Artık Eğlenmek İçin Bile Servet Gerekiyor: Türkiye’deki Oyunseverlerin Hevesini Kırıp İsyan Etmesine Yol Açan Haklı Sebepler

Ülkemizdeki yüksek dolar kuru, her şeyi olduğu gibi oyunları da fazlasıyla etkiledi. Her geçen gün yeni zam haberleri ile karşılaşmaya, oyunların henüz daha çıkmadan dahi zamlandığına şahit olmaya başladık.

6.09.2022 17:00:28 tarihinde yayınlandı.

Ülkemizdeki yüksek dolar kuru, her şeyi olduğu gibi oyunları da fazlasıyla etkiledi. Her geçen gün yeni zam haberleri ile karşılaşmaya, oyunların henüz daha çıkmadan dahi zamlandığına şahit olmaya başladık.

Bu zamlar artık öyle bir hâle geldi ki bazı oyunlar ülkemizi yasaklı bölgeler listesine ekliyor, değişken kur sebebiyle ön sipariş sürecini çok daha geç bir şekilde başlatmayı tercih ediyorlar. O hâlde gelin, yaşanan tüm bu sıkıntılara hep birlikte göz atalım.

Özellikle artan donanım fiyatları, dünya genelinde çip krizi, enflasyon ve sürekli olarak gelen zamlar ile birlikte oyun dünyasında pek çok sorun yaşamaya başladık. Bu sorunların küçük bir kısmı dünya genelinde de yaşanıyor olsa da bizim gibi değişken ekonomili ülkelerde çok daha fazla hissediliyor.

Bir PlayStation 5 veya Xbox Series X’in 15,000 TL barajını geçtiği bu dönemlerde, oyunların da 700 TL’den daha yüksek meblağlar ile çıkmaya başladığına şahit olduk. Türkiye’de oyunculuğun son kalesini her zaman Steam olarak görürken, bir anda en güvendiğimiz platformu da kaybettik. Tabii, bu zamların her birinin oyun şirketleri tarafından yapıldığını da belirtmekte fayda var.

Sürekli olarak yükselen oyun fiyatları bizleri üzmeye devam etse de ülkemizdeki oyunculuğun tek çaresi olarak görebileceğimiz abonelik sistemleri de tam zamanında yükselişe geçti diyebiliriz. Oyun dünyasının da geleceğini şekillendirecek olan Xbox Game Pass ve yeni PlayStation Plus gibi sistemler, ülkemizde sundukları yerel fiyatlandırma ile PC, Xbox ve PlayStation kullanıcılarına aylık düşük bir ücret karşılığında devasa bir oyun kütüphanesi vadediyorlar.

Türkiye’ye tam yerel fiyatlandırma desteği sağlayan bu abonelik sistemlerinin ileriki yıllardaki fiyatları ne olur henüz bilmesek de bu şirketlerin, Türkiye de dâhil olmak üzere birçok ülke için yerel fiyatlandırma sağladığını ve zam gelse bile yerel bir fiyatlandırma üzerinden gitmeye devam edeceklerini belirtebiliriz.

Son aylarda veya haftalarda Steam oyunlarına gelen toplu zam dalgalarını hepimiz görmüşüzdür, geçtiğimiz günlerde Dead Cells’in fiyatını 40 TL’den 179,99 TL’ye güncelleyen yapımcı şirket, oyunun Türkiye ve Arjantin fiyatlandırmasının neden değiştiğini de detaylı bir şekilde açıkladı.

Ülkemizde, geçtiğimiz günlere kadar 40 TL’den (Yaklaşık 2,20 dolar) satılmakta olan Dead Cells, yurt dışında 25 dolarlık bir fiyat ile satılıyor. Bu da çok ciddi bir yerel fiyatlandırma yapıldığını gösteriyor. Oyunun geliştirici ekibi Motion Twin, yurt dışında yaşayan birçok oyuncunun Steam’de bölge değiştirerek oyunu Türkiye’den çok ucuz bir fiyata satın aldığını, bu yüzden gelir kaybı yaşadıklarını açıkladı.


Kaynak webtekno.com

 

Türkiyede 2021de En Çok Hangi Platformda Oyun Satışı Gerçekleştiği Belli Oldu

COVID-19'un yol açtığı pandemiden olumlu yönde etkilenen nadir sektörlerden biri, tahmin edebileceğiniz üzere oyun sektörü. Yaklaşık 2 yıllık bu dönemde insanlar evine kapanırken, boş zamanlarında dışarı çıkamadıkları için oyunlara yönelmeye başladı ve bu alışkanlığın henüz bittiğini söylememiz pek doğru olmaz.

Avrupa Uzay Ajansı ve Çin, Mars Görevi İçin İşbirliği Yaptı

Uzay yarışı, gelişen teknolojiyle birlikte her yıl yeni bir boyut kazanırken Mars keşifleri de hız kesmeden devam ediyor. Çin’in ilk Mars keşif aracı olan “Zhurong” da bu yıl Mayıs ayında gezegenin yüzeyine iniş yapmıştı. Görev süresi boyunca Mars yüzeyinden görüntüler ve tuhaf sesler paylaşan keşif aracı, elde ettiği verileri Tianwen 1 adlı yörünge aracı üzerinden Dünya’ya ulaştırıyordu.

Lord of the Rings: Gollum Oyunu İçin Yayınlanan Özür Mesajının Yapay Zekâ ile Yazıldığı İddia Edildi

2023'ün Mayıs ayında Daedalic Entertainment tarafından yayınlanan Lord of the Rings: Gollum, kısa bir süre sonra birçok oyuncu tarafından yoğun eleştirilere maruz kaldı. Oyun içi grafikler, oyun hikayesinin LOTR serisine sadık kalmaması ve oynamanın pek zor olduğu Gollum oyunu, hayranlarının beklentisini birden bire düşürdü ve çok düşük puanlar aldı.