Akıllı Telefonlardaki Yüz Tanıma Sistemleri Söylenildiği Kadar Güvenli mi?

Akıllı telefonlarımızda ya da diz üstü bilgisayarlarımızda çok yakın bir zamana kadar şifre, desen ya da PIN kullanırken son yıllarda yüz tanıma sistemlerini kullanmaya başladık. Yüz tanıma yöntemiyle kilit açmanın oldukça yaygınlaşması, bir takım güvenlik endişelerini beraberinde getirdi.

22.02.2022 10:15:16 tarihinde yayınlandı.

Akıllı telefonlarımızda ya da diz üstü bilgisayarlarımızda çok yakın bir zamana kadar şifre, desen ya da PIN kullanırken son yıllarda yüz tanıma sistemlerini kullanmaya başladık. Yüz tanıma yöntemiyle kilit açmanın oldukça yaygınlaşması, bir takım güvenlik endişelerini beraberinde getirdi.

Gelişen teknolojiye rağmen tüm yüz tanıma uygulamaları eşit derecede güvenli değil. Bazıları çalışma prensibine bağlı olarak diğerlerine göre daha güvenli olabilir. Günümüzde yaygın kullanılan yüz tanıma sistemlerine inceleyerek hangi sistemin daha güvenli olduğuna birlikte karar verelim.

Yüz tanımaya dayalı kilit açma yöntemlerinin ilk örneği olan kamera tabanlı yüz tanıma sistemi, adından da anlaşılacağı gibi cihazın ön kamerasında yüzün tanımlanmasıyla çalışır. Bu teknikte yüzünüzü tanımlamak için öncelikle farklı açılardan fotoğraflarınızı çekmelisiniz. Sistem, fotoğraflardan yararlanarak bir yazılım algoritması geliştirir. Özellik etkinleştirildikten sonra cihazın kilidinin açılacağı durumlarda, ön kameradan gelen canlı görüntü verileri ile sistemde kayıtlı veriler karşılaştırılarak çalışır. Genellikle android cihazlarda kullanılır.

Sistem yazılım algoritmalarına dayalı olduğu için her zaman mükemmel sonuçlar vermez. Ortamda bulunan farklı aydınlatma koşulları, görünümdeki ufak değişiklikler ya da çeşitli aksesuarlar sistemin başarısız olmasına sebep olabilir.

İLGİLİ HABER Intelden Milyonda Bir Hata Yapan Yüz Tanıma Cihazı: RealSense ID

Bu sistemde akıllı telefonlarda yer alan ön kameraların yanı sıra kızılötesi sensörlere ihtiyaç duyulur. Bu sistemin yöntemi de kameralı yüz tanımına sistemine benzer ancak kızıl ötesi spektrumda yüzün iki boyutlu resmini çekmesiyle öne çıkar. Bu yöntem diğerine göre daha avantajlıdır çünkü bu sistemde yüzün aydınlatılmasına ihtiyaç yoktur, loş ortamlarda bile çalışabilir. Ayrıca bu kameralar görüntüyü oluşturmak için termal enerji ve ısıya ihtiyaç duyduğu için farklı bir kişinin telefona erişmesi konusunda daha korunaklıdır. Genellikle Microsoft sistemine sahip diz üstü bilgisayarda kullanılır.

Apple’ın Face ID sistemi de kızılötesi tabanlıdır. Üç boyutlu görüntü oluşturmaya dayalı bir sensör kullanır. Face ID yüzün binlerce detayını aydınlatıcı ve nokta projektörü kullanarak ölçer. Kızılötesi sensör bu noktaların nasıl yerleştiğini inceleyerek bir derinlik haritası oluşturur. 3D sistemler karanlıkta da çalışabilir ve hata yapması çok daha zordur. 2D kızılötesi sistemler sadece ısı ararken, 3D sistemler derinlik bilgine de ihtiyaç duyar. Bu sebeplerle de 2D sensörlere göre çok daha işlevseldir.

İLGİLİ HABER ABDde Yüz Tanıma Teknolojisi Nedeniyle Suçsuzken Tutuklanan Bir Adam, Polise ve Savcıya Dava Açtı

Biyometrik verilerin elektronik olarak saklanması güvenlik ile ilgili pek çok soru işaretini akıllara getirebilir. Ancak endişelenecek kadar ciddi bir durum yok. Biyometrik kilit açma yöntemlerini bünyesinde bulunduran işletim sistemleri, yüz özellikleri ve parmak izleri gibi hassas verilerin güvenli bir şekilde saklanması için güçlü önlemler alır. Akıllı telefonlar ya da diz üstü bilgisayarlarda, biyometrik veriler cihaz sisteminde yer alan güvenli bir donanım parçasında şifrelenerek ve izole edilerek saklanır.


Kaynak webtekno.com

 

Fiyat/Performans İsteyenler İçin Hala Alınabilir Durumda Olan Uygun Fiyatlı Xiaomi Akıllı Telefon Tavsiyeleri

Xiaomi akıllı telefon piyasasına girdiği zaman tek bir hedefi vardı; en iyi teknolojisini, en iyi fiyata sunmak. Hakkını yemeyelim, uzun süre boyunca bu hedefinde başarıyla ilerlerdi. Sonra bir şey oldu, amiral gemisi telefonlarının fiyatları diğer markalarla yarışır oldu. Ancak yine de piyasadaki akıllı telefonları incelediğimiz zaman Xiaomi modellerinin açık ara çok daha iyi bir sisteme ve çok daha uygun fiyatlara sahip olduğunu görüyoruz.

210W Hızlı Şarj, 200 MP Kamera Sunan Redmi Note 12 Serisi Tanıtıldı (Bu Fiyata Türkiyede Peynir Ekmek Gibi Satar)

Çinli teknoloji devi Xiaomi'nin alt markası olarak ticari yaşamını sürdüren Redmi, bugün gerçekleştirdiği bir etkinlikte en yeni akıllı telefonlarını duyurdu. "Note 12 Pro", "Note 12 Pro+" ve "Note 12 Explorer Edition" isimli üç yeni model ile karşımıza çıkan şirket, akıllı telefon dünyasındaki dengeleri değiştirmeye kararlı gibi görünüyor. Zira telefonlar, gerçekten de bomba özelliklere ve akıl çelebilecek fiyatlara sahip.