Bilgisayarın En Önemli Donanımlarından Biri Olan RAM’in Doğru Çalışıp Çalışmadığını Test Etmek İçin Deneyebileceğiniz Yöntemler

Bilgisayarlarımızdaki geçici depolama birimi olan RAM, sistemin doğru çalışması için gerekli en önemli donanımlardan bir tanesidir. Hızı ve gücü önemli tamam ama en önemlisi doğru çalışmasıdır. Bozuk RAM nedeniyle pek çok kullanıcının bilgisayarı sağlıklı bir şekilde çalışmaz. Ancak bu sorunun bozuk RAM kaynaklı olup olmadığından emin olmak için RAM test etme yöntemleri uygulanmalıdır.

27.11.2022 00:00:21 tarihinde yayınlandı.

Bilgisayarlarımızdaki geçici depolama birimi olan RAM, sistemin doğru çalışması için gerekli en önemli donanımlardan bir tanesidir. Hızı ve gücü önemli tamam ama en önemlisi doğru çalışmasıdır. Bozuk RAM nedeniyle pek çok kullanıcının bilgisayarı sağlıklı bir şekilde çalışmaz. Ancak bu sorunun bozuk RAM kaynaklı olup olmadığından emin olmak için RAM test etme yöntemleri uygulanmalıdır.

Bozuk RAM kaynaklı sorunlardan bir ya da birkaç tanesini daha önce yaşadıysanız tekrarlandığı zaman da hemen anlarsınız. Ancak daha önce hiç böyle bir sorunla karşılaşmadıysanız ve bilgisayarınızda yolunda gitmeyen bir şeyler varsa RAM testi yapmak en doğrusu olacaktır. Gelin bozuk RAM nasıl anlaşılır yakından bakalım ve kolayca uygulayabileceğiniz RAM test etme yöntemlerini görelim.

Random Access Memory, kısaca RAM bir tür geçici veri depolama alanıdır. Bilgisayarı kapattığımız ya da yeniden başlattığımız zaman RAM üzerine kaydedilen veriler silinir. RAM donanımının amacı, CPU yani işlemcinin sık kullandığı verilere en hızlı şekilde ulaşmasını ve bilgisayarın en yüksek performansı sunmasını sağlamaktır. Bu nedenle doğru bir şekilde çalışması son derece önemlidir.

Bilgisayarınızın performansının eskisi gibi olmamasının pek çok farklı nedeni olabilir ancak şüphelenmeniz gereken ilk donanım RAM’dir. Özellikle çok yavaş açılan bilgisayarlarda bozuk RAM şüphesi oluşmalıdır. Bilgisayarı yeniden başlatın, hiçbir program açmayın. Buna rağmen açılıştaki yavaşlık sürüyorsa RAM bozuk demektir.

Eğer çok güçlü donanımlara sahip bir bilgisayarınız yoksa ara sıra bazı ufak ekran donmaları, kilitlenmeler yaşamanız normal. Ancak bu durum artık bir rutin haline geldiyse bozuk RAM’dan şüphelenebilirsiniz. Özellikle benzer işlemlerde değil de olur olmadık yerlerde bu tür sorunlar ortaya çıkıyorsa RAM testi yapmakta yarar var. 

Sık kullanmadığınız bazı dosyaları çalıştırmak istediğiniz zaman bozuk uyarısı alabilirsiniz, böyle bir durum normal karşılanabilir. Ancak sık sık kullandığınız veri dosyalarını çalıştırmak istediğinizde bile hiçbir neden olmamasına rağmen hata uyarısı almaya başladıysanız bozuk RAM sinyali aldınız demektir. 

Bilgisayarınızdaki sistem bilgisi sayfası üzerinden sahip olduğunuz RAM miktarını görebilirsiniz. İyi ama benim RAM gücüm bu kadar değildi diyor yani hata alıyorsanız maalesef RAM baya baya bozulmuş ve sistem entegrasyonu sağlamıyor demektir.

Windows Bellek Tanılama aracı ile RAM test etme yöntemini uygulamak için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Windows Bellek Tanılama aracı, Windows 7 ve sonraki tüm versiyonlarda bulunuyor. Söz konusu RAM testi sonuçlarına göre RAM’inizin bozuk olup olmadığını anlayabilirsiniz. 

Passmark Memtest86 programı ile RAM test etme yöntemini uygulamak için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Eğer ilk kez bu tür bir program üzerinden RAM testi yapacaksanız biraz gözünüz korkmuş olabilir ancak anlattığımız adımları sakin bir şekilde uygularsanız herhangi sorun yaşamadan testi tamamlayabilirsiniz. 


Kaynak webtekno.com

 

‘Yıl Olmuş 2022, Taahhüt mü Kaldı?’ Diyenlere Fiber Hızında İnternet: Millenicom

İnternet, özellikle de son 10 yıldır hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Hal böyle olunca da hepimiz, mümkün olan en uygun fiyata en iyi internete sahip olmayı istiyoruz. Ancak bu iş Türkiye’de pek de kolay değil. Hizmet veren pek çok şirket, sunduğu paketlere kıyasla oldukça yüksek bedeller istiyorlar. Şimdi sizlere, uygun fiyata kaliteli internet hizmeti alabileceğiniz Millenicom’dan bahsedeceğiz.