DALL-E ve ChatGPTnin Arkasındaki Şirket OpenAI, Yeni Yapay Zekâsı Point-Eyi Tanıttı: Saniyeler İçinde 3D Nesneler Üretebiliyor!

Metinden görsel oluşturan yapay zekâlar gittikçe yaygınlaşırken son zamanların popüler yapay zekâ sistemi DALL-E’nin arkasındaki şirket OpenAI’dan yeni bir hamle geldi. Elon Musk’ın da kurucuları arasında yer alan ABD merkezli şirket, dün yeni yapay zekâsı Point-E’yi tanıttı. Yeni sistem, yapay zekâ alanında büyük ses getireceğe benziyor.

24.12.2022 09:30:15 tarihinde yayınlandı.

Metinden görsel oluşturan yapay zekâlar gittikçe yaygınlaşırken son zamanların popüler yapay zekâ sistemi DALL-E’nin arkasındaki şirket OpenAI’dan yeni bir hamle geldi. Elon Musk’ın da kurucuları arasında yer alan ABD merkezli şirket, dün yeni yapay zekâsı Point-E’yi tanıttı. Yeni sistem, yapay zekâ alanında büyük ses getireceğe benziyor.

Yeni yapay zekâ, genel olarak DALL-E’ye benzese de amacı farklı. Point-E, gittikçe yaygınlaşan 3D modelleme yapmada kullanıyor ve metinleri direkt olarak 3 boyutlu objelere dönüştürebiliyor. Bu tarz sistemlerin mevcut olduğunu belirtelim; ancak OpenAI’ın yeni yapay zekâsı çok daha hızlı ve verimli. Örneğin Google’ın DreamFusion’ı benzer işlevler için saatlere ve birden fazla GPU’ya ihtiyaç duyarken Point-E, bunu birkaç dakikada tek bir GPU ile yapabiliyor.

Point-E, modelleri ilk başta metinleri sentetik 3D görsellere, sonrasında ise çıktıyı renkli ve 3 boyutlu bir nokta bulutuna dönüştürerek yapıyor. ChatGPT'nin de arkasında olan OpenAI’dan Alex Nichol de yaptığı açıklamalarda sürecin saniyeler içinde gerçekleştirilebildiğini ve pahalı optimizasyon prosedürlerini ihtiyaç olmadığına dikkat çekiyor.

Paylaşılan örneklerden Point-E’nin oluşturduğu 3 boyutlu nesneleri görebiliyoruz. Bunlara bakarak oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak OpenAI, yaptığı açıklamalarda sistemin objelerin bazı kısımlarını kaçırabileceğini ve henüz mükemmel olmadığını da ekliyor. Bu da en sonda karşımıza çıkan modellerin şimdilik bozuk şekillere sahip olabileceğini ortaya koyuyor.

OpenAI araştırmacıları, Point-E’nin 3 boyutlu baskı gibi yollarla gerçek nesneler üretmek için kullanılabileceğini ifade ediliyor. Sistem biraz daha geliştirildiğinde oyun ve animasyon gibi konularda da kullanılma potansiyeline sahip. Bu da yeni yapay zekânın sinemadan metaverse’e, uzay araştırmalarından oyunlara kadar birçok farklı alanda kullanılan 3 boyutlu modellemeye büyük katkı sağlayabileceğini gösteriyor.

İLGİLİ HABER Sosyal Medyayı Ele Geçiren Viral Avatarları Oluşturan Yapay Zekânın Karanlık Yüzü: Objeleştirme ve Irkçılık


Kaynak webtekno.com

 

WhatsApp, Dünyanın En Büyük Gazetesine Dönüşecek: İşte Çok Konuşulacak Yeni Özellikten İlk Bilgiler

Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp'ın 2.23.5.3 kodlu Android beta sürümünde geliştirme aşamasındaki yeni bir özellik tespit edildi. WABetaInfo tarafından tespit edilen bu yeni özellik, uygulamanın çok yakında haber bültenleri sunmaya başlayacağını gözler önüne seriyor. Peki bu özellik tam olarak neye hizmet edecek? WhatsApp, haber bültenini kullanıcıya nasıl ulaştıracak?

Akıllı Telefon Üreticileri Çentiği Kaldırmanın Yolunu Ararken Apple Nasıl Oldu da Çentiği Telefonun Bir Parçası Hâline Getirdi?

Ekran/kasa oranını artırma amacıyla ortaya çıkan ve akıllı telefon üretiminde yeni bir devir açan çentikler, çoğu zaman kullanıcıların şikâyetleriyle gündeme geliyor. Akıllı telefonlar, bu çentikler sayesinde daha fazla ekran alanı sunuyor olsalar da kullanıcılar, ekrana doğru giren bir çıkıntının olmasından yine de memnun değil.

iOS ve Android İçin ‘Instagram Önbellek Temizleme’ İşlemi Nasıl Yapılır? Adım Adım Anlattık

Kullandığımız tüm mobil uygulamalar, programlar ve internet tarayıcıları bir önbelleğe sahiptir. Bu önbellekler veri kaydı yaparlar. Kaydedilen veriler sayesinde o uygulamayı açtığınız zaman çok daha hızlı bir akış yakalarsınız. 1 TB telefonumuz olsa mis gibi özellik ama yeri geliyor hafızayı rahatlatmak için anamızın babamızın fotoğrafını silmek zorunda kalıyoruz, o kadar veriyi nasıl saklayalım?