İnternet ve Sosyal Medyadaki Verilerinizi Korumanızı Sağlayan İki Faktörlü Kimlik Doğrulama (2FA) Nedir, Nasıl Kullanılır?

Sosyal medya platformlarındaki hesaplarımız olsun, diğer internet sitelerindeki hesaplarımız olsun, hatta direkt olarak mobil cihazlarımızın işletim sistemi olsun; hepsinin güvenliği için güçlü ve benzersiz şifreler oluşturmalıyız. Ancak şifreniz ne kadar güçlü olursa olsun gerçek anlamda bir güvenlikten söz etmek istediğiniz zaman mutlak 2FA kısaltması ile anılan iki faktörlü kimlik doğrulama özelliğini kullanmalısınız.

23.03.2022 15:15:12 tarihinde yayınlandı.

Sosyal medya platformlarındaki hesaplarımız olsun, diğer internet sitelerindeki hesaplarımız olsun, hatta direkt olarak mobil cihazlarımızın işletim sistemi olsun; hepsinin güvenliği için güçlü ve benzersiz şifreler oluşturmalıyız. Ancak şifreniz ne kadar güçlü olursa olsun gerçek anlamda bir güvenlikten söz etmek istediğiniz zaman mutlak 2FA kısaltması ile anılan iki faktörlü kimlik doğrulama özelliğini kullanmalısınız.

İki faktörlü kimlik doğrulama, en basit tanımıyla çift parola diyebiliriz. Yani birileri hesabınızın şifresini bilse bile telefonunuza sahip olmadığı sürece hesabınıza giriş yapamaz çünkü giriş yapmak için telefonunuza tek kullanımlık bir şifre daha gelir. Oldukça basit ama son derece etkili bir güvenlik önemli anlayacağınız. Gelin iki faktörlü kimlik doğrulama nedir yakından bakalım ve farklı cihazlarda nasıl kullanılır tüm detaylarıyla görelim.

Patenti 1984 yılında alınmış olan ve 2FA kısaltması ile anılan iki faktörlü kimlik doğrulama; kullanıcı kimliğini onaylamak amacıyla kullanılan bir güvenlik önlemidir. Patent yılına baktığımız zaman bilgisayar ve internetin yaygınlaşmasından uzun yıllar önce bile ihtiyaç duyulan bir güvenlik önemli olduğunu görebiliyoruz.

İki faktörlü kimlik doğrulama sisteminin çalışma prensibi ise basit; ister banka, ister sosyal medya hesabı olsun kullanıcının kimlik ispatı için hesap şifresi dışında yalnızca onun ulaşabileceği cep telefonuna sistem tarafından bir şifre gönderilir. Söz konusu şifre tek kullanımlıktır ve eğer telefon çalınmadıysa ya da sahibi kaçırılmadıysa yalnızca hesap sahibi tarafından bilinen bir şifre olarak kabul edilir.

Günümüzde mobil cihazlar üzerinden uygulanan iki faktörlü kimlik doğrulama güvenlik önlemi aslında uzun yıllar önce bankalarda karşımıza çıkıyor. Çift anahtarlı ve hatta özel parolalı banka kasaları, bankacılık tarihi kadar eski. ATM’lerde zaten kartımız olmasına rağmen bir de şifre girmemiz bile bunun basit bir örneği. 2FA teknolojisinin Face ID, Touch ID gibi sistemleri ileride çok daha yaygın olarak kullanacağı düşünülüyor.

2FA kısaltması ile anılan iki faktörlü kimlik doğrulama sisteminin ne olduğu bazen tam olarak anlaşılmıyor. Hala pek çok kullanıcı, sosyal medya platformlarına gizli bile olsa cep telefonu numarası vermekten çekindiği için bu güvenlik önlemini kullanmıyor. Açıkça söyleyebiliriz ki şifreniz ne kadar güçlü ve benzersiz olursa olsun yeterli değil.

Maalesef internet güvenli bir dünya değil ve sayısız kötü niyetli kişi hesabınızı ele geçirmek için fırsat kolluyor. Tamam belki hesabınız hacklenmez ancak bir anlık dalgınlık sonucu kendi elinizle şifrenizi paylaşabilirsiniz. Arkasından bir bardak soğuk su içmek yerine önceden iki faktörlü kimlik doğrulama özelliğini aktif etmeliydiniz.

İki faktörlü kimlik doğrulama güvenlik önlemi sayesinde bir kişi kullanıcı adınızı, e-posta adresinizi ve şifrenizi bilse bile cep telefonunuza SMS olarak ya da anlık bildirim olarak gelecek koda ulaşamaz. Çünkü bu kodlar tek kullanımlıktır ve çoğu zaman yalnızca birkaç dakikalık kullanım süresi vardır. Yani telefonunuz çalınmadıysa ya da kaçırılmadıysanız o şifreyi sizden başka kimse bilemez.


Kaynak webtekno.com

 

Gerçek Hayatta Yaşanmış Hikâyeleri Anlatan 10 Oyun Tavsiyesi

Oyun dünyasında gerçek hikâyelere dayalı olan yapımların sayısı iki elin parmağını zar zor geçecek derecede az bulunuyor. Call of Duty ile Battlefield gibi tarihsel olayları konu alarak kendi hikâyesini anlatan oyunların sayısı bir hâyli fazla olsa da bu hikâyelerin büyük bir çoğunluğu ise kurgusal bir yapı ile karşımıza çıkıyor.

Steam Yaz İndirimlerinde Fiyatı Düşen En İyi 10 Online Oyun

Her yıl Steam kullanıcılarının dört gözle beklediği Steam yaz indirimleri büyük bir heyecanla başladı. Yaz indirimlerinde, popüler oyunlardan tutun çok da popüler olmayan bağımsız yapımlara kadar birçok oyun indirime girdi. Tabii bu oyunlar arasında popüler online oyunlar da bulunuyor.

Microsoft Edge Kripto Para Cüzdanı Geliyor: Peki Bu Cüzdanla Ne Yapacağız?

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft'un internet tarayıcısı Edge, önemli bir gelişmeye ev sahipliği yaptı. Tarayıcı, henüz test aşamasında olsa da artık yerleşik kripto para cüzdan desteği sunmaya başladı. Üstelik kullanıcılar, bu cüzdan ile sadece kripto paralarını kontrol etmeyecek, isterlerse harcama da yapabilecekler.

Hackerların Temalar Sayesinde İnternet Sitelerine Saldırdığı Ortaya Çıktı: Nisan Ayında Binlerce Siteye Saldırı Gerçekleşti

Site oluşturmak ve bu siteyi düzenlemek dendiğinde akla gelen ilk içerik yönetim sistemlerinden birisi WordPress’tir. WordPress’in ücretsiz ve kavraması oldukça kolay bir kişisel yayın sistemi olması, onun özellikle de bloggerlar ve amatör web siteleri arasında bu kadar popüler olmasının önde gelen sebeplerindendir.  

Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonundan Ayrılacağını Resmen Duyurdu!

Ukrayna’ya saldırmasıyla birlikte Batının yaptırımlarıyla karşılaşan Rusya, uzayda da ilişkileri germişti. Öyle ki halihazırda sonu planlanan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), son olarak geçtiğimiz haftalarda Rusya’nın tehdit niteliğinde bir videosuna konu olmuştu. Söz konusu videoda Rus kozmonotların ISS’ten kendi modülleriyle birlikte ayrıldığı görülüyordu.