Araştırmacılar Cevap Arıyor: TikTok Zihnimizi Okuyabilir mi?

Tiktok’un hangi içeriğin görüntüleneceğini belirleme algoritmaları hakkında çeşitli tartışmalar ortaya çıkıyor. Bu tartışmalardan biri de geçtiğimiz günlerde New York Times'ta yayınlanan TikTok Zihninizi Nasıl Okur? başlıklı haber ile gündeme geldi.

20.02.2022 16:45:12 tarihinde yayınlandı.

Tiktok’un hangi içeriğin görüntüleneceğini belirleme algoritmaları hakkında çeşitli tartışmalar ortaya çıkıyor. Bu tartışmalardan biri de geçtiğimiz günlerde New York Times'ta yayınlanan TikTok Zihninizi Nasıl Okur? başlıklı haber ile gündeme geldi.

Haberde çeşitli gerekçelerde TikTok'un videoları öne çıkarma özelliklerinin bir zihin okuma sonucunda geliştiği öne sürülüyordu. Ancak TikTok ve diğer sosyal medya uygulamaları, kullanıcılarının zihinlerinde ne olduğundan çok uygulama içinde neler yaptığına odaklanır. TikTok'ta kullanıcılar çeşitli kısa biçimli videolar yükleyebilir ve görüntüleyebilirler. Kullanıcılar video gönderip videoları tükettikçe, onlara daha fazla benzer videolar sunulur.

Bu sene Boston Üniversitesi, Binghamton Üniversitesi ve Londra Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından TikTok'un algoritmasının nasıl çalıştığı üzerine bir çalışma yapıldı. Çalışmada kısa bir videonun viral hale gelmesine sebep olan etkenleri anlamak için 400 TikTok videosu incelendi. İncelemede video sahibinin popüler olup olmadığı, video tarzı gibi bir videonun kullanıcılar tarafından beğenilmesine sebep olabilecek 10 faktör yer alıyordu. 

Çalışmanın sonucunda viral olan ve viral olmayan videolar arasında en önemli özellikler belirlendi. Bir videonun viral olmasında en önemli faktör, video yaratıcısının popülerliğiydi. İkinci en büyük büyük faktörde videonun yakın çekimleri içerip içermemesi oldu. 2019 yılında Çin'deki Guilin Elektronik Teknolojisi Üniversitesi ve Norveç'teki Oslo Üniversitesi'ndeki araştırmacılar da TikTok videolarının izlenme ve beğeni sayılarını inceleyerek popüler olan videolarında kullanıcılar tarafından "beğenilen" şeyler olduğu kanıtlamıştı. 

İLGİLİ HABER Ticari Zekânın Böylesi: Bir TikTok Fenomeninin Tokayla Başladığı Takas Serüveni Ev ile Son Buldu

Araştırmacılar sonuç olarak TikTok veya herhangi bir sosyal medya platformunda kullanıcıların ilgisini çeken videoların gösterilip gösterilmemesinin bir zihin okuması değil, bir mühendislik örneği olduğunu vurguladı. İnsanlar sosyal medyada çok fazla zaman harcasalar da aslında sosyal medyada bulunamazlar. Kullanıcıların ilgisini çeken videoların art arda gelmesinde en önemli etken izlenme ve beğeni oranlarına göre gelişen bir yazılım sisteminin var olmasıdır. Algoritma, insan zihninden bağımsız işler.


Kaynak webtekno.com

 

Xiaomi, 3 Saniyede Isınan Akıllı Atkısını Tanıttı: İşte Bedava Powerbank ile Gelen Atkının Özellikleri

Xiaomi, her ne kadar akıllı telefonlarıyla tanınsa da akıllı ev aletlerinden giyilebilir cihazlara kadar birçok farklı ürünleriyle karşımıza çıkıyor. Çin merkezli teknoloji devi, şimdi de soğuk havaların artık kapımıza dayandığı şu günlerde kullanıcıların imdadına yetişebilecek gelişmiş teknolojilerle dolu bir ürününü tanıttı.

iPhone 15te Kullanılabilecek Özel Renkler, Renk Kodlarıyla Birlikte Sızdırıldı

Apple, her yıl olduğu gibi bu yıl da yeni iPhone ailesini bizlerle buluşturacak. Eylül ayında tanıtılacak telefonlar için heyecanlı bekleyiş sürerken birçok sızıntı da son zamanlarda ortaya çıkıyordu. Hatta yakın zamanda iPhone 15 ve iPhone 15 Pro’nun tasarımlarını gösteren görüntüler bile oluşturulmuştu.