Apple, Şifre Girmeyi Tarihe Kaldıracak: İşte Passkeys Hakkında Bilmeniz Gerekenler

iOS 16 ve macOS Ventura ile birlikte Apple, geçiş anahtarları olarak bilinen yeni teknolojisi 'Passkeys'i tanıttı. Şifre girmeden kullanıcılara oturum açma imkanı sağlayan bu teknoloji hakkında yeni ve daha güvenli bir kimlik doğrulama mekanizmasını içerdiği söyleniyor. Bu teknolojiyle birlikte oturum açma şifrelerden daha güvenilir olacak ve kullanıcılar daha kolay bir oturum açma imkanına sahip olacak.

13.09.2022 04:30:35 tarihinde yayınlandı.

iOS 16 ve macOS Ventura ile birlikte Apple, geçiş anahtarları olarak bilinen yeni teknolojisi 'Passkeys'i tanıttı. Şifre girmeden kullanıcılara oturum açma imkanı sağlayan bu teknoloji hakkında yeni ve daha güvenli bir kimlik doğrulama mekanizmasını içerdiği söyleniyor. Bu teknolojiyle birlikte oturum açma şifrelerden daha güvenilir olacak ve kullanıcılar daha kolay bir oturum açma imkanına sahip olacak.

Geçiş anahtarları olarak adlandırılan 'Passkeys'i kullanmadan önce ne olduğunu ve nasıl çalıştığını anlamak gerekiyor. Hadi hep beraber 'Passkeys'in ne olduğunu inceleyelim.

Passkeys yani temel adıyla FIDO kimlik doğrulaması kullanıcıların şifre yazma ve hatırlatma ihtiyacını tarihe geçirmek amacıyla Microsoft, Apple ve Google tarafından geliştirildi. Öncelikli olarak Apple cihazlarınızda bu teknolojiyi kullanmak için iCloud'unuzda 2FA (İki faktörlü kimlik doğrulama)'nın açık olması gerekiyor. Bu teknolojiyi en basit haliyle anlatmak gerekirse mevcut şifrenizi hesabınıza bağlı dijital bir anahtarla değiştiriyor. Dijital anahtar uçtan uca şifreleniyor ve cihazın kendi sistemlerinde saklanıyor. 

Apple'ın aktardıklarına göreyse Geçiş Anahtarları cihazdan asla ayrılamıyor ve sadece oluşturulan siteye özel oluyor. Hatta Apple, Passkeys'lere kimlik avlama hırsızlıklarının yapılmasının imkansız olduğunu iddia ediyor. 

Apple'nın geçiş anahtarları, FIDO ve World Wide Web Consortium (WC3) tarafından geliştirilen Web Kimlik Doğrulama API'sini temel alıyor. Bir geçiş anahtarı oluşturduğunuzda, sisteminiz bir çift dijital anahtar oluşturuyor. Bu oluşturulan anahtarlardan biri Apple sunucularında depolanırken, diğer gizli olan anahtar sadece cihazınızda depolanıyor. Sunucu özel anahtarınızın ne olduğunu öğrenmiyor ve onu gizli tutuyor. 

Geçiş anahtarıyla hesabınıza giriş yapmaya çalıştığınızda web sitesi veya uygulamanın sunucusu cihazınıza, cihazınızdan giriş yaptığını kanıtlaması adına istek gönderir. Cihazınızda saklanan özel anahtar bu isteğe cevap verir ve daha sonra bu istek ortak anahtar tarafından doğrulanır bunun sonucunda da siz oturumunuzu açmış olursunuz. 

Apple, geçiş anahtarlarını FIDO standartları üzerinde geliştirdiğinden, geçiş anahtarları diğer aygıtlar üzerinde kullanılabiliyor. Diğer aygıtlar üzerinde kullanmak için diğer aygıtların oluşturduğu QR kodunu, iPhone'dan okutmak yeterli oluyor. QR kod, tek kullanımlık şifreleme anahtarlarının olduğu bir url içeriyor. Tarandıktan sonra, kullanıcının aygıtı Bluetooth aracılığıyla uçtan uca şifreli bir ağ kullanarak diğer aygıtla iletişim kurabiliyor. 

İnternet dünyasında kullanılan basit şifreler; Web'in en büyük güvenlik sorunları arasında yer alıyor. Basit şifreler kullanıcıların hesaplarını ciddi şekilde tehditlere açık hale getiriyor. Durum böyle olmasına rağmen bu şifreler halen daha kullanıcılar arasında oldukça popüler görünüyor. Apple bu konu hakkında "Her geçiş anahtarı güçlüdür. Asla tahmin edilemez, yeniden kullanılmaz veya zayıf değildirler." diyor. Google ise bu konu hakkında "Şifre sorunlarını gerçekten çözmek için şifrelerin tamamen ötesine geçmemiz gerekiyor, bu yüzden on yılı aşkın bir süredir şifresiz bir gelecek için zemin hazırlıyoruz." diyor.


Kaynak webtekno.com

 

Kosova, Enerji Krizi Sebebiyle Kripto Para Madenciliğini Yasakladı

Kosova’nın kömürle çalışan en büyük enerji santrali, yaşanan teknik bir sorun sebebiyle geçtiğimiz ay kapanmış ve bunun sonucunda da hükümet dışarıdan oldukça yüksek bir fiyattan elektrik satın almak durumunda kalmıştı. Bu olayı takiben hükümet aralık ayında 60 günlük olağanüstü hal ilan etmiş ve enerji ithalatına daha büyük bir bütçe ayırmak için enerji kullanımını kısıtlayıcı önlemler alma kararı vermiş; ülke genelinde dönüşümlü kesintiler uygulamaya başlamıştı. Elektrik kesintileri toplu gösterilere neden olurken Kosova halkı, ülkenin Ekonomi Bakanı Artane Rizvanolli’yi istifa etmeye çağırmıştı. 

Xbox Black Friday İndirimlerinde Fiyatı Düşen Popüler Oyunlar

Oyunseverlerin tüm yıl beklediği kasım indirimleri nihayet geldi. Farklı oyun platformları, kasım ayına özel birçok popüler oyunda indirim yapmaya başladı. Örneğin Steam, geçtiğimiz saatlerde bir hafta sürecek sonbahar indirimlerini başlatmıştı. Benzer bir hamle GamePass aboneliğiyle öne çıkan Xbox’tan da geldi.

SON DAKİKA: Elon Musk Twitterı Satın Almaktan Vazgeçti

Geçtiğimiz nisan ayının başında Twitter’ı satın alacağını açıklayan Elon Musk, şirket için 44 milyar dolarlık bir teklif sunmuştu. Fakat ilerleyen haftalar boyunca Twitter ve Elon Musk arasında gerginlikler yaşanmış, özellikle platformdaki bot hesap sayısı büyük bir tartışma yaratmıştı. Tüm bu tartışmalarla birlikte Elon Musk’ın Twitter’ı satın almaktan vazgeçebileceği konuşulmaya başladı.

Dünya’nın Uzaydan Çekilen İlk Fotoğrafı 75 Yaşında: O Günden Bu Yana Uzay Fotoğrafçılığının Gelişimi

Yörüngeye ilk uyduyu fırlatanlar Sovyetler olabilir; ancak uzaydan gelen ilk fotoğrafı çekenler New Mexico’daki Amerikalı bilim insanları ve araştırmacılardı. White Sands Missile Range’de bulunan asker ve bilim insanları, 24 Ekim 1946 tarihinde 35 milimetrelik bir kamera taşıyan bir V-2 füzesini uzaya fırlatarak, Dünya’nın uzaydan ilk görüntülerini çekmeyi başardı.