Bazıları “Ne Alaka?” Dedirtiyor: Türkiye’de Şimdiye Dek Erişim Engeli Getirilmiş En Önemli İnternet Siteleri

Aralarında Twitter, YouTube, Vikipedi gibi büyük sitelerin de bulunduğu bu listede, size “Bu neden engellenmiş şimdi ya?” dedirtecek siteler de var.

17.09.2023 08:00:13 tarihinde yayınlandı.

Aralarında Twitter, YouTube, Vikipedi gibi büyük sitelerin de bulunduğu bu listede, size “Bu neden engellenmiş şimdi ya?” dedirtecek siteler de var.

Basın özgürlüğü dünya geneli sıralamalarında 154. sırada yer alan Türkiye'nin, bu sitelere erişim engeli koyduğunu görmenizin sizi şaşırtmayacağını düşünüyoruz.

Gelin, bu 6 engelin sebeplerine teker teker bakalım:

13 Mart 2008: 2 ay sonra YouTube, yine aynı gerekçeyle bir kez daha erişim engeli yemişti. Hatta dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan bu konuya yönelik "Ben giriyorum, siz de girin" açıklamasında bulunmuştu. DNS ayarlarını değiştirerek siteye erişim sağlayan kullanıcılar, bu sefer DNS’in de engellenmesinin ardından VPN kullanmak zorunda kalmışlardı. Ekim 2010’da videonun kaldırılmasının ardından erişim engeli kalkmıştı.

3 Kasım 2010: Ekimde kaldırılan engelin ardından; Deniz Baykal’ın gizli görüntülerinin YouTube üzerinde paylaşılması üzerine 1 ay sonra tekrardan erişim engeline maruz kalmıştı. Görüntüler kaldırıldıktan 2 ay sonra erişim engeli açılmıştı.

27 Mart 2014: Döneminin MİT Müsteşarı, Bakanlık Müsteşarı ve Genelkurmay 2. Orgeneral Başkanı’nın; zamanın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ofisinde konuşulan ses kayıtlarının platformda yayınlanması üzerine YouTube tekrardan erişim engeli yemişti. Ses kaydının site üzerinden kaldırılması sonucunda, site tekrardan 3 Haziran’da açılmıştı.

6 Nisan 2015: Anadolu Ajansı “Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın öldürülmesine ilişkin soruşturmaya konu görüntü, ses ve videoların yayınlandığı internet sitelerinde erişimin engellenmesine” dair karar verdiğini açıklamıştı. Bu sitelerin içerisinde X (Twitter) platformu da dahildi.

Türkiye’yi terör örgütleri ile işbirliği içerisinde gösterdiği içerikleri yayınlayan site, 29 Nisan 2017’de erişime engellenmişti.


Kaynak webtekno.com

 

PlayStationın DualSensei Gelmiş Geçmiş En İyi Oyun Kontrolcüsü mü?

Oyun konsollarının tarihi, 1970’lü yıllara dayanıyor. Zaman sürekli olarak ilerledikçe, her şey ile birlikte teknolojinin de gelişimine şahit olduk. Bu süreç içerisinde Atari ve SEGA gibi efsaneleşmiş şirketlerin konsol piyasasını terk edişini dahi görmüş olsak da; Nintendo, PlayStation ve Xbox gibi devlerin yükselişleriyle karşılaştık.

Samsung Galaxy Z Flip5 Rakibi OPPO Find N3 Flip Tanıtıldı: Hem Ekranı Tuhaf Hem Kamerası...

Çinli teknoloji şirketi OPPO, düzenlediği bir etkinlikte "Find N3 Flip" olarak isimlendirilen katlanabilir ekranlı yeni akıllı telefonunu duyurdu. Samsung Galaxy Z Flip5 rakibi bir telefon olarak karşımıza çıkan OPPO Find N3 Flip, ilk aşamada Çin'de piyasaya sürülecek olsa da ilerleyen dönemlerde küresel pazarlarda kullanıcıların beğenisine sunulacak. Peki OPPO'nun yeni katlanabilir ekranlı telefonu tüketicilere neler vadediyor?