Araştırmacılar, Bulanık Fotoğrafları Netleştiren Bir Yapay Zekâ Geliştirdi

Fotoğraf çekimi sırasında arkadaşlarının yaptığı şakaya gülüp hareket ettiği için fotoğraflarda bulanık çıkanlardansanız bu haber sizi mutlu edebilir. Inception Institute of Artificial Intelligence, Beijing Institute of Technology ve Stony Brook University'den araştırmacılar, bu sorunu çözmek için harekete geçti.

23.02.2022 23:30:29 tarihinde yayınlandı.

Fotoğraf çekimi sırasında arkadaşlarının yaptığı şakaya gülüp hareket ettiği için fotoğraflarda bulanık çıkanlardansanız bu haber sizi mutlu edebilir. Inception Institute of Artificial Intelligence, Beijing Institute of Technology ve Stony Brook University'den araştırmacılar, bu sorunu çözmek için harekete geçti.

Araştırmacılar, fotoğraflarda bulanık görünen insanların görüntüsünü netleştirebilen bir yapay zekâ geliştirmeyi başardılar. Bulgularını 'İnsan Farkındalıklı Hareket Netleştirme' başlıklı makalede yayınlayan araştırmacılar, geliştirdikleri yöntemin şu anda var olan hareket netleştirme yöntemlerinden daha iyi çalıştığını iddia ediyorlar.

Fotoğrafların ön ve arka planları çeşitli nedenlerden dolayı görüntü bozulmasına maruz kalır. Bu nedenler arasında kamera ile nesne arasındaki göreceli hareket, uzaklık ve görüntü düzlemi gibi parametreler yer alıyor. Makalede araştırmacılar, insan farkındalığı olan bir netleştirme modeli geliştiriyorlar. Bu model, 'üç aşamalı kodlayıcı / şifre çözücü mimarisi' üzerinde şekilleniyor. Model, ön plandaki bulanık nesnelerle (insan yüzleri) arka plan arasındaki hareketten kaynaklı bulanıklığı düzeltiyor.

Bu üç aşamalı mimaride ilk iki kısım ön plandaki insan yüzlerinin ve arka plandaki ayrıntıların keskinleştirilmesinden sorumlu. Üçüncü kısımdaysa önceki iki kısımdan gelen netleştirme bilgisi birleştiriliyor.

Araştırma kapsamında ekip 'Humanaware Image Deblurring' (HIDE) adı verilen ve 8 bin 422 çift fotoğraftan oluşan bir veri seti oluşturdu. Bu fotoğraflar, yüksek hızlı bir kameradan elde edildi ve her çiftten biri bulanık, diğeriyse birincisinin keskinleştirilmiş versiyonu şeklinde kullanıldı.

İLGİLİ HABER İnsanların Konuşmalarına Göre Akıl Sağlıklarını Tespit Eden Yapay Zekâ

Model, Nvidia Titan X GPU'da eğitildi ve HIDE veri setiyle birlikte GoPro Hero kamerasıyla çekilmiş 240 FPS 720p bulanık ve keskinleştirilmiş videolar kullanıldı. Böylece toplam fotoğraf sayısı 10 bin 742'yi buldu. Araştırmacılar, GoPro veri setinin yalnızca arka plan düzeltme sisteminin eğitilmesi için kullanıldığını söylüyorlar.


Kaynak webtekno.com

 

İnternetimiz Bitince Arkadaşımızın Telefonunu Wi-Fi Olarak Kullanmamızı Sağlayan Hotspot Aslında Nedir, Ne İşe Yarar?

Mobil internet paketimizin bir anda bitmesiyle imdadımıza yetişen arkadaşlarımız iyi ki varlar. 21. yüzyılda internet hayatımızın olmazsa olmazı halini aldı. Haliyle evimizden işimize, eğitimimizden sosyal yaşamımıza kadar internetsiz yapamaz olduk. Şüphesiz ki böyle bir ihtiyacın içerisinde internet paylaşımı olmazsa olmazdı. 

Microsoft Flight Simulator 2024 Duyuruldu: İsteyen Paraşütle Atlasın İsteyen Uçakla Yangın Söndürsün...

Tüm oyun dünyasının dikkat kesildiği Xbox Games Showcase, simülasyon sevenler için de büyük bir duyuruya yer verdi. Microsoft Flight Simulator 2024, tüm oyunseverleri heyecanlandıran bir sinematik fragman ile duyuruldu. Duyuruldu dediğimize bakmayın, Microsoft Flight Simulator 2024 ayrı bir oyun değil, mevcut oyuna gelen bir güncelleme olacak.

SON DAKİKA: Letgo Uygulaması Çöktü [Güncelleme]

Ülkemizde ikinci el eşya satışı için popüler uygulamalardan biri olan Letgo'da bu akşam saatlerinden itibaren erişim sorunları başladı. Geçtiğimiz birkaç saattir uygulamaya giriş yapamayan kullanıcılar, bağlantı hatası aldı.