5000’den Fazla Gezegen Keşfedildi: İşte Uzay Tarihini Yeniden Şekillendiren Keşfin Detayları!

Güneş Sistemi içerisinde bizim de üyesi olduğumuz 8 gezegen ve bir cüce gezegen olan Plüton var, ancak Plüton'dan sonra gelen asteroit kuşağının ardında bambaşka dünyalar yer alıyor. Güneş’e Dünya’dan 50 kat daha uzak olan Kuiper Kuşağı’nda milyarlarca irili ufaklı asteroit yer alıyor.

24.03.2022 09:00:27 tarihinde yayınlandı.

Güneş Sistemi içerisinde bizim de üyesi olduğumuz 8 gezegen ve bir cüce gezegen olan Plüton var, ancak Plüton'dan sonra gelen asteroit kuşağının ardında bambaşka dünyalar yer alıyor. Güneş’e Dünya’dan 50 kat daha uzak olan Kuiper Kuşağı’nda milyarlarca irili ufaklı asteroit yer alıyor.

Güneş’i Satürn gibi düşünürsek bu kuşağı Güneş çevresindeki halkalara benzetebiliriz, ancak uzak ve kalabalık olması sebebiyle gözlemi son derece zor, ayrıca uzun zaman alıyor. Kuiper Kuşağı'nın ardında, diğer yıldızların yörüngelerinde yer aldığı tespit edilen gezegenlere “ötegezegen” adı veriliyor. 

NASA Ötegezegen Bilim Enstitüsü’nde görevli Jessie Christiansen, 5000’den fazla yeni gezegen keşfi hakkında “Bu sadece bir sayı değil, heyecan verici. Onlar hakkında hiçbir şey bilmiyoruz” açıklamasında bulundu.

Samanyolu Galaksisi içerisinde yüz milyarlarca gezegen olduğu düşünüldüğünde bu keşfin yapılmış olması aslında bir sürpriz olmaktan çıkıyor. Bilim insanlarını şaşırtan ve heyecanlandıran şey, varlığından kesin şekilde emin olduğumuz bu ötegezegenlerin artık tespit edilebiliyor ve gözlemlenebiliyor olmaları. 

1992’de bir yıldızın yörüngesinde bir grup gezegenin keşfi ile başlayan çalışmalar, yeni uzay teleskoplarının üstün teknolojileriyle anlam kazanmaya başladı. Önce bu yıldızın bir “nötron yıldızı” olduğu tespit edildi. Yani bir zamanlar bu yıldız da tıpkı Güneş gibiydi, süpernova patlaması geçirip nötron yıldızına dönüştü. Milisaniyelerle ölçülen sürelerde şiddetli patlamalar geçirmesiyle bilinen nötron yıldızları, saçtıkları ışık ve radyasyon sayesinde kolaylıkla takip edilebiliyordu. 

2018’de fırlatılan TESS, 2021’de fırlatılan James Webb ve 2027’de fırlatılması beklenen Nancy Grace gibi uzay teleskopları, bir devlet kurumu olarak NASA’nın yeni gezegenleri keşfetme işini ne kadar ciddiye aldığını gösteriyor. Umarız bu yeni gezegen keşiflerinde bir gün bol bol Türk bilim insanlarının adını duyar, kendi teleskoplarımızı gönderme şansına erişiriz.


Kaynak webtekno.com

 

realme, Uygun Fiyatlı Tablet Arayışında Olanları Mest Edecek Pad 2yi Duyurdu!

Çinli teknoloji şirketi realme, bugün düzenlediği bir lansmanda yepyeni ürünlerini duyurdu. Bunların ilki, C53 olarak isimlendirilen yeni bir akıllı telefondu. Şirket ayrıca, "Pad 2" isimli yeni tabletini de tüketicilerle buluşturdu. Gelin hep birlikte realme Pad 2'nin özelliklerine ve fiyatına yakından bakalım.

2022ye Girer Girmez Elektrik ve Doğal Gaza Gelen Zamlar Sosyal Medyanın Gündeminde: İşte Gelen Tepkiler

2021 yılında uygulanan zamlardan yılmış herkes için 2022 yılının pek de parlak başladığı söylenemez. Daha önce de sizlerle paylaştığımız üzere 2022 yılı, oldukça can sıkan oranlarda zamları da beraberinde getirmiş; elektrik ve doğal gaz faturalarına yansıyacak olan zamlar 2021'in son gününe ait Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yer almıştı. 

Captcha Testlerinde Neden Ehliyet Sınavındaymışız Gibi Hep Trafikle İlgili Görseller Görürüz?

İnternette sağlıklı bir şekilde gezinmenin temelde üç bileşeni vardır; sağlıklı bir bağlantı, sağlıklı bir internet sitesi ve sağlıklı bir cihaz. Bir sitenin düzgün çalışabilmesi, saldırı almaması ya da kötü niyetli kişilerden zarar görmemesi için alınan pek çok güvenlik önlemi var. Bunların da belki de en bilinenlerinden biri Captcha testleri.