatırlatmak istedi:

Soluk Mavi Nokta .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

“Uzayın derinliğinden bu resmi çekmeyi başardık. Eğer bu resme dikkatlice bakarsanız orada bir nokta göreceksiniz. O noktaya tekrar bakın. Bu nokta bizim evimiz. O biziz. Sevdiğiniz ve tanıdığınız, adını duyduğunuz, yaşayan ve ölmüş olan herkes onun içinde bulunuyor.

Tüm neşemizin ve kederimizin toplamı, binlerce birbirini yalanlayan din, ideoloji, ve iktisat öğretisi; insanlık tarihi boyunca yaşayan her avcı ve toplayıcı, her kahraman ve korkak, her medeniyet kurucusu ve yıkıcısı, her kral ve çiftçi, her aşık çift, her anne ve baba, her umut dolu çocuk, her mucit, her kâşif, her ahlak hocası, yozlaşmış her politikacı, her şöhret yıldızı, her "yüce önder", her aziz ve günahkâr işte orada yaşadı; bir güneş ışınında asılı duran o toz zerreciğinin içinde.”

İLGİLİ HABER Uzayda Adeta Bir Toz Tanesi Olan Dünyayı ve Bizi En İyi Özetleyen Video: Carl Sagandan Soluk Mavi Nokta

İLGİLİ HABER Pasifik Okyanusunda Başka Bir Güneş Sisteminden Geldiği İddia Edilen Bir Meteor Bulundu!


Kaynak webtekno.com

 

"Keşke Gerçek Olsa" Dedirten Mac Studio Esintili iPhone Studio Konsepti

İtalyan tasarımcı Antonio De Rosa, ABD merkezli teknoloji devi Apple ile ilgili dikkat çeken bir çalışmaya imza attı. Bu çalışmasında birkaç ay önce tanışma imkanı yakaladığımız Mac Studio ile iPhone'u birleştiren tasarımcı, ortaya ilginç bir telefon tasarımı çıkardı. Antonio De Rosa, tasarladığı akıllı telefona "iPhone Studio" ismini verdi.

Mars Kırmızı, Venüs Kahverengi… Peki Gezegenlerin Bu Renklere Sahip Olmasının Sebebi Nedir?

Bize hayat veren dev yıldız Güneş’in etrafında oluşturduğu Güneş Sistemi; Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Dünya adını verdiğimiz sekiz gezegenden oluşuyor. İçinde yaşamakta olduğumuz Dünya’dan başımızı kaldırıp da gökyüzüne baktığımız zaman bu gezegenlerden çoğunu göremiyor, gördüklerimizi ise yalnızca birer beyaz noktaya benzetiyoruz. Halbuki gezegenlerin renkleri var.

Kadın Yazılımcıya "Eşitlik Olsa İşsiz Kalırsınız" Diyen Erkek Yazılımcı Lince Uğradı: İşte Kimsenin Haklı Çıkamadığı Garip Tartışma

Günümüzde cinsiyet eşitliği konusundaki tartışmalar, istemsizce farklı noktalara varabiliyor ve büyük bir tartışmaya dönüşebiliyor. Geçtiğimiz gün Twitter’da yazılım sektörüne ilişkin başlayan bir tartışma, bu tartışmaların en güncel örneklerinden birisi oldu. Bir yazılım konferansında neden sadece erkek konuşmacıların olduğuna yönelik tartışma, yine bir linçle sonuçlandı.