İsteyen Herkes Artık Mars’ı Keşfedebilecek: NASA, Google Maps’te Gezer Gibi Mars’ta Gezmenizi Sağlayan Aracını Tanıttı

NASA, ilerleyen yıllarda ayak basacağımız Mars’a yönelik çalışmaları kapsamında yepyeni bir araç geliştirildiğini duyurdu. İnteraktif bir mozaik olarak tanımlanan bu araç, Kızıl Gezegen’i tek bir tıkla hiç olmadığı kadar detaylı incelememize olanak tanıyor.

7.04.2023 06:00:23 tarihinde yayınlandı.

NASA, ilerleyen yıllarda ayak basacağımız Mars’a yönelik çalışmaları kapsamında yepyeni bir araç geliştirildiğini duyurdu. İnteraktif bir mozaik olarak tanımlanan bu araç, Kızıl Gezegen’i tek bir tıkla hiç olmadığı kadar detaylı incelememize olanak tanıyor.

NASA, internet sitesinden yaptığı açıklamada bu etkileyici çalışmanın “Global CTX Mosaic of Mars” olarak adlandırıldığını belirtti. Ayrıca aracın Mars’ın şimdiye kadar oluşturulmuş en yüksek çözünürlüklü küresel görüntüsü olduğu da açıklamalar arasında yer aldı.

Global CTX Mosaic of Mars'a ulaşmak için buradaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

NASA’nın interaktif aracına yukarıya eklediğimiz linkten ulaşmanız mümkün. Direkt olarak tarayıcınızdan kullanabildiğiniz sistem, gezegeni her bölgesini en ince detayına kadar incelemenize olanak tanıyor.

Perseverance’ın bulunduğu Jezero Krateri’nden Curiosity gezgininin dolaştığı Gale Krateri’ne kadar Mars’ın birçok bölgesini inceleyebiliyorsunuz. Ekranın altında ziyaret edilebilecek yerleri gösteren bazı öneriler de yer alıyor. Ayrıca bulunduğunuz yeri işaretleyerek daha sonra geri dönmek de sol tarafta yer alan butonlarla mümkün.

NASA’ya göre araç, 2006’da Mars’a ulaşan yörünge aracı Mars Reconnaissance Orbiter üzerindeki CTX olarak adlandırılan kameradan gelen 110.000 görüntüden oluşuyor. Ajans, ne kadar büyük olduğunu göstermek için ise şu ifadeleri kullanıyor: “Basılı bir şey olsaydı, bu 5,7  trilyon piksellik mozaik, Kaliforniya’daki Rose Bowl Stadyum’unu kaplayacak kadar büyük olurdu.” Bu stadyumun 89 bin kişilik kapasiteye sahip olduğunu belirtelim.

Bunların yanı sıra aracı oluşturmak için çok uzun bir süre harcandığını da eklemek gerek. NASA’ya göre CALTECH’e (Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü) bağlı Bruce Murray Laboratuvarı, 6 yıl ve on binlerce saat uğraşın sonucunda çalışmayı ortaya çıkarmayı başardı.

Son olarak Murray Laboratuvarı’nda projeye liderlik eden Jay Dickson, herkesin erişebileceği bir şey yapmak istediklerini ifade etti: “Çocuklar okulda kullanabilir. Hatta 78 yaşına giren annem bile kullanabiliyor. Amacımız, Mars’ı keşfetmekle ilgilenen insanlar için oluşan engelleri azaltmak.”

İLGİLİ HABER Bir Gün Gitme Hayalleri Kurduğumuz Mars Gezegeninin 9 Enteresan Özelliği


Kaynak webtekno.com

 

LoL Karşılaşmalarının Kaydedildiği ROFL Dosyası Nedir, Nasıl Açılır?

Eğer bir oyunseverseniz League of Legends adını mutlaka duymuş, eğer bir oyuncuysanız mutlaka LoL kısaltması ile anılan bu oyunu oynamışsınız ya da oynuyorsunuzdur. Bu efsane çok oyunculu çevrimiçi strateji oyunundaki karşılaşmalarınız kaydedilir ve .rofl uzantılı ROFL dosyaları olarak saklanır. Ancak pek çok oyunsever ROFL dosya açma işlemini tam olarak bilmiyor.

TikTok, Kendisini Kopyalamaya Çalışan Facebooku Tehdit Etti: Yaparsanız, Başınız Belaya Girer

Geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Facebook'un TikTok'a benzemek için algoritmasını değiştireceğinden ve TikTok'takilere benzer özelliklere odaklanacağından bahsetmiştik. Şimdi bu konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Facebook'ta 12 yıl geçirdikten sonra TikTok'a transfer edilen Blake Chandlee, CNBC'ye verdiği bir röportajda Facebook'un neden böyle bir şey yapamayacağını açıkladı. 

Bir Twitter Kullanıcısı, Türkiye Ekonomisinin Çöküşü Tweetini NFT Olarak 1,5 Milyon Dolara Satışa Sundu

NFT'lerin popülaritesi her geçen gün artarken devasa projelerden basit bir sms'e kadar her şeyin NFT'ye dönüştüğünü gördük. Örneğin Twitter'da atılan ilk tweet, 2,9 milyon dolar karşılığında bir Türk tarafından satın alınmıştı. Bir başka örnek ise başarılı medya sanatçısı Refik Anadol'un bir koleksiyonunun NFT olarak 5,1 milyon dolara satılması olmuştu.