İnsan Beyni Gibi Çalışan Bilgisayarlar Artık Çok Yakın: Yeni Geliştirilen Materyal ile Binlerce Kat Verimli Bilgisayarlar Üretilecek

Bütün işlevleri ve gizemleri hala daha tam olarak çözülemeyen insan beyni üzerine yapılan çalışmalar devam ediyor. Bilim insanları, muazzam bir çalışma mekanizmasına sahip olan beynimizi teknolojiye uyarlamaya çalışıyor. 

20.02.2022 08:00:28 tarihinde yayınlandı.

Bütün işlevleri ve gizemleri hala daha tam olarak çözülemeyen insan beyni üzerine yapılan çalışmalar devam ediyor. Bilim insanları, muazzam bir çalışma mekanizmasına sahip olan beynimizi teknolojiye uyarlamaya çalışıyor. 

Bilim insanları, bu çalışmalar kapsamında bir süredir beynin sinir ağından modellenmiş yenil nesi bilgisayar çipleri üzerine çalışmalar yürütmekteydi. Gelen bilgilere bakacak olursak beynimizden modellenen yeni nesil bilgisayar çiplerinin, geliştirilen yeni bir materyal sayesinde bu on yıl bitmeden piyasaya sürülmesi muhtemel olabilir. 

Basitçe anlatmak gerekirse iki boyutlu malzemelerle üretilen ilk elektrokimyasal 3 terminalli transistör olan bu yeni teknoloji için Stockholm’de bulunan KTH Kraliyet Teknoloji Enstitüsü ve Stanford Üniversitesi’nden bilim insanları, MXene adlı titanyum karbür bileşiği ile üretilen bellek bileşenlerinin “klasik transistör teknolojisini tamamlamak için olağanüstü bir potansiyel” sergilediğini belirtiyor. 

"Advanced Functional Materials" dergisinde yayınlanan bulgular, MXene isimli yeni materyalin insan beynine benzer ve günümüzün geleneksel bilgisayarlarından binlerce kat daha fazla enerji verimli olan nöromorfik bilgisayarların geliştirilmesinde temel bir rol oynayabileceğini öne sürüyor. 

Elektrokimyasal rasgele erişim belleği veya kısaca ECRAM, yapay bir ağda sinaptik bir hücre gibi davranış sergileyerek, verilerin depolanması ve işlenmesi için tek durak noktası görevi görüyor. KTH Doçent ve baş yazar Max Hamedi, yeni teknolojiye dair yaptığı açıklamada, "Bu yeni bilgisayarlar, birden fazla duruma sahip olabilen ve bellek içi hesaplama gerçekleştirebilen bileşenlere dayanacaktır" şeklinde kaydediyor. 

TechRadar Pro'ya yaptığı açıklamada Max Hamedi, teknolojinin CMOS silikon devre levhası montajı ile aynı süreçleri kullandığını, 2D malzeme katmanlarını silikon üzerine entegre ettiğini ve bu nedenle de aynı hattın arkası süreçleriyle gerçek bir hibrit entegrasyon olduğunu ifade ediyor. 

Yeni teknolojinin diğer ECRAM'lardan daha hızlı yazma hızına sahip olduğunu ve 2D ECRAM'lerin nano boyuta ölçeklendirilmeleri halinde günümüz bilgisayarındaki transistörler kadar hızlı olabileceklerini (nanosaniye altı) belirten Hamedi; bunun da yeni teknolojinin, 2 boyutlu transitör metalinin uyumluluğu sayesinde, CMOS teknolojisini kullanan mevcut bilgisayarlara entegre edilebileceği anlamına geldiğini ifade ediyor. 

İLGİLİ HABER Elon Musk Bunu Beğenmedi: Bilim İnsanları, Neuralinkin Beyin Çipleri Konusunda Endişeli

Hamedi, bu sayede 5 ila 10 yıl içerisinde bellek ve transistörlerin birleştiği ve bugün yapay zeka ile simülasyon görevlerinde kullanılan en iyi bilgisayarlardan en az 1000 kat daha fazla enerji verimli hale getiren özel amaçlı bilgisayar blokları üretilebileceğini, hatta bazı hesaplamalara göre bu teknolojini belirli algoritmalar için 1 milyon kat enerji verimliliği sergilediğini aktarıyor. Pazara giriş stratejisi (GTM) için en az 5 yıl süren denemeler gerektiğinden, beyin sinir ağından modellenmiş ilk ticari amaçlı bilgisayar çipinin piyasaya sürülmesinin önümüzdeki on yılın sonunda gerçekleşmesi beklenebilir. 


Kaynak webtekno.com

 

WhatsAppa Yapay Zekâ Destekli Çıkartma Oluşturucu Geliyor: DALL-E Gibi Çalışacak!

Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp için yeni bir özellik üzerinde çalışıldığı ortaya çıktı. Uygulamanın "2.23.17.14" kodlu Android beta sürümünde ortaya çıkan yeni özellik, WhatsApp'a DALL-E benzeri bir mekanizma geleceğini gözler önüne seriyor. Kullanıcılar, bu yeni özellik sayesinde benzersiz çıkartmalar oluşturabilecekler.

Konuşan Kişiyi Bambaşka Bir İnsana Dönüştüren 10 Ses Değiştirici Program

Ses değiştirici program kavramıyla daha çok Twitch ve Discord gibi birden fazla kişiyle konuşulan ya da sohbet edilen platformlarda karşılaşıyoruz. Bu tür programları kullanan kişilerin amacı daha çok anonim kalmaya çalışmaktır. Ancak başarılı bir ses değiştirici program ile anonim kalmaktan çok daha fazlasını yapabilir ve sesinizi sanki bambaşka bir insana aitmiş gibi duyurabilirsiniz.

Bizi Bir Tek Sen Anladın: Netflix’in En Ucuz Olduğu Ülkeler Belli Oldu (Türkiye Kaçıncı Sırada?)

190 ülkede aktif olarak hizmet vermekte olan dünyanın en popüler çevrimiçi dizi ve film platformu Netflix'le ilgili çarpıcı bir araştırma yapıldı. Yerel fiyatlandırma politikası uygulayan platformun hangi ülkelerde daha ucuz olduğunu araştıran Statista, Comparitech'in verilerini kullanarak bir liste oluşturdu. Oluşturulan liste, Netflix'i en ucuz kullanan ülkelerden bir tanesinin Türkiye olduğunu gözler önüne seriyor.