İnsanların Asırlar Önce de Sanki İnternet Varmış Gibi Yaşadığına Dair 12 Kanıt

İnternet, günümüzde daha önce hiç olmadığı kadar aktif bir kullanıcı kitlesine sahip. Ancak her gün gördüğümüz ve hatta bazen bilinçsizce katıldığımız trendler, aslında yeni ortaya çıkmadı. İnternetin olmadığı dönemlerde de insanlar selfie çekiyor, bir nevi Facebook profilleri açıyor ve hatta komik kedi fotoğrafları dâhi paylaşıyordu.

4.07.2022 20:30:21 tarihinde yayınlandı.

İnternet, günümüzde daha önce hiç olmadığı kadar aktif bir kullanıcı kitlesine sahip. Ancak her gün gördüğümüz ve hatta bazen bilinçsizce katıldığımız trendler, aslında yeni ortaya çıkmadı. İnternetin olmadığı dönemlerde de insanlar selfie çekiyor, bir nevi Facebook profilleri açıyor ve hatta komik kedi fotoğrafları dâhi paylaşıyordu.

Mesela 17. yüzyılda yaşayan Evliya Çelebi’yi bir nevi seyahat blogu yazarı olarak düşünebiliriz. Bu ve bunun gibi aslında günümüz trendi gibi görünen daha birçok şey, yüzyıllarca öncesine dayanan kökenlere sahip olarak karşımıza çıkıyor. Eğer çayınızı kahvenizi aldıysanız, her beraber internet öncesi dönemlere doğru bir yolculuğa çıkalım.

Günümüzden dile kolay 400 yıl önce Almanya’daki üniversite öğrencileri arasında bir trend vardı. Book of Friends yani Arkadaşlık Kitabı olarak geçen bir deftere sahip olan öğrenciler, yeni tanıştıkları kişileri isimleri ve çoğu zaman da çizimleri ile birlikte bu deftere kaydediyorlardı. Birine arkadaşlık isteği göndermek ise ne yazık ki günümüzdeki kadar kolay olmuyordu, fakat günümüzden daha efektif olduğu kesin.

Tabi ki tam olarak Instagram’ın Kaybolan Mesajlar özelliğini kullanmıyorlardı. Fakat bu özelliğin nereden esinlenildiği belli. 1764 yıllarında İngiliz aristokrat ve Baron Richard Grosvenor’un eşi Lady Grosvenor, gönlünü Kral III. George’un kardeşi Cumberland Dükü Prens Henry’e kaptırmıştı. Bu ikilinin iletişim kurma yöntemi ise görünmez mürekkeple yazılan mektuplardı.

Bu mektuplar ise okunduktan sonra yakılıyordu. Fakat işler yolunda gitmedi, bu mektuplar medyaya sızdırıldı ve ülkede büyük bir skandal meydana geldi. Prens Henry’e eşi ile suç içeren konuşmalar yaptığı için dava açan Baron Grosvenor ise 10.000 Sterlin kazandı.

17. yüzyılda faaliyet göstermiş Hollandalı baskı sanatçısı ve ressam Rembrandt’ı özel yapan bir durum var. Bu durum ünlü ressamın kendi yüzü ile takıntılı olması. Neredeyse 50 yıllık kariyeri boyunca 100’e yakın kendi portresini çizen Rembrandt, tarihin ilk selfie tutkunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor.

1900’lü yılların başında kariyerine başlayan ABD’li fotoğrafçı Harry Whittier Frees, oldukça ileri görüşlü bir fotoğrafçıydı desek yanlış olmaz. Kariyerini komik kedi fotoğrafları çekip bunları kartpostal hâline getirmek üzerine kuran Frees, internetin olmadığı dönemde bile komik kedi meme’leri yapan sanatçı olarak tarihe geçiyor.


Kaynak webtekno.com

 

Instagram’dan “Zahmet Ettiniz” Dedirtecek Güncelleme: Repost Özelliği Nihayet Geliyor

Meta’nın sahip olduğu Instagram, platforma getirdiği güncellemeler ve yeni özelliklerle gündeme gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda Alessandro Paluzzi tarafından keşfedilen Instagram repost özelliği bugün resmiyet kazandı. Birkaç aydır yeniden paylaşım özelliği üzerinde çalıştığı düşünülen Instagram, konu hakkında net bir açıklama yapmasa da bu özelliğin kısa süre içerisinde test aşamasına geçeceğini belirtti.

Dünyanın En Değerli NFT Koleksiyonu Hakkında Akıllara Durgunluk Veren Komplo Teorisi

Son yıllarda ortaya çıkan NFT furyası, kimilerine göre ‘geleceğin sanatı’ kimilerine göreyse dünyanın en büyük kara para aklama sistemiydi. Her iki durumda da NFT denildiğinde akla ilk gelen isim tabii ki Bored Ape Yacht Club (BAYC) oluyor. Ancak geçtiğimiz ay ortaya çıkan bir komplo teorisine göre BAYC, aslında göründüğü kadar masum değil.

Güneş Sistemimizin Derinliklerinde Minik Bir Ay Keşfedildi: Bizim Uydumuzdan Yüzlerce Kat Daha Küçük!

 ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), galaksimizin derinliklerine araçlar ve teleskoplarla uzay araştırmalarına devam ediyor. Ajans, son olarak geçtiğimiz günlerde gezegenimizden 5 kat büyük olan ve 100 ışık yılı uzaklıkta bulunan okyanusla kaplı bir gezegen keşfettiğini duyurmuştu. Şimdi ise yeni bir keşfin yapıldığı açıklandı.

2 Türk TV Markası, Yeni Televizyonlarında Samsung Tizen İşletim Sistemi Kullanacağını Açıkladı

Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un akıllı televizyonlar için geliştirdiği Linux tabanlı işletim sistemi Tizen OS ile ilgili çok önemli bir gelişme yaşandı. Samsung tarafından yapılan resmi açıklamada, üçüncü taraf televizyon üreticileri ile anlaşmaya varıldığı ve yapılacak iş birliği ile Tizen OS'un tarihte ilk kez Samsung dışındaki markalar aracılığıyla tüketicilere ulaştırılacağı ifade edildi. Üstelik bu anlaşma, Türkiye'de satılan iki televizyon markasını da kapsıyor.

Sonyden Sektörü Harekete Geçirecek İddialı Açıklama: Daha Fazla Oyun Stüdyosu Satın Alacağız

Oyun sektöründeki rekabet giderek kızışmaya devam ediyor. Oyunlara karşı ilginin çok büyük olması ve sektörün sürekli gelişen bir alan olması sebebiyle dev şirketler bu alanda yatırımlar yapıyor. Bundan iki ay öncesinde Microsoft ünlü oyun şirketi Activision Blizzard’ı 68,7 milyar dolar gibi astronomik bir fiyata satın almayı planladığını açıklamış; bu açıklama oyun sektöründe ‘buzlu su’ tadında bir şok etkisi yaratmıştı. Bu gelişme sonrasında hisseleri yere çakılan Sony’den ise tepkisini gösteren bir açıklama gelmişti.