Yapay Zeka, Dünya’ya Çarpabilecek 11 Asteroit Tespit Etti

Gökbilimciler, bir taraftan uzayı gözleyip yeni keşifler için çalışmaya devam ederken, diğer taraftan Dünya için tehlike yaratabilecek asteroitler hakkında çalışmaya devam ediyorlar. Hollanda’dan bilim insanları, Dünya’ya çarpabilecek asteroitleri önceden tespit edebilecek bir yapay zeka sinir ağı geliştirdiler. 

23.02.2022 15:15:25 tarihinde yayınlandı.

Gökbilimciler, bir taraftan uzayı gözleyip yeni keşifler için çalışmaya devam ederken, diğer taraftan Dünya için tehlike yaratabilecek asteroitler hakkında çalışmaya devam ediyorlar. Hollanda’dan bilim insanları, Dünya’ya çarpabilecek asteroitleri önceden tespit edebilecek bir yapay zeka sinir ağı geliştirdiler. 

Dünya’ya çarpma potansiyeli olan asteroitleri tespit edecek sinir ağını geliştirmek için Güneş ve gezegenlerin 10.000 yıl boyunca izleyecekleri yörüngeler modellendi. Sistemde bulunan asteroitler, Dünya’dan uzakta yollarına devam etseler de gelecekte ne olacağı modellenirken bu yörüngeler kullanıldı. Yörüngelerle beraber Dünya’ya çarpacağı hayal edilen hayali asteroitlerden bir veri tabanı yaratıldı.

Araştırmacılar, daha sonra bu hayali tehlikeli asteroit veri tabanını, sinir ağını Dünya’yı tehdit edebilecek asteroitlerin nasıl tanımlanacağı konusunda eğitmek için kullandılar. İlk hesaplama seti, Leiden’ın güçlü yeni süper bilgisayarı ALICE kullanarak yapıldı. Sinir ağı, asteroitleri tanımlama ve tespit etme konusunda eğitildikten sonra sıradan bir dizüstü bilgisayarda çalışabilecek hale geldi. 

Sinir ağını geliştiren ekip yapay zeka sinir ağını Flemenkçe “merhaba” anlamına da gelen HOI (Hazard Object Identifier, Tehlikeli Nesne Tanımlayıcı) olarak isimlendirdiler. 

Araştırmacılar, asteroitlerin hızlarını belirlediklerinde, HOI’nın Dünya’ya yaklaşabilecek asteroitleri tespit edebildiğini buldular. NASA veritabanında bulunan 2.000 uzay nesnesi ile çalışan HOI, yüzde 90.99 oranında doğru bir şekilde asteroitleri tespit edebildi. 

NASA veritabanında daha önce tehlikeli olarak nitelendirilmemiş 11 asteroit de, HOI tarafından Dünya’ya çarpabilecek asteroitler sınıfında olarak belirtildi. Tespit edilen asteroitlerin her birinin çapı 100 metreden fazla. Araştırmacılar, yapay zekanın da tespit ettiği asteroitlerin henüz bir tehlike olacağını düşünmüyorlar. Asteroitlerin 2131 ve 2923 yılları arasında Dünya’ya yaklaşma ihtimali var. 

İLGİLİ HABER Dünya’nın Yakınından Geçen Bir İkili Asteroid Sistemi Tespit Edildi

HOI’nin geliştiricileriden olan Profesör Portegies Zwart, “Şimdi yöntemimizin işe yaradığını biliyoruz. Ancak araştırmalarda daha iyi bir sinir ağı ve daha fazla girdi ile daha derinlemesine araştırma yapmak istiyoruz” dedi. 

Araştırmacılar, zor olan kısmın yörünge hesaplamalarındaki küçük yanlışlıkların sonuçlarda büyük değişikliklere yol açabilmesi olduğunu söylüyorlar. Buna rağmen yapay zeka sinir ağlarının gelecekte potansiyel olarak tehlikeli nesnelerin tespit edilmesi için kullanılabileceği düşünülüyor. 


Kaynak webtekno.com

 

Twitter, Ücretsiz Mavi Tiklerin Ne Zaman Kaldırılacağını Açıkladı (Şaka mı Bu?!)

Dünyanın en popüler mikroblog platformu Twitter, 44 milyar dolar karşılığında Elon Musk'ın kontrolüne geçtikten sonra radikal değişimler gördü. Bunların en büyüğü, doğrulama rozetlerinin Twitter Blue kapsamına alınmasıydı. Bu kararla kullanıcıların, doğrulanmış hesap sahibi olmak için Twitter'a ödeme yapmaları gerekecekti. Geçmişten beri doğrulama rozetine sahip olan kullanıcılar ise ödeme yapmamaları halinde rozetlerini kaybedeceklerdi.

Android Kullanıcılarına Müjde: iMessageın Tüm Özellikleri Androide Gelebilir!

Yalnızca iPhone kullanıcılarının kullanabildiği iMessage, şüphesiz Apple’ın en iyi uygulamalarından biri. Uçtan uca şifrelemeye de sahip olan ve birçok kez taklit edilmeye çalışılan uygulama, barındırdığı özelliklerle mesajlaşma deneyimini bir üst seviyeye çıkarıyor. iMessage’ın yalnızca iPhone’larda bulunması da Apple’a büyük bir avantaj sağlarken Android kullanıcılarının uygulamayı kullanamamasına neden oluyor. Google da bu yüzden, üçüncü parti bir uygulamaya gerek kalmadan iPhone ve Android arasındaki mesajlaşmayı iMessage’a benzetecek olan RCS’in Apple tarafından desteklenmesini istiyor.

İlk Keşfedildiğinde Kalp Gibi Attığı İçin Uzaylı Sinyali Zannedilen Nötron Yıldızı: Pulsar

İçinde yaşamakta olduğumuz bu devamlı genişleyen evrenin her köşesinde süregelen ilginç olaylar yaşanıyor. Yıldızlar oluşuyor, yıldızlar ölüyor, cisimler birleşiyor ve bazen de yeni cisimler oluşuyor. Evet oluşuyor çünkü bazı cisimler yok olurken aslında ortaya başka bir sistem çıkarıyor. İşte pulsar bu sistemlerden bir tanesi. Pulsar elbette yoktan var olmuyor, önce dev kütleli bir yıldızın ölmesi gerekiyor.