Adobe’nin Yeni Yapay Zekâ Modeli Firefly, Gümbür Gümbür Geliyor: İçerik Üreticilerinin Hakları da Korunuyor

Son aylarda yapay zekâ modellerinin hızlı yükselişiyle birlikte şirketler de hızla bu alanda yatırımlar yapmaya ve kendi yapay zekâ modellerini bir bir piyasaya sunmaya başladı. Bunların arasında son günlerin en dikkat çeken şirketiyse Adobe oldu.

28.03.2023 13:30:20 tarihinde yayınlandı.

Son aylarda yapay zekâ modellerinin hızlı yükselişiyle birlikte şirketler de hızla bu alanda yatırımlar yapmaya ve kendi yapay zekâ modellerini bir bir piyasaya sunmaya başladı. Bunların arasında son günlerin en dikkat çeken şirketiyse Adobe oldu.

Adobe’nin test aşamasındaki yeni yapay zekâ modeli Firefly, henüz geliştirme aşamasında olsa da pek çok görsel yapay zekâ modeline kafa tutacak kadar iddialı. Ancak aynı zamanda da pek çok alanda başarısız da olabiliyor.

Adobe’nin diğer nöral filtre ve akıllı nesne seçme gibi yapay zekâ modellerinin aksine Firefly, görselleri manipüle etmek yerine sıfırdan görsel oluşturmanıza imkân veriyor. Kullanım açısından DALL-E ve Midjourney gibi rakipleriyle benzer bir şekilde çalışan Firefly, kullanıcılara çok daha yüksek kaliteli ve keskin görseller sunabiliyor. Henüz erken test aşamasında olan yapay zekâ, oluşturulan bazı görsellerde çok detaylı ve başarılı sahneler oluştursa da bazı durumlarda absürt ya da fazla basit görseller oluşturabiliyor.

Firefly’ı test eden kullanıcıların büyük bir çoğunluğu sistemin hayvan ve ortam oluşturmada başarılı olduğunu belirtirken; sistemden insanları resmetmesi istendiğinde neredeyse her seferinde başarısız olduğu ortaya çıkıyor. Bunun temel nedeniyse bu yapay zekâ aracının tamamen Adobe’nin kendi stok görsel havuzundan yararlanması. Havuzda ağırlıklı olarak manzara ve hayvan görselleri bulunurken insanların olduğu görsellerinse çok az olduğu belirtiliyor.

DALL-E ve Midjourney’in en çok eleştirilen taraflarından birisi de bu yapay zekâ modellerinin Shutterstock başta olmak üzere internetteki görsel siteleri, sosyal medya ve portfolyoları tarayarak kendini geliştirmesi. Bu da doğal olarak ürettiği sanatı internette paylaşan kişilerin görsellerinin izinsiz kullanılmasına ve benzer görsellerin yapay zekâ sistemlerini kullanarak oluşturulabilmesine neden oluyor.

Adobe ise Firefly ile benzer bir sorun yaşanmaması için birden çok önlem aldığını açıklıyor. Örneğin; az önce de bahsettiğimiz gibi Firefly sadece Adobe’nin görsel havuzunda telifsiz görsellerle kendini eğitiyor. Bu sayede işlerini internette paylaşan içerik üreticilerinin içerikleri izinsiz kullanılmamış oluyor.

Buna ek olarak Firefly’la oluşturulan tüm görsellerin Metadata’larında ve kodlarında görselin yapay zekâ sistemi tarafından oluşturulduğu açıkça belirtiliyor. Bu sayede de insanlar yapay zekâ tarafından üretilen görsellerle elle çizilenleri kolayca ayırt edebiliyor.

Adobe ayrıca tasarım şirketlerinin kendi portfolyolarını kullanarak Firefly’ı kendilerine göre özelleştirebileceklerini ve geliştirebileceklerini belirtiyor. Yapılan geliştirmeler sadece şirketlere özel olacağı için bu sayede şirketlerin telifli görsellerinin de korunması sağlanabiliyor.

İLGİLİ HABER Türkiyedeki Şehirleri Yapay Zeka ile Birer "Arabaya" Dönüştürdük: Şu An Üretilse Yok Satarlardı!


Kaynak webtekno.com

 

Zaten Alamıyorduk: Sonyden PlayStation 5in Türkiye Fiyatına Dev Zam

Geçtiğimiz ay Microsoft’un Activision-Blizzard’ı satın almasına Destiny 2’nin yapımcısı Bungie’i satın alarak karşılık veren Sony, hamlesi ile dikkat çekmişti. Japon kökenli şirket, geçtiğimiz hafta ise yeni sanal gerçeklik seti PSVR2’nin tasarımını paylaşmıştı.

Kelimelere Veda Etmeye Az Kaldı: Yakında Her Yerde Göreceğimiz 37 Yeni Emoji Tanıtıldı

Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla hayatımıza giren emojiler, bugün herkes tarafından kullanılan duygu bildirim şekilleri haline geldiler. Hatta geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaştığımız bir içeriğimizde, bir doktorun sağlıkla ilgili daha fazla emoji istediğinden bile bahsetmiştik. Şimdi, bu konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Yeni emojilerin kullanıma sunulmasını kabul eden Unicode Konsorsiyumu, Unicode 14.0'ü duyurdu.

Türkiyenin Uzay Planlarına Dair Yeni Açıklama: Uzaya Gönderilecek Kişinin Seçilmesi İçin Çalışmalar Yakında Başlıyor

Türkiye, son zamanlarda uzay konusundaki planları ve bu hususta attığı adımlarıyla sık sık gündeme geliyor. Geçtiğimiz yıl şubat ayında açıklanan Milli Uzay Programı kapsamında Türkiye’nin uzay hedeflerine dair 10 adım belirlenmiş; bu hedeflerden ilkinin ise Cumhuriyet’in ilanının 100. yılında, yani 2023’te Ay’a sert iniş yapmak olduğu belirtilmişti. 

Bilişimde Tekerleğin İcadına Benzetilen Yapay Zeka GPT-4 ile Yapabileceğiniz Muazzam Şeyler

Yapay zekâ destekli araçlar her geçen gün yeni becerilere kavuştukça insanların da “işimizi elimizden alacak” düşüncesi doğru orantıda kuvvetleniyor. Fakat ilginç (ve olması gerektiği gibi) bir şekilde, son dönemde bu durum korkudan ziyade ayak uydurma, adapte olma çabasına dönüşmeye başladı. Bu bağlamda yapay zekâ araçları artık tehdit değil, birer asistan olarak algılanıyor.