İnternet Tarayıcıları Nasıl Çalışır?

İnternet tarayıcıları her gün defalarca kullandığımız uygulamaların başında geliyor. Adres çubuğuna bir internet sitesinin adını yazıyoruz ve istediğimiz site birkaç saniyede karşımıza çıkıyor. Bu kadar kolay çalışıyor gibi görünen internet tarayıcıları aslında oldukça karmaşık çalışma prensiplerine ve saniyeler içinde mucizeler yaratan alt sistemlere sahip ürünler.

25.03.2022 18:15:15 tarihinde yayınlandı.

İnternet tarayıcıları her gün defalarca kullandığımız uygulamaların başında geliyor. Adres çubuğuna bir internet sitesinin adını yazıyoruz ve istediğimiz site birkaç saniyede karşımıza çıkıyor. Bu kadar kolay çalışıyor gibi görünen internet tarayıcıları aslında oldukça karmaşık çalışma prensiplerine ve saniyeler içinde mucizeler yaratan alt sistemlere sahip ürünler.

Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari ve Opera dünyada en çok kullanılan ve internet trafiğinin %95’inin yoğunluğunu taşıyan internet tarayıcıları. Kullanıcı arayüzleri oldukça farklı görünse de tüm internet tarayıcıları benzer prensiplerle çalışıyorlar. Sizin için internet tarayıcıları nasıl çalışır sorusunu yanıtladık ve bilmeniz gerekenleri en basit şekilde açıkladık.

Bir internet tarayıcısı, adres çubuğuna yazılan URL (bağlantı, link) bilgisini kabul eder, URL kaynağını çağırır, kaynaktaki içerikleri işler ve kullanıcı için görüntüler. İnternet tarayıcıları için kaynak ve kullanıcı arasındaki bir köprü demek yanlış olmaz.

Buna göre internet tarayıcılarının çalışma prensibini dört temel kategoride değerlendirebiliriz: URL kaynağını kabul etmek ve çağırmak, kaynağı işlemek ve yönlendirmek, kaynağı kullanıcı için görüntülemek, kaynaktan alınan içeriği depolamak. Dört kategorinin her biri farklı alt sistemler ile birlikte çalışırlar.

İnternet tarayıcınızın adres çubuğuna yazdığınız link yani URL bilgisinin ait olduğu kaynaktaki içerik geniş bir ağ katmanının içinde bulunmaktadır. Kullanıcı, URL bilgisini yazdığı ve arama tuşuna bastığı zaman internet tarayıcısı ağ katmanı içinden HTTP / FTP protokollerini kullanarak kaynağı çağırır. 

Oluşturma altyapısı olarak isimlendirilen bir alt sistem aracılığıyla kaynaktaki içeriğe ait veriler bayt boyutunda internet tarayıcısına gelmeye başlar. İnternet tarayıcısı, kaynak internet sitesindeki bazı verileri daha sonra kullanıcının daha kolay ulaşabilmesi için önbelleğine alır. 

URL bilgisi ile ağ katmanından kaynaktaki verileri çağıran internet tarayıcıları, kullanıcı için aldığı verileri işlemeye başlar. Kaynağı işlerken kullanılan üç farklı alt sistem bulunmaktadır. Bunlar; işleme motoru, JavaScript motoru ve arkayüz sistemidir.

İşleme motoru ağ katmanından alınan kaynaktaki verileri işler ve görünür hale getirir. İşleme motoru temel olarak HTML, XML ve görsel dosyaları işliyor. Her internet tarayıcısı farklı bir işleme motoru kullanabilir. Google Chrome ve Opera Blink, Mozilla Firefox Gecko, Microsoft Edge EdgeHTML, Safari ise WebKit işleme motorunu kullanıyor.

İşleme motoru kaynaktaki kodu DOM ağacı olarak isimlendirilen görünür nesneye çevirir. DOM ağacı kaynaktaki verilerin en temel halidir. Diğer alt sistemlerin de yardımıyla bu ağaç CSS özelliklerini, renkleri, arka planı gösterir bir hale gelir. 


Kaynak webtekno.com

 

SON DAKİKA: Spotifya Dünya Genelinde Erişim Sağlanamıyor

Müzik platformu denildiği zaman akla ilk gelen isimlerden Spotify, 158 milyondan fazla aboneye sahip. Kullanıcılarına kesintisiz müzik deneyimi yaşatmayı hedefleyen platform, bugün itibarıyla dünyanın dört bir yanındaki kullanıcıları etkileyen bir problemle karşılaştı.

"Instagram Çöktü mü?" Diye Twittera Koşmaya Son: Instagram, Çöktüğü Zaman Bildirim Gönderecek

Bilindiği üzre geçtiğimiz hafta, dünyanın en büyük dijital çöküşlerinden bir tanesi yaşandı. Facebook ile Facebook'a bağlı olan WhatsApp, Instagram ve Messenger gibi hizmetlerin tamamı çöktü. Kullanıcılar bunun üzerine, başta Twitter olmak üzere çeşitli rakip sosyal medya platformlarına akın ederek, platformlarda neler yaşandığını anlamaya çalıştılar. Şimdi, bu konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Snapchat, İçerik Üreticilerinin Cebini Dolduracak Bir Reklam Özelliği Test Ediyor: Gelirler Kırışılacak

Bir dönem sosyal medya platformları arasında büyük bir yükseliş yakalayan Snapchat, zamanla kaybettiği popülerliği son zamanlarda artırmaya devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda kullanıcı sayısında Twitter’ı bile sollayan platform, bu kez içerik üreticileri için yeni bir gelir kapısı olacak, normal kullanıcılarıysa sinir edebilecek bir özellikle karşımıza geldi.

Birkaç Adımda YouTube Premium İptal Etme Nasıl Yapılır?

Yaklaşık 3 yıl önce YouTube tarafından ülkemizde kullanıma sunulan Premium özelliği, platform içerisinde en çok şikayetçi olunan reklam tarafının önüne geçilmesi için müthiş bir araçtı. Premium özelliğinin temel amacı, videoya başlamadan önce ve video arasında bizi sinir krizine sokan reklamları ortadan kaldırmaktı ve ilk tanıtıldığında yalnızca 16.99 Türk Lirası gibi bir fiyata sahipti. Aylık 16.99 Türk Lirası ödediğinizde, YouTube çatısı altında bulunan herhangi bir videoda reklama rastlamıyorsunuz. Bu özellik günümüzde de kullanılmaya devam ediliyor. Eğer halihazırda bir Premium üyesiyseniz ve YouTube premium iptal etmek istiyorsanız, sizler için neler yapmanız gerektiğini anlattık.