Bluesky ve Clubhouse ile Popülerleşen "Davet Yöntemi"nin İnsana Kendini Özel Hissettirme Taktiği Gerçekten İşe Yarıyor mu?

Sosyal medya platformları yeni şeyler denemeye çalışıyormuş gibi görünürken sadece birkaç yıl önce ortaya çıkan Clubhouse, davetiye yoluyla kullanıcı kabul etmesiyle ilgiyi üzerine toplamıştı. Her ne kadar böyle bir şeyi birçok kişi ilk defa görmüş olsa da aslında davetiye yoluyla platforma alım yöntemini 2000’lerin başlarına kadar takip edebiliyoruz.

7.05.2023 08:45:12 tarihinde yayınlandı.

Sosyal medya platformları yeni şeyler denemeye çalışıyormuş gibi görünürken sadece birkaç yıl önce ortaya çıkan Clubhouse, davetiye yoluyla kullanıcı kabul etmesiyle ilgiyi üzerine toplamıştı. Her ne kadar böyle bir şeyi birçok kişi ilk defa görmüş olsa da aslında davetiye yoluyla platforma alım yöntemini 2000’lerin başlarına kadar takip edebiliyoruz.

Fakat yazıda ilerledikçe fark edeceksiniz ki, bu yöntem başlarda bir gereklilikten doğarken zaman içinde tabir yerindeyse, krizin fırsata çevrilmesiyle bir araç hâline getirilmiş. Şimdi lafı daha fazla uzatmadan kısaca söz konusu yöntemin kullanıldığı yerlere, artılarına ve eksilerine geçelim.

Zamanında Google’da çalışan Orkut Büyükkökten, Google araçlarından ve sunucularından bağımsız olarak geliştirdiği ve sonradan oldukça sağlam bir kitle yakalayarak kısmen Google tarafından sahiplenen Orkut platformunu sessiz sedasız yayınlamıştı. Fakat platform, Google gibi milyonlara ev sahipliği yapacak büyüklükte değildi.

Her ne kadar milyonlar bulunamasa da sistem, 200-300 bin kişiye ev sahipliği yapabilecek kapasitedeydi. Farklı bir sunucuda farklı araçlarla geliştirildiğinden, Google maalesef bu siteyi geliştiremedi. Zaten Gmail ve Google+ gibi daha güvenilir ve ‘yakın’ projeler var olduğundan Orkut, 10 yıl sonra 2014’te kapatıldı.

İLGİLİ HABER Bir Türk Tarafından Kurulmuştu: Tarihin İlk Büyük Sosyal Medya Platformu "Orkut"a Ne Oldu?

Facebook (2004) .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Orkut’tan 2 hafta kadar sonra çıkış yapan ve başta Harvard Üniversitesinden olanlara özel olarak geliştirilen Facebook, davetiye yoluyla bir noktaya kadar gelmiş, daha sonrasında ise gittikçe büyüyerek Google’ı gölgesinde bırakmıştı. 

Davetiye konusu, tıpkı bugün de olduğu gibi insanları heyecanlandırmış ve kaçınılmaz olarak normalden çok daha fazla ilgi çekilmesine sebep olmuştu. O zamandan bu zamana Facebook, devasa adımlar atarak sektördeki hacmini de genişletti.

Beta testine katılan kişilere zaman zaman farklı kişilere gönderebilecekleri davetiyeler verilmişti ve bu da Gmail platformu için duyulan heyecanı farklı bir çıtaya çıkarırken öte yandan kullanıcı kitlesinin de hızla büyümesine yol açmıştı.


Kaynak webtekno.com

 

Efsane Oyun Serisi Max Paynein Remakei Geliyor: Büyük Bütçeli Bir Oyun Olacak

Oyun tarihinin efsaneleşmiş serilerinden biri olan Max Payne, günümüz teknolojileriyle yeniden oyunseverler ile buluşmaya hazırlanıyor. Oyunun geliştiricileri Rockstar Games ve Remedy cephelerinden gelen açıklamalara göre, serinin ilk iki oyunu olan Max Payne ve Max Payne 2: The Fall of Max Payne'i kapsayacak olan remake, iki stüdyo ortaklığında geliştirilecek.

Rusya’ya Bir Yaptırım da Electronic Arts’tan Geldi: Spor Oyunlarında Artık Rus Takımları Olmayacak

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından pek çok ülke ve şirket kelimenin tam anlamıyla Rusya’ya sırtını dönmüştü. Rusya’nın spor faaliyetlerinden kısıtlanmasından tutun da Apple ürünlerinin Rusya’da satışının durdurulmasına kadar pek çok yaptırım uygulanmıştı. Hatta Reddit, Rusya’nın Reddit konu başlığını ‘asılsız iddialar’ nedeniyle kısıtlamıştı.