Dev Şirketlerin Evlerimize ve Telefonlarımıza Kadar Getirdikleri İnterneti Nereden ve Nasıl Temin Ettiklerini Anlattık!

İnternet, 1980’lerde hükümetler tarafından ve 90’lardan itibaren halk tarafından kullanılmaya başlandı. Bugünlerde ise artık insanların ana gelir kaynağı bile olabilen, hayatımızın vazgeçilmezi olan bir konuma geldi.

30.11.2022 15:15:10 tarihinde yayınlandı.

İnternet, 1980’lerde hükümetler tarafından ve 90’lardan itibaren halk tarafından kullanılmaya başlandı. Bugünlerde ise artık insanların ana gelir kaynağı bile olabilen, hayatımızın vazgeçilmezi olan bir konuma geldi.

Evinizde, iş yerinizde, okulunuzda veya cep telefonunuzda internet servisine sahip olabilmek için bir internet servis sağlayıcısına abone olmanız gerekiyor. E bu internet servis sağlayıcıları, dağıttıkları interneti nereden alıyorlar? Bu soruyu yanıtlayacağız ama önce gelin en temel sorudan başlayalım:

İngilizcede sık sık kısaltmasını duyduğumuz ISP, yani internet servis sağlayıcısı için Türkiye’den örnek vermek gerekirse TurkNet, Türksat KabloNet, Turkcell Superonline, Türk Telekom, Vodafone, Millenicom ve diğerleri diyebiliriz.

Bu firmalar sizlere aylık bir ücret karşılığında internet hizmeti sağlarlar. Ancak tek işlevleri internet hizmeti sağlamak değildir. ISP’ler aynı zamanda e-posta hizmetleri, domain alma, ağ sağlayıcılığı ve tarayıcı paketleri de sunarlar.

İnternetin nasıl çalıştığını anlatmak için Reddit üzerinde görmüş olduğum harika bir tasviri kullanmak istiyorum:

“Bir banliyöde yaşadığınızı ve yan komşunuzun evine daha çabuk gidip gelebilmek için iki evin arasına bir kısa yol inşa ettiğinizi varsayalım. Peki eğer inşa ettiğiniz kısa yoldan bir başkasının evine gitmek isteseydiniz? Ya da alışveriş merkezine, okula? İnşa ettiğiniz bu kısa yolu, şehrin anayollarıyla birbirine bağlamanız gerekir.

Şehrin yollarına kendi yolunuzdan erişebilmek için şehre para ödedikten sonra artık arkadaşınızın evine inşa ettiğiniz kısa yoldan tüm şehre ulaşabilirsiniz.

Ancak o da ne? Şimdi de komşunuzun arkadaşı, şehre ulaşmak için sizin inşa ettiğiniz özel yolu kullanmak istiyor ve bunun için size para ödemeyi teklif ediyor. Siz bunu kabul ettiğiniz takdirde bir internet sağlayıcısı olmuş oluyorsunuz.”

Yani internet, iki konum arasında bilgi akışı sağlamak için kurulan bir teknolojiyken daha sonrasında "durakları çoğaltılıp herkesin erişebileceği hâle getirilmiş bir yollar ağıdır" diyebiliriz.


Kaynak webtekno.com

 

Avrupa Birliği, Xten Sonra YouTubea da Mektup Gönderdi: Soruşturma An Meselesi!

Avrupa Birliğinin birkaç ay önce yürürlüğe koyduğu "Dijital Piyasalar Yasası", internet dünyasında "sıkı denetim" ilan edilmesine yol açtı. Bu bağlamda; daha geçtiğimiz hafta sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Avrupa Birliğinin X'e -eski adıyla Twitter- soruşturma başlattığından bahsetmiştik. Şimdi yine benzer bir gelişme ile karşınızdayız.

AMD, Laptoplar İçin RDNA3ü Duyurdu: Masaüstü Bilgisayarların Grafik Gücü, Dizüstü Bilgisayarlara Gelecek

Son yıllarda yaptığı çalışmalar ile NVIDIA ve Intel'e sıkı bir rakip olmayı başaran AMD, tercihini dizüstü bilgisayarlardan yapan tüketicileri ilgilendiren çok önemli açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamaya göre şirketin RDNA 3 mimarisi, artık resmen dizüstü bilgisayarlara geliyor. "RX 7600M" serisi GPU'lar, NVIDIA GeForce RTX 3060 masaüstü ekran kartlarına paralel performanslarıyla göz dolduruyorlar.

GTA Serisi ile Tanıdığımız Rockstar Games İmzalı En İyi PC Oyunları

Rockstar Games ilk kez 1999 yılında Grand Theft Auto ve hemen ardından yayınladığı Monster Truck Madness 64 ile oyunseverlerin karşısında çıktı. Eminiz onlar bile bilmiyordu ama yayınladıkları oyun, efsane GTA serisinin ilk oyunu olacaktı. O günden sonra Rockstar Games GTA efsanesini pek çok yan hikaye ve ana oyun ile zenginleştirdi. Elbette hala GTA 6 gelecek diye bekliyoruz.