Astronotlar Haftalar Boyunca Giydikleri "İç Çamaşırlarını" Nasıl Değiştirip Temizliyorlar? (Gök Taşına Silmiyorlar!)

Dünya’dan ortalama 20 milyar km uzakta olduğunuzu düşünün. Elbette tek kaygınız kirli çamaşırlarınızı ne yapacağınız olmaz ancak bir süre sonra orası yaşam alanınız gibi olmaya başlar ve birtakım ihtiyaçlar hissedersiniz.

24.01.2023 23:00:23 tarihinde yayınlandı.

Dünya’dan ortalama 20 milyar km uzakta olduğunuzu düşünün. Elbette tek kaygınız kirli çamaşırlarınızı ne yapacağınız olmaz ancak bir süre sonra orası yaşam alanınız gibi olmaya başlar ve birtakım ihtiyaçlar hissedersiniz.

Birkaç günlüğüne tatile giderken bile eşyalarımızı bavula sığdırmakta zorluk çekeriz, bir de bunu aylarca uzay gemisinde yaşamını sürdüren astronotlara sorun. 6 ay süren bir yolculukta, temiz bir çift iç çamaşırının yetmesi için yanlarında 540 çift iç çamaşırı götürmeleri, kirli hâlde saklamaları ya da kirlenenleri de yörüngeye fırlatmaları gerekirdi.

Aslında uzay istasyonunda giysiler Dünya’da olduğu kadar çabuk kirlenmiyor. Astronotlar kontrollü bir ortamda yaşıyorlar. Bu sebeple sıcaklık sabit ve rahat bir seviyede kalıyor.

Ayrıca etraflarındaki her şey neredeyse ağırlıksız olduğundan Dünya yer çekimindeki gibi zorlu fiziksel hareketler yapmıyorlar. Yine de astronotlar vücutlarının körelmemesi için düzenli küçük egzersizler yapıyorlar. Tüm bunlara rağmen elbette kıyafetleri bir süre sonra kirleniyor. Bu duruma bulunan çözümler aşağıda yer alan maddelerdeki gibi:

Astronotlardan alınan bilgilere göre, aynı iç çamaşırlarını yaklaşık olarak 1 hafta giyiyorlar. Hatta bazılarının pantolon ve şort gibi kıyafetlerini 3 ay boyunca değiştirmedikleri oluyormuş.

Expedition Six Komutanı Ken Bowersox’un dediğine göre, plastik bir torba kullanarak şortunu yıkamanın bir yolunu bile bulmuş.

Rus Uzay Ajansı’nın aktardığına göre, mürettebatın uzayda bir süre kalması için yeterli yiyecek, su ve diğer ihtiyaçları karşılayacak malzemelere sahip olmaları gerekir. Bu malzemeleri taşımak üzere insansız ilerleme gemileri de mürettebatla birlikte uzaya fırlatılır. Astronotların kirli çamaşırları da bu geminin içinde durabilir.

Bilim Subayı Pettit, istasyonda bulunan domates ve fesleğen tohumlarını denemeye ve yetiştirmeye karar verdiğinde bir sorunu vardı. Toprak olmadığı için bitkileri yetiştirmenin başka bir yolunu bulması gerekiyordu. Pettit, Space Chronicles adlı kitabında şöyle yazdı:


Kaynak webtekno.com

 

NASAnın Devasa Toz Fırtınası Yüzünden Uykuda Olan Mars Aracı, Güvenli Moddan Çıktı: Fırtına Sonrası Marstan İlk Bilgi Geldi

NASA'nın uzun zamandır Mars'ta görevde olan uzay aracı InSight, Kızıl Gezegen'de yoğun bir toz fırtınasından sonra mecburen girdiği güvenli moddan güvenli bir şekilde çıktı. Mars'ı detaylı bir şekilde incelemek üzere tasarlanan ve güneş enerjisiyle çalışan InSight, 7 Ocak'ta güç tasarrufu yapmak için güvenli moda girmişti. Ardından yeni gelen bir tweet ile toz fırtınasının dinmeye başlamasıyla aracın güvenli moddan çıktığı bilgisi paylaşıldı. Ayrıca bu tweet ile Kızıl Gezegen'in fırtına sonrası durumu hakkında da ilk bilgiyi almış olduk.