Diğer Ülkelerde Nasıl Random Atılıyor? Hanslar, Hankeller Öyle Bizim Gibi ‘asdfghjkl’ Yazmıyor

Sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarında eğlendiğimizi ya da bir şeyi komik bulduğumuzu ifade etmek için “Güldüm.” yazmayız. Bunun için ya emojileri ya da güldüğümüzü belli eden yerel yazım dilimize uygun ifadeleri kullanırız. 

28.05.2023 01:45:08 tarihinde yayınlandı.

Sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarında eğlendiğimizi ya da bir şeyi komik bulduğumuzu ifade etmek için “Güldüm.” yazmayız. Bunun için ya emojileri ya da güldüğümüzü belli eden yerel yazım dilimize uygun ifadeleri kullanırız. 

Bu ifadeler aslında her ülkenin kendi diline göre farklılık gösteriyor. Bu farklılıklar bazen kendi dillerinde harf ya da rakamların okunuşundan bazen ise “Sesli güldüm.” demek yerine kısaltma kullanmalarından kaynaklanıyor. Gelin, sosyal medyada karşılaştığımız gülmelerin hangi ülkeye ait olduklarına ve ne anlama geldiklerine yakından bakalım.

Ağırlıklı olarak İngilizce konuşan kişiler tarafından kullanıldığı için sosyal medyada en çok karşılaştığımız gülme ifadeleri bunlardır. Bu ifadeler görünüşte bir anlam ifade etmese de İngilizce konuşan kişiler tarafından güldüklerini ifade etmenin en kısa yolu olarak kullanılırlar. 

“LOL” ifadesinin açılımı “laugh out loud”dur. Türkçeye çevirdiğimizde “sesli güldüm” anlamına gelir. “LMAO” ifadesi de “laughing my ass of” tabirinin kısaltmasıdır. Bu ifadeyi kibar bir şekilde Türkçeye çevirmek istersek “popomla güldüm.” diyerek çevirebiliriz. “ROFL” tabiri de "rolling on floor laughing"in kısaltmasıdır. Türkçede “gülmekten yerlerde yuvarlanmak” anlamındadır.

Pidgin yani iki dilin karıştırılmasıyla oluşturulan toplama bir dile sahip olan Nijerya’da kullanılan bu tabirler de aslında birer kısaltma. “LWKMD” ifadesinin açılımı “laugh wan kill me die”dır. Bu tabir komik bir olayı ifade ederken “ölümüne gülmek.” anlamıyla kullanılır.  

Nijerya gibi pidgin bir dile sahip olan Jamaika ise sosyal medyada “DWL” yazarak gülüyor. “dead laugh wild” tabirinin kısaltılmış hali olan bu ifade “kahkaha ile ölmek” ya da "aşırı gülme sonucu ölmek" anlamları taşıyor.

Fransızlar tarafından sıklıkla kullanılan MDR, “mort de rire” ifadesinin kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı ise “gülmekten ölmek”tir. PTDR ise “pété de rire” ifadesinin kısaltmasıdır, “gülmekten patladım.” anlamında kullanılır.

Portekizce konuşan kişiler tarafından mesajlaşmalarda kullanılan “RSRSRSRS” tabiri aslında Portekizce “riso” yani “gülmek” fiilinin kısaltılmış hali.


Kaynak webtekno.com

 

DJIın Çantaya Bile Sığan Yeni Droneu MINI 2 SE Duyuruldu: Boyutuna Aldanmayın

Drone sektörünün lider firmaları arasında yer alan DJI, ürettiği çekim amaçlı drone’ların yanı sıra geçtiğimiz aylarda ülkemizde tanıtılan ve doğal afetlerden tutun da arama kurtarma ve sınır güvenliği gibi alanlarda kullanılmak üzere tasarlanan Mavic 3 Enterprise ve Matrice 30 model drone’larını tanıtmıştı. Boyut olarak fazlasıyla büyük olan bu drone’lar uzun menzillere ve ekstrem koşullara uygunluğuyla dikkat çekmişti.

2021in En Popüler İnternet Siteleri Açıklandı: Google, Tahtını Kaptırdı

2021 yılına veda ederek takvimlerimizde yeni bir sayfa açmaya hazırlanırken, bu yıl boyunca dünyada nelerin ön plana çıktığını ve ilgi gördüğünü gösteren raporlar yayımlanmaya devam ediyor. İnternet dünyasına ait son rapor, bu kez alan adı sunucusu hizmetleri sağlayan Cloudflare tarafından paylaşıldı. Cloudflare, bu yıl en çok ziyaret edilen internet sitelerini listeledi.