Bakandan ‘Yerli 5G’ Açıklaması: Huawei ve Nokia ile Rekabet Edeceğiz (Türkiye’de 5G Hala Yok)

Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi 5G Faz 2 Bilgilendirme Toplantısı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismaoğlu'nun liderliğinde gerçekleştirildi. Toplantı sonrası önemli açıklamalarda bulunan Karaismaoğlu, yerli ve milli 5G ürünler üretileceğini ve bu ürünlerin hizmete alınacağını söyledi.

24.06.2022 23:30:22 tarihinde yayınlandı.

Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi 5G Faz 2 Bilgilendirme Toplantısı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismaoğlu'nun liderliğinde gerçekleştirildi. Toplantı sonrası önemli açıklamalarda bulunan Karaismaoğlu, yerli ve milli 5G ürünler üretileceğini ve bu ürünlerin hizmete alınacağını söyledi.

Bakan Adil Karaismailoğlu tarafından yapılan açıklamalara göre Türkiye, 5G şebekesine yerli ve milli ürünlerle geçiş yapacak. Bu bağlamda; 5G baz istasyonları, 5G çekirdek şebeke, 5G şebeke yönetim ve operasyonel yazılımları ve 5G sanallaştırma platformu gibi 5G teknolojisine özel donanım ve yazılımlar, bizzat ülkemizde üretilecek. Böylelikle Türkiye, 5G'ye geçişte ithal ürün ve hizmetlere ihtiyaç duymayacak. Karaismailoğlu, "Başka ülkelerin teknolojilerini kullanmak, artık ülke kaynakları ve çıkarları açısından sürdürülebilir değil." dedi.

“Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi'nin sonraki fazlarında az önce saydığım ürünlerin daha yüksek kapasiteli ve gelişmiş versiyonlarını üreteceğiz. Örneğin 5G baz istasyonu için ilk fazda 8 katmanlı radyo ünitesi geliştirilmiş iken sonraki fazlarda 64 katmanlı radyo ürünleri geliştireceğiz. Böylece, piyasada bulunan yabancı tedarikçilerin ürünlerine muadil olarak piyasaya, yerli ve milli 5G ürün arz edeceğiz." diyen Bakan Karaismailoğlu, 5G'ye geçişin yerli ve milli olacağını ise şöyle açıkladı:

İLGİLİ HABER Turkcell ve Ericsson, Yerli Otonom Robotlarla 5G Testleri Gerçekleştirdi

"Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi'nin sonraki fazlarını desteklemesine yönelik çalışmalara devam ediyoruz. Ülkemizde 5G'ye azami ölçüde yerli ve millî şebeke ürünlerini kullanarak geçeceğiz. Bunun yerli ve milli ürünlerimizle yapılabilmesi için üretici firmalarımıza önemli görevler düşüyor. Öte yandan, 5G'ye geçişin başarılı olabilmesi için kullanıcı terminali tarafından da gerekli dönüşüm sağlanmalıdır. Bunu da yakından takip ediyoruz. Global Telekom ve Entegre Teknolojiler AŞ ile bir Türk firmasının telekomünikasyon alanında Ericsson, Huawei, Nokia gibi firmalar ile küresel ölçekte rekabet etmesini amaçlıyoruz."


Kaynak webtekno.com

 

Türkiyeye Karşı da Kullanılan İsrailli Casus Yazılım Pegasusun İsrail Vatandaşlarını da İzlediği İddia Edildi

İsrail merkezli NSO Group tarafından geliştirilen ve zaman zaman gündeme bomba gibi düşen casus yazılım Pegasus ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. İsrail ekonomi gazetesi Catalist'te yer alan bir habere göre İsrail polisi, söz konusu casus yazılımı hiçbir mahkeme kararı ya da denetleme olmadan kullandı. İddialara göre kolluk kuvvetleri, 2013 yılında uygulamayı satın alıp, ülkedeki muhalif grupları, devlet görevlilerini ve hatta bazı iş insanlarını bile takip etti.

1600 Yıllık Geçmişe Sahip, İnternet Çağının Gözdesi @ İşareti Ne Anlama Geliyor?

Günümüzde hangi hizmet sağlayıcıdan alırsanız alın, e-posta adresinizde mutlaka bir @ işareti bulunur. Aynı şekilde Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında da adınızın yanında bir @ işareti olacaktır. Yani bu işaret olmadan internet dünyasını hayal etmek bile neredeyse imkansız. Peki, bu işaret nereden geldi? İnternet için mi icat edildi yoksa daha önce de kullanılıyor muydu?