İnternet Tabanlı Uygulamaların Temeli API Nedir ve Ne İşe Yarar?

İnternet ve yazılım dünyasında kullanılan pek çok farklı tanım var. Bunlardan bazılarına hepimiz aşinayız, bazılarını ise duymuyoruz bile. Eğer bir yazılımcı, geliştirici değilseniz duymanız da gerekmez. Ancak bunlardan bir tanesi var ki ona hakim olmasak bile iyi ki var olduğunu bilmeliyiz; API. İnternet tabanlı herhangi bir uygulama kullanabiliyorsanız emin olun bunun tek nedeni API arayüzüdür.

21.02.2022 09:15:19 tarihinde yayınlandı.

İnternet ve yazılım dünyasında kullanılan pek çok farklı tanım var. Bunlardan bazılarına hepimiz aşinayız, bazılarını ise duymuyoruz bile. Eğer bir yazılımcı, geliştirici değilseniz duymanız da gerekmez. Ancak bunlardan bir tanesi var ki ona hakim olmasak bile iyi ki var olduğunu bilmeliyiz; API. İnternet tabanlı herhangi bir uygulama kullanabiliyorsanız emin olun bunun tek nedeni API arayüzüdür.

API arayüzü yazılımları birbirine bağlar, internet dünyasında işlerin doğru bir şekilde işlemesini sağlar ve biz farkında olmasak bile kullanıcıların en önemli güvenlik duvarını oluşturur. Bu nedenle hem en çok para harcanan hem de en çok para kazanılan dijital alanlardan biri olarak görülür. Gelin API nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır gibi merak edilen soruları biraz daha yakından inceleyelim.

Application Programming Interface, Türkçesi ile Uygulama Programlama Arayüzü, kısaca API; en geniş tanımıyla iki yazılım ve bir sunucu arasındaki bağlantıyı sağlayan bir protokoldür. Kullanıcının kullanmakta olduğu uygulama, uygulamanın kullandığı sunucu ve sunucunun kaynak olarak gördüğü yazılım arasındaki bağlantıyı API sağlar.

Her yerde demek, emin olun yanlış olmayacaktır. Yazılım kütüphanelerinde, internet tabanlı uygulamalarda, donanımlarda, işletim sistemlerinde ve farklı veritabanlarında API kullanılmaktadır. İstemci ve sunucu arasındaki bağlantıyı sağladığı için internet üzerinden erişim sağlanan tüm uygulamalarda API başroldedir.

İnternet tabanlı bir uygulamayı açtınız ve bir şey yaptınız, herhangi bir şey. Bu yaptığınız şeyin talebi API tarafından sunucuya aktarılır. Sunucu bu taleple kaynağa başvurur. Kaynak, sunucuya geri dönüş sağlar. Sunucu, bu geri dönüşü API aracılığıyla uygulamaya iletir ve sonuç olarak yaptığınız şeyin karşılığını uygulamada görmüş olursunuz.

API arayüzünün aslında var olan sistemin çalışması için gerekli en önemli aktör olduğu açık bir gerçek. Ancak tek işlevi bu değil. API aynı zamanda kullanıcılar için bir güvenlik duvarı oluşturuyor. Tüm verilerinizi uygulamanın ortak sunucusu ile paylaşmak yerine yalnızca tek bir talebi API ile sunuya gönderdiğiniz için verilerinizin tam güvenliği sağlanıyor. Bu açıdan API bir anahtar görevi de görmektedir.

Tüm bu sistemler yeni gibi görünseler bile aslında API arayüzünün ilk temelleri 1940’lı yıllarda modüler yazılım kitaplıkları üzerine çalışılırken atıldı. Application Program Interface ile ilk karşılaşmamız ise 1968 yılında yayımlanan bir makalede gerçekleşti. 1970’li yıllarda da adından söz ettiren API, 1990’lı yıllarda son tanımını kazandı ve belirli görevleri yerine getirmek için ortaya konulan bir dizi hizmet şeklinde tanımlandı.


Kaynak webtekno.com

 

Bir Güvenlik Şirketinin Araştırmasına Göre İnsanların %30u Eşini İnternetten Gözetlemeyi ‘Normal’ Buluyor

İnternet kullanımının yaygınlaşması ve pratikleşmesiyle birlikte, en az gerçek hayatın içerisinde olduğu kadar sosyal hayatın içerisinde yer alıyoruz. Bu durum zaman zaman gerçek hayattan soyutlanabilecek düzeye ulaşabiliyor. Bazen iş için, bazen sıradan bir eylem olarak, bazen ise sosyalleşmek için bulunulan internet ve sosyal medya ortamı, yakınımızdaki insanlardan uzaklaşmamıza ve onların tepkisine sebep olabiliyor.

35 mmlik Lense Sahip Kamerasıyla Profesyonel Makinelere Taş Çıkartacak Nubia Z50S Pro Duyuruldu!

Birkaç ay önce Türkiye'ye resmi olarak geleceği açıklanan ZTE'ye ait markalardan Nubia, düzenlediği bir etkinlikte üst düzey yeni akıllı telefonu "Z50S Pro"yu duyurdu. Üst düzey özelliklerle donatılan akıllı telefon, cep yakan bir fiyata sahip olsa da tüketicilerin ilgisini çekmeyi başaracak gibi görünüyor. Gelin hep birlikte Nubia Z50S Pro'nun özelliklerine ve fiyatına yakından bakalım.

BtcTurkün, Kripto Para Devi Coinbase Tarafından Satın Alınacağı İddia Edildi! (Devasa Satın Alma Bedeli de Ortaya Çıktı)

Türkiye’nin en büyük kripto para borsalarından birisi olan BtcTurk, bugün iddialı bir haberle gündeme geldi. Webrazzi tarafından bazı duyumlara dayandırılan habere göre BtcTurk, dünyanın en büyük kripto para borsalarından Coinbase’in radarına girmeyi başardı. Coinbase’in BtcTurk’ü satın alabileceği belirtildi.

Samsung Galaxy Z Fold5 Geliyor: İşte Ortaya Çıkan Özellikleri ve Fiyatı!

Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un Galaxy Unpacked etkinliği için geri sayım devam ediyor. Günler sonra, markanın en yeni katlanabilir ekranlı telefonları ile tanışma imkanı yakalayacağız. Öte yandan; yeni tabletler, akıllı saatler ve kulaklıklar da Galaxy Unpacked etkinliğinde karşımıza çıkacak.