Bir Yargıç, Yapay Zekâ ile Oluşturulan Görsellerin Telif Hakkının Alınamayacağına Karar Verdi

DALL-E’nin ortaya çıktığı ilk zamanlar bir tık daha profesyonellik gerektirse de o zamandan bu zamana kadar yapılan gelişmeler ve farklı uygulamalar, internete bağlanabilen herkesin görsel üretebilmesini mümkün kıldı. Fakat bunun bir getirisi olarak da 3-5 görsel çıkarıp biyografisine sanatçı yazanların sayısı da bir anda fırladı.

20.08.2023 17:15:07 tarihinde yayınlandı.

DALL-E’nin ortaya çıktığı ilk zamanlar bir tık daha profesyonellik gerektirse de o zamandan bu zamana kadar yapılan gelişmeler ve farklı uygulamalar, internete bağlanabilen herkesin görsel üretebilmesini mümkün kıldı. Fakat bunun bir getirisi olarak da 3-5 görsel çıkarıp biyografisine sanatçı yazanların sayısı da bir anda fırladı.

Burada elbette sanatçılarımıza kötü bir şey söylemiyoruz. Tam aksine, sosyal medya kanallarımızı da takip ediyorsanız birçok sanatçıyla yapay zekâ araçlarını kullanarak ortak projeler ortaya koyuyoruz. Burada sanatçı ayrımını yaparken yapay zekâ aracını nasıl kullandığını değerlendirmek gerekiyor. Amerikan Federal Mahkemelerinden bir yargıç, yaptığı bir değerlendirmede yapay zekâ ile elde edilen görselin telif hakkının alınamayacağı hükmünü verdi.

Mahkemeye taşınan olayın temelinde Stephen Thaler’ın ortaya koyduğu ve üstte gördüğünüz görsel var. Kendisi, Amerikan Telif Ofisine (US Copyright Office), ürettiği görselin telifini alabilmek için sık sık başvuru yaptı. Bu başvuru onaylansaydı Thaler, görselin üreticisi ve sahibi olarak görünecekti. Fakat tekrar tekrar reddedildi.

Geçtiğimiz yıl da reddedilen Thaler, bunun yasa dışı ve keyfi olduğunu öne sürerek en sonunda Telif Ofisini dava etmekte çare aradı. Fakat Federal Mahkemenin yargıcı Beryl Howell, verdiği hükümde telif hakkının insan eli içermeyen hiçbir esere verilmediğini ve telif için bunun temel taş olduğunu söyledi.

Bunun ardından yargıç, sanatçıların yapay zekâyı komple değil, bir araç olarak eserlerinde kullandığının farkında olduğunu ve ilerde bu durumun “telif hakkını alabilmek için bir eserin ne kadarının insan tarafından yapılmış olması gerekir?” gibi sorular doğuracağını belirtti.

Thaler ise en son olarak yargıçla aynı fikirde olmadığını paylaştı. Sizin bu soruya cevabınız ne olurdu? Sizce Thaler verdiği hükümde haklı mı?

İLGİLİ HABER The New York Times, İçerikleriyle Yapay Zekâ Sistemlerinin Eğitilmesini Yasakladı


Kaynak webtekno.com

 

Telegrama Ücretli Abonelik Seçeneği Geliyor: İşte Telegram Premium Hakkında İlk Bilgiler

Mesajlaşma uygulamaları sundukları hizmet karşılığında genellikle ücret talep etmeyip verilerimizi hedefli reklamcılık için kullanılır. Hatırlarsanız bu modelle çalışan WhatsApp'ın geçtiğimiz yıla damga vuran yeni gizlilik politikası, verilerimizi daha gelişmiş reklam planlarında kullanmaya yönelikti. İtirazlar sonucunda ilgili politika dayatılmasa da uygulama ücretli kalmaya ve verilerimizi kullanmaya devam etti. 

Türkiyedeki iPhonelara 5G Geliyor! Peki Nerede, Nasıl Kullanabiliriz? Ek Ücret Ödeyecek miyiz?

ABD merkezli teknoloji devi Apple, 17 Şubat itibarıyla iOS 16.4'ün ilk geliştirici beta sürümünü kullanıcıların hizmetine sundu. Mart ayında kararlı sürümü ile yayınlanması beklenen güncelleme, iPhone kullanıcılarına bir dizi yeni özellik de sunacak. Bu yenilikler arasında yeni emojiler ile uygulamalara yapılan güncellemeler de yer alıyor. MacRumors'un haberine göre Apple, iOS 16.4 ile 5G destekli ilk iPhone'un çıkışından 3 yıl sonra Türkiye'deki kullanıcılar için 5G bağlantı desteğini aktifleştirecek.

Fenerbahçe, Popüler Blok Zinciri Ağı Avalanche ile Ortaklık Kurdu: İlk Fenerbahçe Token Transferleri Başladı

Kripto para birimleri dünya çapında gittikçe yaygınlaşmaya devam ediyor. Bu da sayısız insan ve kurumun, ‘geleceğin teknolojisi’ olarak görülen bu para birimlerine yatırım yapmasına neden oluyor. Durum böyle olunca dev spor kulüpleri de hızla yayılan bu duruma ayak uydurmaya çalışıyor ve kripto paralar ile ilgili adımlar atıyor.

Daha Resmi Duyurusu Bile Yapılmayan NVIDIA GeForce RTX 4090 Tiın Kripto Para Madenciliğinde Kullanıldığı Ortaya Çıktı

Kripto para camiasının önemli paydaşlardan olan madenciler, şu sıralar gözlerine inanamayacakları bir madencilik girişimine odaklanmış durumdalar. Flexpool isimli madencilik platformunda yer alan bilgilere göre birileri, NVIDIA ve AMD'nin henüz piyasaya sürülmemiş modellerini kullanarak Ethereum madenciliği yapıyor. Bu modeller; NVIDIA GeForce RTX 4090 Ti ve AMD Radeon RX 7000.

2022nin Geri Kalanında Piyasaya Sürülecek Birbirinden Heyecan Verici 10 Yeni Oyun

Son birkaç yıldır peşimizi bırakmayan pandemi, her şeyi olduğu gibi oyun dünyasını da büyük oranda etkiledi. 2021’in oyunlar için güzel bir yıl olması beklenirken birçok oyun 2022’ye ertelenmiş ve oyuncular olarak 2022’nin oyun dünyasındaki en iyi yıllardan bir tanesi olacağını düşünmeye başlamıştık.