ChatGPT ve Bard Gibi Sohbet Botlarının, Kullanıcı Profilleri Oluşturup Kişisel Verileri Topladığı Ortaya Çıktı!

Yakın zamanda yapılan yeni bir araştırmaya göre yapay zekâ kullanılan sohbet robotları, kişiler hakkında çok fazla bilgiyi derleyip profiller oluşturabiliyor, kişisel bilgileri öğrenebiliyor. Bunu yapmak için ise tek yapması gereken sıradan bir sohbetten fazlası değil. Yapay zekâ bu sohbette kişinin kendisi ya da hayatı hakkında bir bilgi vermesine de gerek duymuyor. 

22.10.2023 02:30:11 tarihinde yayınlandı.

Yakın zamanda yapılan yeni bir araştırmaya göre yapay zekâ kullanılan sohbet robotları, kişiler hakkında çok fazla bilgiyi derleyip profiller oluşturabiliyor, kişisel bilgileri öğrenebiliyor. Bunu yapmak için ise tek yapması gereken sıradan bir sohbetten fazlası değil. Yapay zekâ bu sohbette kişinin kendisi ya da hayatı hakkında bir bilgi vermesine de gerek duymuyor. 

Araştırmada ayrıca bu duruma engel olmanın pek de mümkün olmadığı, kötü niyetli kişilerin bu durumu kullanabilmesi riski olduğu ifade ediliyor. Dolandırıcıların özellikle bu profillere ulaşabilmesi durumunda çok büyük sorunlar yaşanabileceği de göze çarpıyor. 

Aslında bir sohbet botunun profil oluşturması çok da zor gözükmüyor. Yapay zekaların oluşturduğu profillerde kişilerin ırkı, mesleği, konumu gibi pek çok bilgi yer alabiliyor. İlk bakışta bütün bunları sıradan bir sohbetten elde etmesi göz korkutsa da aslında kullanılan yapay zekâ modellerinin bir sonucu olduğunu görüyoruz. LLM (Büyük dil modeli) gibi modellerle geliştirilen yapay zekâ, farklı durumlarda farklı şekilde iletişim kurabiliyor. 

Açıp bir yapay zekâ sohbet botuna "Bana 2. Mahmut dönemini anlat, sunum yapacağım, ona göre yaz." falan dediğiniz zaman sistem sizin öğrenci olduğunuzu, Türkiye'de eğitim gördüğünüzü ve Türkçe konuştuğunuzu anlayıp ona göre bir reaksiyon veriyor. Bu bilgilerin birikmesi ile birlikte profilleme de yapılmış oluyor. Araştırmayı yapan ekibin lideri Dr. Martin Vechev'e göre bu durumun önüne geçmek de şu an için pek mümkün değil. 

Araştırmacılar, OpenAI, Google, Meta ve Antrophic'in yapay zekâ uygulamalarını da test etti. Her bir platform için benzer sonuçlar elde edildi. Vechev ve ekibi aynı zamanda bu şekilde kişisel bilgi toplayabilmenin ileride dolandırıcıların, kişiler hakkındaki hassas bilgileri toplayabilmesine ya da derleyebilmesine yol yol açabileceğini ifade ediyor. Öte yandan şimdiye kadar yapay zekâ sohbet botları üzerinden yapılmış ciddi bir saldırı girişimi de bulunmuyor.


Kaynak webtekno.com

 

Mülteciler Arasında Şimdi de TikTok Sapıkları Türedi! Türk Kadınlarının Taciz Videolarının Paylaşılması, Sosyal Medyayı Ayağa Kaldırdı

Türkiye, bir süredir göç dalgalarının merkezi haline geldi. Yıllar önce gelen ve ciddi bir bölümüne vatandaşlık hakkı da verilen Suriyeliler bir yana, son bir yıl içinde sayıları ciddi miktarda artan Afgan ve Pakistanlı mülteciler arasındaki bazı gruplar, Türk vatandaşlarını canından bezdirir hale geldiler. İşin ekonomik boyutunu bir kenara bıraksak bile yaşanan güvenlik sorunlarının derhal masaya yatırılması ve artık bir çözüm bulunması gerekiyor.

Her An Hazırlıklı Olup Dikkati Elden Bırakmamamız Gereken Tehlike: Depremleri Anlık Olarak Takip Edebileceğimiz 10 Uygulama

Deprem, ülkemizin ve dünyanın acı ve son derece önemli gerçeği. Türkiye, Avrasya-Arap-Afrika levhası arasındaki bölgede yer alıyor. Afet öncesi tedbirler almak hem bireysel olarak hem de toplumsal anlamda bir görevimiz olmalı. Peki biz bu görevleri nasıl karşılıyoruz, depremlere karşı ne gibi tedbirler alıyoruz gibi soruları kendimize ve çevremize daima yöneltmeliyiz.

Dünya’nın Uzaydan Çekilen İlk Fotoğrafı 75 Yaşında: O Günden Bu Yana Uzay Fotoğrafçılığının Gelişimi

Yörüngeye ilk uyduyu fırlatanlar Sovyetler olabilir; ancak uzaydan gelen ilk fotoğrafı çekenler New Mexico’daki Amerikalı bilim insanları ve araştırmacılardı. White Sands Missile Range’de bulunan asker ve bilim insanları, 24 Ekim 1946 tarihinde 35 milimetrelik bir kamera taşıyan bir V-2 füzesini uzaya fırlatarak, Dünya’nın uzaydan ilk görüntülerini çekmeyi başardı. 

Apple, 2021de Tanıtılan iPhone 13 Modellerini Yenilenmiş Olarak Satmaya Başladı (Bize Tabii ki Yok)

Tüm teknolojik ürünlerde olduğu gibi telefonlarda da fiyatların astronomik seviyelere gelmesi, insanları yenilenmiş (refurbished) telefonlara yönelmeye başlamıştı. Bu telefonlar, yetkili firmalar tarafından kullanıcılardan alındıktan sonra hem yazılım hem de donanım bakımından test ediliyor, bunun sonrasında ise gerekliyse orijinal parçalar ile onarımları yapılıyor. En sonunda da tüm fonksiyonları çalışır halde yeniden satışa çıkarılıyor.

2024 Model Volkswagen Golfün Tasarımı Ortaya Çıktı

Alman otomobil devi Volkswagen'in bir süredir 2024 model Golf üzerinde çalıştığı büyük bir sır değil. Yeni Golf, ufak tefek de olsa makyaj operasyonu geçirecek. Bu bağlamda; aracın casus kameralara yakalanan yeni görüntüleri, makyajlı Golf'ün tasarımının nasıl olacağını gözler önüne seriyor. Gelin hep birlikte yaklaşmakta olan otomobille ilgili tasarım değişikliklerine yakından bakalım.