Dahi Bir Türk’ün 800 Yıl Önce Ürettiği, Tarihin İlk Programlanabilir İnsansı Robotu

Akıllı telefon kullanıyor musunuz? O halde cebinizde insanlığın en büyük buluşlarından birisini taşıyorsunuz. Yapay zekalar artık her yerdeler. Geleceğe dair bütün beklentiler, onların gelişimi üzerine şekilleniyor. Günün birinde insanlığın sonunu getirip getirmeyeceklerine dair tartışmalarla, aklın sınırlarını aşan yanılgılara sebep oluyorlar. 

20.02.2022 01:45:10 tarihinde yayınlandı.

Akıllı telefon kullanıyor musunuz? O halde cebinizde insanlığın en büyük buluşlarından birisini taşıyorsunuz. Yapay zekalar artık her yerdeler. Geleceğe dair bütün beklentiler, onların gelişimi üzerine şekilleniyor. Günün birinde insanlığın sonunu getirip getirmeyeceklerine dair tartışmalarla, aklın sınırlarını aşan yanılgılara sebep oluyorlar. 

Bir kesim teknoloji geliştiricisi, yapay zekaların asla silahlarda kullanılmaması gerektiğine dair dünya devletlerine uyarı metni gönderiyor. Bu isimlerin arasında Elon Musk gibi devler de var. Diğer taraftan aralarında Türk bilim insanlarının da bulunduğu yapay zeka destekli beyin-makine arayüzleri geliştiriliyor. Dahası o yapay olan zekalar artık öğreniyor, gelişiyor, günden günde insana olan mecburiyetlerini yitiriyorlar.  

 

1997 yılında dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov, IBM tarafından geliştirilen satranç bilgisayarına yenildiğinde bazı şeylerin değişeceğini anlamıştık. Bugün o satranç bilgisayarı Deep Blue gibi pek çok sistem artık cebimizde dolaşıyor. (Eğer gelecekte yapay zekalarla nelerin mümkün olacağını merak ediyorsanız, iki farklı senaryoyu işlediğimiz TeknoGelecek: Yapay Zeka bölümüne buradan ulaşabilirsiniz.)

Bugün konumuz tarih. Yaklaşık 700 yıl önce, 1136’da Cizre’de dünyaya gelip, 1206’da bugünkü Türkiye topraklarında vefat eden El Cezeri'’nin inanılmaz dehasına yolculuk yapıyoruz. Onu anlamak için düşüncelerinin nasıl oluştuğunu bilmek gerek. O yüzden ilk insansı robotu geliştirmeden önce, dünyada nelerin döndüğüne birlikte bakalım.  

İnsan dışında, insandan bağımsız olan insan üretimi bir varlığa dair düşşel kökenler, antik Yunan mitolojisine kadar dayanıyor. Farklı zamanlarda, farklı coğrafyalardaki mitolojilerde de benzer izlere rastlanıyor. Örneğin Hint mitolojisindeki robotik nesneler, Sümerlerden kalma taş tabletlerdeki kabartmalar, insanların bir şekilde yapay olanı üretme merakına kapıldığını gösteriyorlar. Temel düşüncelerden geriye, günümüze kadar en net kalıntılar ise M.Ö. 4. yüzyıla uzanıyor. Evet, yanlış okumadınız. 

Bugün, modern bilimin neden-sonuç ilişkisine dayanmasını sağlayan ilk şey, Aristotales’in “kıyas” ya da “tasım” olarak bilinen düşünce sistemiydi. Aristo mantığı olarak bilinen bu düşünce sistemi, bize üretilen herhangi bir temel malzemenin, bir sonuç vermesi gerektiği anlayışını armağan etti. Aristo, birbirleriyle bağlantılı olan, biri kapsamlı, diğer daha dar anlamlı iki düşüncenin bir sonuca ulaştıracağını söyledi: 

Bir örnekle açıklayalım: 

Bu düşünce, asırlar boyunca insanların modern bilimi inşa etmesini, belki de Newton’un ağırlığın yer çekimine bağlı olduğunu keşfetmesini sağladı. Bugün de yapay zekaların gelişmesini sağlıyor. Zamanında tarihe adını altın harflerle yazdıran birine daha ilham kaynağı olmuştu:

 

İslam coğrafyasının altın çağında yaşamış olan El-Cezeri, 1203 yılında ilk programlanabilir robotu geliştirdi. Bu robot, aslında bir tekneydi. Teknenin üzerinde iki davulcu, bir harpçı, bir de flüt çalan 4 kişi bulunuyordu.


Kaynak webtekno.com

 

MIT Araştırmacıları, Sanat Eserlerinin Nasıl Yapıldığını Gösteren Yapay Zekâ Geliştirdi

MIT bünyesinde araştırmalar yapan uzmanlar bu kez de yapay zekâ ve sanatı buluşturmayı hedefledi ve bu hedeflerinde başarılı oldu. Gelen bilgilere göre ekip, sanatçıların sulu boya kullanarak yaptığı eserleri ve dijital olarak oluşturulan görselleri nasıl yaptıklarını, ellerini ne şekilde kullandıklarını tahmin eden bir yapay zekâ geliştirerek bunu videoya döktü. Geliştirilen yapay zekânın Vimeo ve YouTube sitelerinde var olan sanatsal videolarla eğitildiği bildirildi.

Metaverse’ü Parmaklarınızda Hissedebileceksiniz: Araştırmacılar, Yeni Nesil VR Eldivenlerini Tanıttı

Metaverse kavramı artık günlük hayatımızın içine iyice yerleşmeye başladı. Pek çok şirket de Metaverse’de kullanılmak üzere çeşitli yazılımlar ve teknolojiler geliştirmeye başladı. Hatırlarsanız geçtiğimiz ay Sony, Micopi isimli takip sensörlerini tanıtmış ve vücudumuzun tamamını Metaverse’e aktarmayı çok daha kolaylaştırmıştı.

Bunları Bir İnsan Yapmadı: En Absürt Fikirleri Bile Bir Çırpıda Sanat Eserine Dönüştüren Yapay Zekanın Ürettiği 15 Görüntü

Hem okuyabilen hem de okuduğu bilgiyi işleyebilen bir yapay zeka olan DALL-E, OpenAI tarafından geliştirilmiş ve basit tarifler üzerine uygulamalar geliştirmeye imkân tanıyan GPT-3 kadar ses getirmemişti. Fakat yapay zekanın yaratıcılığını sorgulatan bu teknoloji, birazdan göreceğiniz örnekler de göz önünde bulundurulduğunda insanlığa farklı sektörlerde sayısız kapı açabilecek nitelikte.