Bir Köşede Yalnız Başına Bırakılan Bitmiş Pil, Daha Sonra Nasıl Oluyor da Kendi Kendine Bir Miktar Dolabiliyor?

Elektronik cihazların bir kısmı, güçlerini pillerden almaktadır. Bir fişe takılı olmayan cihazların pillere muhtaç olduğunu söyleyebiliriz.

5.10.2022 18:45:14 tarihinde yayınlandı.

Elektronik cihazların bir kısmı, güçlerini pillerden almaktadır. Bir fişe takılı olmayan cihazların pillere muhtaç olduğunu söyleyebiliriz.

Kimyasal tepkimelerle güç sağlayan ve bu şekilde cihazların çalışmasını sağlayan piller, günümüzün en önemli güç kaynaklarındandır. Bazen pillerin kendi kendini şarj ettiklerine şahit olmuşsunuzdur. Peki bu durumun arkasında yatan gerçek nedir?

Piller anot (-), katot (+) ve elektrolit olmak üzere 3 kısımdan oluşmaktadır. Pilde yaşanan kimyasal reaksiyonlar anotta elektron birikmesine yol açar. Elektronlar bu durumdan kurtulmak için kendilerini düzeltmek ister. Bu yüzden elektronlar birbirini iter ve daha az elektron olan yere gitmek isterler.

Aslında en basit haliyle bu yer değiştirme hareketi, pillerin enerji üretmesini ve dışarıya enerji vermesini sağlar. Öte yandan bir pili, örneğin telefonun bataryasını şarj ettiğiniz zaman, bu olayın tam tersi gerçekleşir ve pilin enerji dolumu gerçekleşir.

Pillerin çalışması için kimyasal reaksiyonların gerçekleşmesi gerektiğini artık biliyoruz. Bir pil tamamen biter ve cihazımıza elektrik sağlayamaz duruma gelirse ‘’ölü’’ olarak nitelendirilir.

Bu ölü durumda hücreler küçük bir enerji üretebilir fakat bu enerji çok küçük olduğu için cihaza bir güç sağlamaz. Bu durumdan dolayı kullanıcılar, pilin tamamen bittiğini düşünür.

Kullanılmamak üzere belirli bir süre bir köşede yalnız başına bırakılan piller, işlevsiz olarak geçirdikleri zamanda düşük seviyede enerji üretimine devam eder ve yeniden kullanılmak için bir cihaza takıldığı zaman kısa bir süre enerji sağlayabilir.

Her şey aslında kimyasal reaksiyonların nereden nereye doğru gideceğine bağlıdır. Örneğin; telefonunuzu şarj ederek pilinizi yeniden doldurmak isterseniz, bu kimyasal olay tersten işleyecektir. Bu sayede pilinizde kararsız elektron sayıları artacak ve aslında piliniz tam kapasiteye ulaşacaktır.

Bu döngü, her şarj edilmede yaşanacak ve sonsuza kadar sürecek bir olaya dönüşecektir.


Kaynak webtekno.com

 

SpaceXin Starlink Uydusu, Ses Hızının 2 katını Aşarak Test Edildi

Milyarder Elon Musk’ın kurduğu SpaceX’in tüm Dünya’ya yörüngedeki uydular aracılığı ile internet servisi sağlama projesi Starlink’in uyduları, Nisan ayında test için fırlatılan Starship roketinde yer almıştı. Testten önce SpaceX, bu konuda bir bilgilendirme yapmamıştı.

PlayStation Oyuncularının Tırnak Yiye Yiye Beklediği Gran Turismo 7 Çıktı: İşte İlk Yorumlar ve Türkiye Fiyatı

PlayStation oyuncularının dört gözle beklediği efsane yarış serisi Gran Turismo’nun yeni oyunu bugün çıkış yaptı. Yayımlanan fragmanlarıyla muhteşem grafiklerini ve oynanışını gösteren oyun, Haziran 2020’de PlayStation 5’in tanıtım etkinliğinde duyurulmuştu. Oyun, çıktığı gibi neredeyse tüm oyunculardan olumlu yorumlar topladı.

Apple, AirPods Maxin En Çok Eleştirildiği Noktasını Ortadan Kaldıracak Bir Çözümü Patentledi

Apple'ın uzunca bir süre konuştuğumuz kulaküstü kulaklıkları en sonunda 15 Aralık günü tanıtılmıştı. Fiyatıyla birçok kişiyi üzen bu kulaklıklar, sundukları performansla üst seviye stüdyo kulaklıklarına dahi neredeyse taş çıkarıyordu. Fakat kullanıcıların bu kulaklıklar hakkında memnun kalmadıkları bir nokta bulunuyordu.