Ay, Nasıl Oluyor da Gündüz Vaktinde Bile Kendini Gösterebiliyor?

Uzayın derinliklerine yönelik bilgi birikimimiz her geçen gün daha da artıyor olmasına rağmen daha dibimizde bulunan gök cisimlerini bile tam olarak tanıyamadığımızı ve onlar hakkında sürekli yeni şeyler öğrendiğimizi zaman zaman fark ederiz. Özellikle de çevremizi turlayan uydumuz Ay, bu merak unsurları listesinde ilk sıralarda kendine yer bulur.

28.11.2022 03:30:13 tarihinde yayınlandı.

Uzayın derinliklerine yönelik bilgi birikimimiz her geçen gün daha da artıyor olmasına rağmen daha dibimizde bulunan gök cisimlerini bile tam olarak tanıyamadığımızı ve onlar hakkında sürekli yeni şeyler öğrendiğimizi zaman zaman fark ederiz. Özellikle de çevremizi turlayan uydumuz Ay, bu merak unsurları listesinde ilk sıralarda kendine yer bulur.

Her ne kadar biz kendisini geceyle özdeşleştirmiş olsak da fark etmişsinizdir ki Ay’ı gündüz görebilmek de mümkün. Peki bu durum tesadüf olarak mı gerçekleşiyor, yoksa Ay’ın bu hareketlerini takip etmenin bir yolu var mı? Gelin birlikte bakalım.

Bunlardan ilki, Ay’ın kendi yapısıyla ilgili. Filmlerde ve oyunlarda kullanılan ışıklandırma yöntemlerinin de etkisiyle geceleri Ay’ın, gündüzleri ise Güneş’in bizi aydınlattığını düşünürüz. Fakat bildiğimiz üzere Ay, doğal bir ışık kaynağı değildir.

Bu yüzden de Güneş’ten aldığı ışığı bize iletir. En basit şekilde Ay’ın, gökyüzünde görünüp bize ışık sağlamasının sebebi bu. Aynı şekilde gündüz vakti kendisini göstermesinin de ardında bu var.

Burada da ikinci faktörümüz devreye giriyor. Dünya etrafındaki turunu 27 günde tamamlayan Ay, bu vaktin bir yarısını Güneş’in olduğu tarafta, diğer yarısını ise gecenin hâkim olduğu tarafta geçiriyor. Yani gündüz ve gece vakitlerinin dağılımları eşit ve çoğu kişinin zannettiği gibi tesadüf değil.

Bu süreçte Güneş ve Dünya arasında kaldığında Ay, gündüz vakti kendini gösteriyor. Fakat Dünya’nın arka tarafına geçtiğinde ise artık gece vakti ortaya çıkmış oluyor.

Space.com .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Örneğin Dolunay evresini görebilmemiz için Ay’ın, Dünya’nın arka tarafına geçmesi ve Güneş’in tam zıt yönüne yerleşmesi gerekir. Bu sayede Dünya’ya bakan yüzünün tümü aydınlatılır ve hepsi görünmüş olur.

Fakat bunun tersi olursa, yani Ay, Güneş’in zıt yönünden çıkıp onunla aynı düzleme geçerse ‘yeni Ay’ evresi gerçekleşir. Bu durumda Ay’ın sadece karanlık yüzü Dünya’ya bakmış olur ve bu yüzden de kendisini gösteremez.


Kaynak webtekno.com

 

Samsungun, İlaç Prospektüsü Gibi Katlanan Telefon Tasarımı Ortaya Çıktı

Samsung, katlanabilir telefon konusunda en üst sıralarda yer alıyor. Şirket, son birkaç yıldır bu tarz telefonlarla karşımıza çıkıyor ve onları dünya çapında başarılı bir şekilde satıyor. Bu konudaki başarısını sürdürmek isteyen teknoloji devi, üç ekranlı katlanabilen bir telefon üzerinde de çalışıyordu.

Twitter, Ücretsiz Mavi Tiklerin Ne Zaman Kaldırılacağını Açıkladı (Şaka mı Bu?!)

Dünyanın en popüler mikroblog platformu Twitter, 44 milyar dolar karşılığında Elon Musk'ın kontrolüne geçtikten sonra radikal değişimler gördü. Bunların en büyüğü, doğrulama rozetlerinin Twitter Blue kapsamına alınmasıydı. Bu kararla kullanıcıların, doğrulanmış hesap sahibi olmak için Twitter'a ödeme yapmaları gerekecekti. Geçmişten beri doğrulama rozetine sahip olan kullanıcılar ise ödeme yapmamaları halinde rozetlerini kaybedeceklerdi.

Kara Deliklerin Çarpışması Evrenin Sırlarını Açığa Çıkarabilir! Peki Nasıl?

Evrene, gök cisimlerine ve hatta kara deliklerin nasıl oluştuğuna dair yüzlerce teori var. Bu alanda günlerce, aylarca hatta yıllarca çalışmalar yapılsa bile elde edilen veriler o kadar küçük kalıyor ki bir sonuca varmak pek mümkün olmuyor. Ancak kara delikler ve evren hakkında bilinen en net şey bunların gerçek olduğudur.