Astronomlar, Çoğunluğu Sudan Oluşan 2 Yeni Gezegen Keşfetmiş Olabilir

İnsanlığın yüzyıllardır gözünü diktiği uzay, her geçen insanlık tarafından her geçen gün biraz daha keşfediliyor. Hatırlarsanız Hubble Uzay Teleskobu, geçtiğimiz hafta bugüne kadar keşfedilen en parlak yıldız patlamasının fotoğrafını paylaşmıştı. Geçtiğimiz günlerde ise Güneş Sistemi’ni çevreleyen gizemli bir parıltı, teleskobun radarına takılmıştı.

16.12.2022 00:15:08 tarihinde yayınlandı.

İnsanlığın yüzyıllardır gözünü diktiği uzay, her geçen insanlık tarafından her geçen gün biraz daha keşfediliyor. Hatırlarsanız Hubble Uzay Teleskobu, geçtiğimiz hafta bugüne kadar keşfedilen en parlak yıldız patlamasının fotoğrafını paylaşmıştı. Geçtiğimiz günlerde ise Güneş Sistemi’ni çevreleyen gizemli bir parıltı, teleskobun radarına takılmıştı.

Tüm bu araştırmalara ek olarak insanlık bir yandan yaşanabilir gezegenler aramaya devam ederken bir yandan da diğer gezegenleri yaşanılabilir kılmak için çalışmalar yürütüyor. Ancak bugün ortaya çıkan bilgilere göre astronomlar, bugüne kadarki en yaşanabilir gezegenleri keşfetmiş olabilir.

Montreal Üniversitesi’ndeki araştırmacılar ve astronomlar, Güneş Sistemi’nden tam 218 ışık yılı uzaklıktaki Lyra takımyıldızında bugüne dek hiç görmedikleri türde gezegenler keşfetti. Kepler-138c ve Kepler-138d adı verilen bu gezegenlerin en dikkat çeken özelliği ise yapılan simülasyonlar ve elde edilen verilere göre bilinenden çok farklı bir yapıda olması. Bu gezegenler Lyra takımyıldızı ve diğer takımyıldızlardaki gezegenlerin aksine farklı bir yoğunluğa sahip. Gezegenleri analiz eden uzmanlar Kepler-138c ve 138d’nin yarısından fazlasının “kayadan daha ağır ve hidrojen ya da helyumdan daha hafif materyallerle dolu olduğunu” açıkladı. Ayrıca bu gezegenlerin Dünya’nın 3 katı hacminde ve neredeyse 2 katı kadar kütlesi olduğu belirtiliyor.

Daha önceleri bu boyutlardaki gezegenlerin tamamının “kaya gezegenleri” olarak tabir edilen ve hem yüzeyinde hem de içerisinde sıvı bulundurmayan gezegenler olduğunu düşündüklerini açıklayan astronomlar, uzun yıllardır var olduğu iddia edilen ancak hiç kanıtlanamayan “Su gezegenlerinin” ilk defa gözlemlendiğini belirtti. Araştırmacılar ayrıca takımyıldızdaki en soğuk gezegenler olduğunu düşünülen bu iki gezegende su yerine donmuş buz kütlelerinin de olabileceğini iddia ediyor.

İLGİLİ HABER Uluslararası Uzay İstasyonundaki Rus Aracından Sıvı Sızdı: Astronotların Planları İptal Oldu!

Gezegenler hakkında daha fazla veri toplamak istediklerini belirten araştırmacılar, bu gezegenlerin şimdiye kadar keşfedilen en “yaşanabilir” gezegenler olabileceğini iddia ediyor.


Kaynak webtekno.com

 

iPhone 14 İçin Bir İyi Bir Kötü Haber: Samsungun 6 Yıllık Özelliği iPhonelara Yeni Geliyor...

Eylül ayına yaklaşmamızla birlikte ABD merkezli teknoloji devi Apple ile ilgili dedikodu kazanı da kaynamaya başladı. Zira şirket, çok büyük bir ihtimalle eylül ayı içerisinde bir etkinlik gerçekleştirecek ve bu etkinlik kapsamında da iPhone 14 serisini tanıtacak. Sektörde isim yapmış isabetli sızıntılarıyla bilinen isimlerden bir tanesi olan Ross Young tarafından yapılan son açıklamalar ise iPhone 14 Pro ailesinde önemli bir yenilik olabileceğini düşündürüyor.

Taksitle Cep Telefonu Nasıl Alınır? İşte Uygulayabileceğiniz Tüm Yollar

Teknolojinin en hızlı zamanlarından birini yaşıyoruz. Her sene akıllı telefon üreticileri daha önce görülmemiş özelliklere sahip modeller tanıtıyorlar. Hadi alayım dediğiniz zaman ise karşınıza türlü türlü vergiler ve gözden bir damla yaş akıtan döviz kuru çıkıyor. Bari taksitle alayım dediğiniz zaman ise kredi kartına taksitle telefon alamıyorsunuz. Yine de taksitle cep telefonu almanın bazı yöntemleri var.

iOS 16 Hatalarıyla Geldi: App Store’dan Uygulamalar Güncellenemiyor

Geçtiğimiz hafta yeni iPhone ailesini, Apple Watch’ları ve AirPods’u bizlerle buluşturan Apple, bugün de iPhone kullanıcılarının heyecanla beklediği iOS 16 işletim sistemini yayınladı. Saat 20.00 itibarıyla ülkemizdeki kullanıcılar için indirilebilir hale gelen yeni işletim sistemi, iPhone 8’den son çıkan modellere geldi.