3 Tonluk Devasa Roket Aya Çarptı: Neden Hiç Fotoğraf ve Video Yok, Çarpma Sonucunda Aya Ne Oldu?

Çok kısa bir süre önce uzayda yedi yıldır başıboş bir şekilde gezmekte olan, hangi ülkeye ait olduğu bilinmeyen bir roketin Ay’a çarpacağı bildirilmiş, tamamen kontrolsüz bir şekilde gerçekleşecek olan çarpışmanın insanlık tarihinde bir ilk olacağı ifade edilmişti. Başıboş gezen 3 tonluk devasa roket ile gezegenimizin tek doğal uydusu arasındaki beklenen çarpışma nihayet 4 Mart günü gerçekleşti. 

7.03.2022 02:15:10 tarihinde yayınlandı.

Çok kısa bir süre önce uzayda yedi yıldır başıboş bir şekilde gezmekte olan, hangi ülkeye ait olduğu bilinmeyen bir roketin Ay’a çarpacağı bildirilmiş, tamamen kontrolsüz bir şekilde gerçekleşecek olan çarpışmanın insanlık tarihinde bir ilk olacağı ifade edilmişti. Başıboş gezen 3 tonluk devasa roket ile gezegenimizin tek doğal uydusu arasındaki beklenen çarpışma nihayet 4 Mart günü gerçekleşti. 

Ay'ın uzak tarafında gerçekleşen çarpışma, bu bölgenin yeryüzü tabanlı teleskopların görüş alanı dışında olması sebebiyle gözlemlenemedi. Ancak NASA, haftalar ve hatta aylar sürecek olsa da çarpışmanın sonucunda çok büyük ihtimalle ayın yüzeyinde oluşan kraterin araştırılacağına dair söz verdi. 

ABD Uzay Ajansı NASA, yaşanacak çarpışma sonrası krateri araştırmak istediğini söylemiş; ancak krateri bulmanın, çarpışmanın ayın karanlık tarafında gerçekleşmesi nedeniyle oldukça zor olabileceğini belirtmişti.  

Roketin büyüklüğü ve hızından yola çıkarak oluşacak olan kraterin boyutlarına dair yapılan hesaplamalarda, kraterin boyutunun 10 ila 20 metre genişliğinde olabileceği kaydedildi. Bununla birlikte çarpışmanın, Ay’ın yüzeyinde doğal yollarla oluşmuş olan 570 kilometre genişliğindeki Hertzsprung Krateri’ne yakınlarında gerçekleştiği tahmin edilmekte.

Çarpışma yaşandıktan sonra hepimiz merakla fotoğraflar ve videolar bekledik; ancak beklenen olmadı ve bu çarpışma ile sonrasında Ay'da yaşananlara dair hiçbir görüntü elde edemedik. Bunun sebebini ise bilim insanları hem çarpışma öncesinde hem de sonrasında verdiler.

Roketin Ay'ın yeryüzü tabanlı teleskopların görüş alanı dışında kalan bir bölgesine çarpması nedeniyle çarpışma anı gözlemlenemediği gibi, şu an bölgede oluştuğu tahmin edilen krater de gözlemlenemiyor. Ancak Gray'e göre krater, ayda bir kez Ay'ın herhangi bir bölgesini gözlemleyen NASA'nın Ay Keşif Aracı ve Hindistan'a ait Chandrayaan-2 tarafından gözlemlenebilecek.

Aya iniş esnasında düşen sondaları saymazsak, uzay donanımı içeren bilinen ilk kasıtsız ay çarpışması olan çarpışmanın gerçekleşeceğine dair bilinen ilk tahmin, uzayın derinliklerindeki uzak nesnelerin izlendiği Pluton Projesi programının liderliğini yapan astronom Bill Gray’den gelmiş; Gray’in ilk başta SpaceX’e ait olduğunu iddia ettiği roketin daha sonra Çin’in Chang’e 5-T1 misyonuna ait olduğu iddia edilmişti. 

Çin ise Chang’e 5-T1'in 2015 yılında Dünya atmosferine geri döndüğünü iddia ederek roketin kendilerine ait olduğu iddiasını yalanlamıştı. Ancak Amerika Birleşik Devletleri Uzay Kuvvetleri yetkililerinden konuya dair yapılan açıklamalarda Chang’e 5-T1'in söylendiği gibi atmosfere geri dönmediği; Çin’in bu söyleminin belgeli bir veridense bir ‘tahmin’ olduğu ifade edilmişti. Henüz roketi sahiplenen kimse çıkmasa da, yaşanan bütün bu gelişmelerin roketin Çin’e ait olduğunu desteklediği söylenebilir. 

İLGİLİ HABER Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonunun Bölündüğü Tehdit Gibi Bir Video Paylaştı


Kaynak webtekno.com

 

Larian Studiostan Heyecanlandıran Baldurs Gate 3 Paylaşımı

Larian Studios, bugün resmi Baldur’s Gate 3 Twitter hesabından bir video paylaştı. Paylaşılan yaklaşık 30 saniyelik video, Volothamp Geddarm’ın (kısaca Volo) sözleriyle açılıyor. Videoda bundan sonra gördüklerimiz ise 'motion capture' oyuncuları, orkestra ve stüdyoda çalışan insanlar oluyor. Video 27 Şubat 2020 tarihini işaret eden bir yazıyla sonlanıyor.

Türkiye’nin Dörtte Birinden Fazlası Kaçak Telefon Kullanıyor!

Artık başlangıç seviyesinde bir akıllı telefon bile alacak olsanız cebinizden 5-6 bin TL’nin çıkması gerekiyor. iPhone gibi premium segmentler ise 40 bin TL’den başlıyor. İçin acı tarafı, alacak olduğunuz bir telefon yurt dışında on binlerce TL'ye kadar fark eden daha düşük fiyat etiketine sahip.

DALL-E 3 Duyuruldu: ChatGPTyle Kullanılabilecek!

ChatGPT’nin de arkasındaki şirket OpenAI, metinleri görsellere başarılı bir şekilde dönüştüren yapay zekâ modeli DALL-E’nin üçüncü versiyonunu duyurdu. DALL-E 3, Nisan 2022’de tanıtılan ikinci versiyona kıyasla kullanıcıları sevindirecek birçok özellikle geldi.

Yılmaz Vural Webteknoya Açıkladı: Teknoloji Futbolda Ne İşe Yarar, Fenerbahçeye Gelecek mi, Federasyon Hakkında Neler Söyledi?

Günümüzde neredeyse artık her sektöre etki eden teknoloji, tabii ki spor endüstrisinden de geride kalmadı. Bundan nasibini en fazla alan branşlardan biri ise futbol oldu. Aslında futbolun ekonomik boyutu, yeni ihtiyaçları da doğurdu. Çünkü hata nedeniyle kaybedilen bir maç, hatta yenilen bir gol, milyonlarca Euro demekti. Ve böylece son yıllarda VAR, gol çizgisi teknolojisi gibi pek çok yenilik futbolun içine girdi.