Yapay Zekâ, TBMMye de Girdi: Milletvekillerinin Açıklamalarını Kaydedecek

Mecliste yapılan her konuşma, her komisyon oturumu resmi olarak kayıtlara da geçirilir. Bu kayıtları tutan kişiler olan stenograflar yakın zamanda yapay zekadan destek görmeye başlayacak. TBMM ve TÜBİTAK tarafından geliştirilen Tutanak Bilgi Sistemi Projesi devreye girdiğinde yapay zekâ, konuşmacıları tanıyacak ve sözlerini yazıya dökecek. 

25.10.2023 08:15:07 tarihinde yayınlandı.

Mecliste yapılan her konuşma, her komisyon oturumu resmi olarak kayıtlara da geçirilir. Bu kayıtları tutan kişiler olan stenograflar yakın zamanda yapay zekadan destek görmeye başlayacak. TBMM ve TÜBİTAK tarafından geliştirilen Tutanak Bilgi Sistemi Projesi devreye girdiğinde yapay zekâ, konuşmacıları tanıyacak ve sözlerini yazıya dökecek. 

Konuyla iligli açıklamalarda bulunan TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanı Muhsine Çevik, biriminde 99 stenograf bulunduğunu ifade etti. Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarından beri meclis kayıtları tutulduğunu belirten Çevik, Meclis'in 27. döneminde toplamda 1073 toplantıda yer aldıklarını ve toplamda 312 bin 402 sayfa tutanak tutulduğunu ifade etti. Yapılan çalışmaların süresi toplamda 8 bin 974 saat 44 dakika tutuyor.

Yaklaşık 1,5 yıldır süren bir proje olan Tutanak Bilgi Sistemi Projesi hakkında da bilgi veren Çevik, "Tutanak Bilgi Sistemi'nde, konuşmacı konuştuktan sonra stenograflarımız artık uzman stenograf gibi çalışacak, yazıya dökülmüş metni kontrol edecek. Bizdeki kontroller her zaman çok fazladır. Sonra bilgisayar üzerinden uzmanımız kontrol edecek, sonra başkan yardımcımız. Birleştirme işlemini artık memurumuz yapmayacak. O, ortak kelimeyi bulup birleştirecek. Bu sistem, Tutanak Bilgi Sistemi Projesi. Buradaki yapay zekâ konuşmayı yazıya dökecek ve konuşmacıyı tanıyacak. Bir vekilimiz çıkıp konuştuğunda onun ismini açacak, sesini tanıyacak, konuşmasını da devamında yazacak. Diğer yaptığımız bütün işleri de bu sistemle gerçekleştireceğiz inşallah." ifadelerini kullandı. 

İLGİLİ HABER DALL-E 3, ChatGPTye Entegre Edildi: Ama Yine de Herkes Kullanamayacak...

Öte yandan tartışmaları algılamakta yapay zekanın yeterli olmadığını söyleyen Çevik, bu noktada insan stenoların hizmetlerine ihtiyaç duyulmaya devam edeceğini belirtti. Stenograflar, özel bir klavye kullanarak sözcükleri gerçek zamanlı şekilde yazıya döküyor. 


Kaynak webtekno.com

 

Hem Android Hem iOS İçin Kullanabileceğiniz 10 Zil Sesi Yapma Uygulaması

İster Android işletim sistemine sahip bir akıllı telefon, ister iOS işletim sistemine sahip bir iPhone sahibi olun; cihazı kutudan ilk çıkardığınız zaman varsayılan bir zil sesi ile gelir. Bazı kullanıcılar için zil sesi önemli değildir ancak pek çok kullanıcı kendisine özel bir zil sesi ister. Eğer cihazın kendi araçları üzerinden farklı bir zil sesi atayamadıysanız zil sesi yapma hizmeti sunan üçüncü taraf mobil uygulamalar kullanabilirsiniz. 

Facebook’un Yeni Sistemi Milyonlarca Sahte Hesabı Sildi

Sosyal konuşma platformu olan Facebook, bugün dünya üzerinde milyonlarca kullanıcıya hizmet veriyor. Ücretsiz bir platform olması nedeniyle de gerçek kullanıcılar olduğu gibi sahte kullanıcılar da var. Bu yüzden Facebook, Derin Varlık Sınıflandırması (DEC) adını verdiği bir yapay zeka sistemi kurdu.

45 Yıldır Gizemini Koruyan "Wow!" Sinyalinin Geldiği Yer Araştırıldı: Sonuç Yine Hüsran

Uzaylıların varlığı astronomi dünyasında uzun yıllardır tartışılıyor ve bu alanda yoğun çalışmalar gerçekleştiriliyor. Bu çalışmalardan biri de uzun yıllardır hem medyanın hem de astronomi çevrelerinin kafasını kurcalayan, meşhur Wow! sinyalinin elde edildiği çalışma. 1977 yılında ortaya çıkan bu gelişme, büyük bir heyecana sebep olmuş ve gelecek çalışmalar için motivasyon sağlamıştı.

Malum, Fiyatlar Uçtu Gitti: Peki İkinci El Ekran Kartı Alınır mı?

Ekran kartları özellikle günümüzde oldukça büyük bir problem. Güncel oyunları iyi bir performans ile oynamak için kaliteli bir ekran kartı gerekmesinin yanı sıra buna eşdeğer oranla ekran kartlarının fiyatının da yükselmesi işleri bir hayli zorlaştırıyor. 'Fiyat performans' adı altında uygun fiyatta ortalama bir performans sergileyebilecek ekran kartlarının fiyatları bile dudak uçuklatır hale geldi.