ChatGPT Mucidinin Yatırımcıları Gözünden Tanıyan Kripto Para Projesi "Worldcoin" Ortalığı Karıştırdı: Peki Kim Haklı?

ChatGPT ve DALL-E gibi yapay zekâ araçlarını hayatımıza kazandıran Open AI CEO'su Sam Altman, geçtiğimiz hafta kripto para camiasına sert bir giriş yaptı. "Worldcoin" (WLD) isimli bir altcoin piyasaya süren Altman, bugüne kadarki en yenilikçi teknolojilerinden bir tanesine daha imza atmış oldu. Ancak Worldcoin projesi, daha bir haftalık olmasına rağmen tartışmaların odak noktasına yerleşmiş durumda. Bu içeriğimizde, Worldcoin projesi ile ilgili her şeye yakından bakacağız.

2.08.2023 03:30:14 tarihinde yayınlandı.

ChatGPT ve DALL-E gibi yapay zekâ araçlarını hayatımıza kazandıran Open AI CEO'su Sam Altman, geçtiğimiz hafta kripto para camiasına sert bir giriş yaptı. "Worldcoin" (WLD) isimli bir altcoin piyasaya süren Altman, bugüne kadarki en yenilikçi teknolojilerinden bir tanesine daha imza atmış oldu. Ancak Worldcoin projesi, daha bir haftalık olmasına rağmen tartışmaların odak noktasına yerleşmiş durumda. Bu içeriğimizde, Worldcoin projesi ile ilgili her şeye yakından bakacağız.

Sam Altman ve ortağı Alex Blania, Worldcoin için "Tools For Humanity" isimli yeni bir şirket kurdular. Bu şirketin amacı, Worldcoin projesi ile dünyanın en büyük kimlik ve finans ağını oluşturmak. Biyometrik verilere odaklanan proje ile gerçek insanlarla yapay zekâdan güç alan makineler arasında net bir şekilde ayrım yapabilen, küresel bir kimlik doğrulama sistemi oluşturulmak isteniyor. Tools For Humanity, bu projeyi gerçekleştirebilmek için de Orb isimli bir küre tasarladı.

Sam Altman ile ortağının geliştirdiği yüzlerce adet Orb, krom kaplamasıyla bir yerde hemen dikkat çekebilen bir ürün. Ürünün amacı ise insanların irisleri başta olmak üzere, biyometrik verilerini kayıt altına almak. Şimdi bunu biraz açalım:

Orb'un sahip olduğu sensörler, yüzünü okutan bir insanın iris ve diğer yüz özelliklerini kodluyor. Her insana özel olarak oluşan kodlama, blok zincir teknolojisi sayesinde kayıt altına alınıyor. Aslında NFT'lere benzer bir yapıdan bahsediyoruz. Bir Orb'a yüzünüzü taratırsanız, o kodlamanın sadece size ait olduğu blok zincir ağına ekleniyor. Üstelik sosyal medya platformları gibi internet mecraları da bu verilere ulaşabiliyor. Sam Altman ve Alex Blania, bu sayede ultra gerçekçi yapay zekâ teknolojilerinin, insanları taklit etme olasılığının kalmayacağına inanıyor. Bunun teknik olarak doğru olduğunu söylemek mümkün. Ancak...

*Cihazın üzerinde bulunan, iris ve yüzünüzün diğer bölgelerini kaydeden sensörler.

Buraya kadar anlattıklarımız ilginizi çekmiş olabilir. Aslında haklısınız. Çünkü küresel bir kimlik doğrulama sisteminden bahsediyoruz. Üstelik bu sistemde insan vücudunun en özel yapılarından olan iris bulunuyor. Dışarıdan bakıldığı zaman böyle bir teknolojinin gerçekten devrim yaratacağı düşünülüyor olabilir. Ancak kafa karıştıran durumlar var. Örneğin; Sam Altman, gidip Orb'a yüzünüzü okutmanız karşılığında size para teklif ediyor. Yüzünü kodlatan her birey, belirli miktarda (heveslendirmemek adına rakam paylaşmıyoruz) ödeme yapılıyor. Yapılan açıklamalara göre şu ana kadar 2 milyondan fazla birey, bu sisteme kayıt yaptırdı.

Orb isimli cihazlar, harici bireyler aracılığıyla insanlara ulaşıyor. Worldcoin'in internet sitesinde bulunan bir bölüm üzerinden kayıt yaptıran ve kendilerine Orb gönderilen bireyler, "operatör" olarak anılıyorlar ve her kayıt için de komisyon ödemesi alıyorlar. Alex Blania tarafından yapılan açıklamaya göre sistem, şu an için aralarında Norveç, Sudan, Kenya ve Şili gibi yerlerin de olduğu 27 ülkede test edildi. Dünya Bankası verilerine göre bu ülkelerin yarısı kadarı, 14 tanesi "gelişmekte olan ülke" statüsündeydi. 

Biyometrik veriler, siber güvenliğin sağlanması için kritik önem arz ediyor. Yüz tanıma sistemleri ile parmak izi okuyucuların güvenliği sağlama noktasında ne kadar etkili olduklarını zaten biliyoruz. Ancak burada veri güvenliğinin nasıl sağlanacağı tartışmaları patlak veriyor. Sonuç olarak Open AI, bundan birkaç ay önce hacklenen bir şirket. Şunu hemen söyleyelim; Tools For Humanity, çekilen fotoğrafların saklanmadığını, kişiye özel kodlamanın saklandığını ifade ediyor. Tabi buna inanıp inanmamak, bireylerin kendi tercihi.

Uzmanlar, biyometrik veriler ile ilgili olarak uzun zamandır uyarılar yapıyorlar. Ünlü bir yazılımcı olan, geçmişte CIA için de çalışan Edward Snowden, biyometrik veriler ile ilgili şu ifadeleri kullanmıştı: Gözbebeklerini kataloglamayın. Dolandırıcılığı önlemek için biyometri kullanmayın. Aslında, biyometriyi hiçbir şey için kullanmayın.


Kaynak webtekno.com

 

Pedofililer, Yapay Zekâya Bulaştı: Ünlü İsimlere Ait Görüntüler, "Çocuklaştırılıyor"

Yapay zekâ, son dönemlerde hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Yapay zekâ odaklı teknolojiler, çoğu zaman son kullanıcıya fayda sağlamak amacıyla kullanılıyor olsa da art niyetli gruplar, bu teknolojileri kendi amaçları uğruna kullanmaktan çekinmiyorlar. Gelen son haberler ise korkunç olmanın ötesinde, kelimenin tam anlamıyla iğrenç!

Instagram, Paylaştığınız Fotoğrafların Keşfete Düşmeye Uygun Olup Olmadığını Söyleyecek

Dünyanın en popüler çevrimiçi fotoğraf ve video paylaşım platformlarından Instagram, içerik üreticiler için önemli bir özellik duyurdu. Instagram tarafından yapılan açıklamalara göre profesyonel hesap sahibi, bundan sonra Instagram topluluk kurallarını daha iyi bir şekilde anlayabilecekler. Bu özellik ile paylaşılan gönderilerin Keşfet'e uygun olup olmadığı, uygun değilse bunun nedeni ve nasıl düzeltilebileceği gibi konularda bilgi verilecek.

Rusyada Ambargo Nedeniyle İlginç Ürün Kıtlığı Yaşanıyor: Piyasada Rusça Klavye Yok

Rusya, 2022 yılının başlarından itibaren dünyanın gündemine oturan Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın başlangıcından beri, uluslararası kamuoyunun büyük tepkileri ve yaptırımlarıyla karşı karşıya kalmıştı. Dünya vatandaşlarının tepkilerinin yanı sıra otomobilden teknolojiye kadar birçok alanda hizmet veren dev şirket ülkeden çekilme kararı aldıklarını duyurmuşlardı.