Bilim Kurgu Filmlerinde Sıkça Gördüğümüz Beyin Okuma Yakın Gelecekte Mümkün Olacak mı?

Bir başkasının düşüncelerini okumak, ne hissetiğini bilmek bize her zaman ilgi çekici ve bir o kadar da korkutucu gelir. Bu fikir, bilim kurgu filmlerine, kitaplarına, oyunlarına da sıkça yansıyor. Bu alan ile ilgilenen nörobilim, yeni teknolojileri kullanarak duyguları ve düşünceleri okumayı mümkün hale getirmeye çalışıyor.

30.05.2022 19:15:16 tarihinde yayınlandı.

Bir başkasının düşüncelerini okumak, ne hissetiğini bilmek bize her zaman ilgi çekici ve bir o kadar da korkutucu gelir. Bu fikir, bilim kurgu filmlerine, kitaplarına, oyunlarına da sıkça yansıyor. Bu alan ile ilgilenen nörobilim, yeni teknolojileri kullanarak duyguları ve düşünceleri okumayı mümkün hale getirmeye çalışıyor.

Yapay zekanın gelişmesiyle birlikte, "beyin okumak yapay zeka ile gerçekleştirilebilir mi" sorusu da gündeme gelmiş oldu. Bu yazımızda bu alanda yaşanan gelişmelerin, beyin okumanın mümkün olup olmayacağına dair çalışmaların bir derlemesini bulacaksınız.

Eğlence amaçlı ya da polis sorgularında kullanılan türevleri olsa da bunlar hala güvenilir %100 doğru bilgi sunan cihazlar değil. Gelinen aşamada doğru bilgi sunan bir yalan makinesi hala icat edilmedi.

Bu teknolojiler hala halkın kullanımına sunulmuş olunmasa da bu cihazları kullanarak çalışanlarınızın beyin dalgalarını izleyerek duygularını öğrenebilirsiniz. Ya da birinin beyin aktivitesinden kredi kartı şifresini öğrenebilirsiniz. 

Tüm bunların yanında bu tıbbi cihazlar hastanelerde de kullanılabilir. Örneğin hastanelerde yatağa bağlı, felç geçirmiş, konuşamayan ve iletişim kuramayan insanlar için tekrar dünyayla iletişime geçmenin yolu bu cihazları kullanmak olabilir. Makinelerin insan nöronlarıyla etkileşime girdiği düşünüldüğünden bu teknolojinin sağlık alanında Alzaymır ve Parkinson gibi hastalıkların anlaşılmasında ve tedavisinde de kullanılabileceği düşünülüyor. 

Beynin aktivitesini okumak için PET, EEG, fMRI gibi çeşitli beyin görüntüleme cihazları bulunmaktadır. Bir fMRI makinesine sahip bilişsel psikologlar, bir kişinin depresif düşüncelere sahip olup olmadığını söyleyebiliyorlar. Bunun yanında bir öğrencinin beyin kalıplarını öğretmenininkilerle karşılaştırarak hangi kavramlarda iyi olduğunu da görebiliyorlar.

Princeton Üniversitesi (Princeton University)'nden sinirbilimci Norman, fMRI cihazlarıyla beyin okumanın tam anlamıyla mümkün olmadığını ama yapay zekanın öğrenme modellemeleriyle buna gerek kalmayabileceğini dile getirmişti. Yapay zeka kişinin beyin modellemesini, düşünce kodlarını öğrendiğinde kısacası beyinde aktif olan yerlerle kelimeler/harfler arasındaki bağlantıyı çözdüğünde artık felçli hastalar, konuşma yetisini herhangi bir nedenle kaybetmiş hastalar da kendilerini ifade edebilir hale gelecekler. 

Şu an gelinen noktada günümüzün nöroteknolojisi, düşünceleri veya duyguları hala çözemiyor. Ancak yapay zekanın öğrenme sistemleriyle bu hedefimize kısa sürede ulaşıp beyin modelleri ve düşünce kodları hakkında bilgi sahibi olabiliriz.


Kaynak webtekno.com

 

iPhone 14ün ‘Hayat Kurtaran’ Özelliği Apple’ın Başına Bela Oldu

ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın iPhone 14 ailesi ile kullanıma sunduğu özelliklerden bir tanesi, "Trafik Kazası Algılama" idi. Bu özellik, adından da anlaşılabileceği üzere trafik kazalarını otomatik olarak tespit edip, acil durum servislerine otomatik olarak bilgi verilmesini sağlıyordu. 

CS:GO’da Rank Sistemi Nedir, Nasıl İşler? Daha Hızlı Rank Atlamak İçin Denemeye Değer 5 İpucu

Üzerine binlerce turnuva düzenlenen, eski popülerliğini biraz olsun kaybetse bile çağımızın en iyi oyunlarından bir tanesi olan CS:GO, oyun tarihinde oldukça büyük bir isme sahip. Aslında Counter Strike serisinin tamamı, oyuncular için oldukça özel anlamlara sahip. Rekabetçi başta olmak üzere oyuncu modları, jailbreak gibi özel modlara sahip sunucuları ile CS:Go rank sistemi ile de büyük bir rekabet oluşturuyordu.

Xbox Game Pass ile Oynayabileceğiniz Birbirinden Eğlenceli 15 Oyun Tavsiyesi

Ülkemizde, hem Xbox konsollarında hem de PC’de hizmet vermekte olan Xbox Game Pass abonelik sistemi, içerisinde ilginizi çekebilecek yüzlerce oyun barındırıyor. Oyuncular olarak, bu tarz bir sisteme giriş yaptığımızda ise, bazen hangi oyundan başlayacağımıza karar veremiyor, kendimizi: ‘’Acaba bugün ne oynasam?’’ sorusuyla saatlerce mücadele ederken bulabiliyoruz.

Birkaç Adımda YouTube Premium İptal Etme Nasıl Yapılır?

Yaklaşık 3 yıl önce YouTube tarafından ülkemizde kullanıma sunulan Premium özelliği, platform içerisinde en çok şikayetçi olunan reklam tarafının önüne geçilmesi için müthiş bir araçtı. Premium özelliğinin temel amacı, videoya başlamadan önce ve video arasında bizi sinir krizine sokan reklamları ortadan kaldırmaktı ve ilk tanıtıldığında yalnızca 16.99 Türk Lirası gibi bir fiyata sahipti. Aylık 16.99 Türk Lirası ödediğinizde, YouTube çatısı altında bulunan herhangi bir videoda reklama rastlamıyorsunuz. Bu özellik günümüzde de kullanılmaya devam ediliyor. Eğer halihazırda bir Premium üyesiyseniz ve YouTube premium iptal etmek istiyorsanız, sizler için neler yapmanız gerektiğini anlattık.

Valve Kurduğu Tuzakla 40 Bin Dota 2 Hilecisini Banladı

Oyun dünyasının ilk modern MOBA oyun serisi olarak görülen Dota, günümüzde her ne kadar League of Legends’ın gölgesinde kalmış olsa da hâlâ milyonlarca oyuncu tarafından oynanıyor ve dünyanın en büyük e-spor ödül havuzuna sahip.