Veri Transferi Denilince İlk Akla Gelen XML Dosyası Nedir, Nasıl Açılır?

Bir programcı ya da uygulama geliştirici olmasanız bile XML metin işaretleme dilini duymuş ya da bir XML dosyası görmüşsünüzdür. Mutlaka görmüş olmanızın nedeni bu dil ile oluşturulmuş dökümanların neredeyse her yerde kullanılıyor olmasıdır. XML dili ile oluşuturulmuş dökümanlar hem insanlar hem de pek çok işletim sistemi tarafından kolayca okunabilir. 

22.02.2022 00:15:14 tarihinde yayınlandı.

Bir programcı ya da uygulama geliştirici olmasanız bile XML metin işaretleme dilini duymuş ya da bir XML dosyası görmüşsünüzdür. Mutlaka görmüş olmanızın nedeni bu dil ile oluşturulmuş dökümanların neredeyse her yerde kullanılıyor olmasıdır. XML dili ile oluşuturulmuş dökümanlar hem insanlar hem de pek çok işletim sistemi tarafından kolayca okunabilir. 

Peki, XML dosyaları nasıl açılır? XML dosyalarını açmak için bilgisayarınızın işletim sisteminde dahili olarak kullanabileceğiniz uygulamalar vardır. Bunun yerine farklı cihazlardan internete bağlanarak bu tür dosyaları online olarak açmanızı sağlayacak internet sitelerinden birini kullanmanız da mümkün. Gelin XML nedir, ne işe yarar, XML dosyası nasıl açılır gibi merak edilen soruları biraz daha yakından inceleyelim.

XML, bir metin işaretleme dilidir. Programlama dillerine benzer ancak yalnızca belirli işlevlere sahiptir. Hem insanlar hem de işletim sistemleri tarafından okunabilen XML dili ile hazırlanmış dökümanların temel amacı veri saklamak ve veri transferi yapmaktır. Bu nedenle neredeyse tüm cihaz ve işletim sistemleri tarafından okunabilir.

XML standardı W3C tarafından tanımlanmıştır ve SGML’nin basitleştirilmiş bir alt kümesi olarak kabul edilir. Bu dil için bir ara formattır demek de yanlış olmaz. XML metin işaretleme dili kullanılarak hazırlanan dökümanlar XML dosyası olarak adlandırılır ve .xml formatına sahiptir.

XML metin işaretleme dilinin temel amacının veri saklamak ve veri transferi yapmak olduğunu söylemiştik. Bu işlevi nedeniyle bugün kullandığımız pek çok farklı yazılım, diğer yazılımlarla veri transferi yapmak için XML dosyalarını kullanır. XML, rastgele veri erişimine izin vermediği için veritabanı olarak kullanılmaz ama bazı uygulamalarda ana format olarak kullanıldığı da olmuştur. 

Microsoft tarafından geliştirilmiş olan .NET isimli uygulama geliştirme platformundaki DataSet nesneleri XML metin işaretleme dili ile hazırlanmıştır. Pek çok office uygulamasının alt yapısını da XML oluşturmaktadır. Bu dilde içerik, yapı ve şekil ayrı ayrı ele alınabildiği için içerik yönetim sistemlerinde en sık kullanılan formattır. 

Windows ya da MacOS işletim sistemine sahip bilgisayarınızda XML dosyası açmak için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Not Defteri Windows, TextEdit ise MacOS işletim sisteminde yüklü olarak gelen uygulamalardır. Bu sayede herhangi bir üçüncü taraf yazılım kullanmadan rahatlıkla XML dosyalarını açabilir ve dilerseniz düzenleyebilirsiniz.

Windows ve MacOS işletim sisteminde yüklü olan uygulamalardan birini kullanmak istemiyorsanız GROUPDOCS internet sitesi üzerinden online olarak XML dosyanızı açabilirsiniz. Uygulamaya internet üzerinden erişebildiğiniz için pek çok farklı cihazda XML dosyası açabilirsiniz. 


Kaynak webtekno.com

 

Sosyal Medya Kanunundaki ‘Unutulma Hakkı’ İçin Rehber Yayınlandı: Nedir, Nasıl Faydalanılır?

Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK), giderek dijitalleşen dünyada kendisini unutturmak isteyen kullanıcılar için bir hatırlatma yaptı. Herkesin "unutulma hakkı"na sahip olduğunu belirten kurum, bu konuyla ilgili detaylı bir rehber hazırladı. 44 sayfalık rehberde, kullanıcıların kendilerini internet ortamında nasıl unutturabileceklerine ışık tutuluyor.

App Storeda Uygulamaların Fişini Bir Bir Çeken Appledan, Geliştiricileri Daha Çok Kızdıracak Açıklama: Zaten Kimse İndirmiyordu

Geçtiğimiz hafta sizlere Apple’ın güncelleme almayan ‘terk edilmiş’ uygulamaları App Store’dan kaldırmaya başladığını ve geliştiricilerin uygulamalarını güncellemek için 30 gün gibi bir süreleri olduğundan bahsetmiştik. Gerçekten de bu hafta uygulama sahipleri, uygulamalarının kaldırıldığına dair şikayetler oluşturmaya başladılar.

Tinder, Eşleştiğiniz Kişinin Daha Adını Öğrenmeden Müzik Zevkini Öğrenebileceğiniz Spotify Özelliğini Duyurdu

Sosyal medya aleminin en popüler ‘arkadaşlık’ uygulaması Tinder, geçtiğimiz aylarda tanıttığı ‘Keşfet’ sekmesine yeni bir özellik daha ekliyor. Spotify ortaklığıyla tanıtılan ‘Müzik Modu’ özelliği, kullanıcılarla eşleşmeden önce birbirlerinin müzik zevkini incelemelerine olanak sağlayacak. Aslına bakarsanız Tinder, 2016 yılında Spotify ortaklığıyla buna benzer bir özellik zaten eklemişti. ‘Anthem’ olarak adlandırılan özellik, karşınıza çıkan kullanıcıların favori şarkılarını görmenizi sağlıyordu. Fakat bu yeni ‘Müzik Modu’ özelliği, biraz daha farklı bir deneyim sunuyor.

Jüpiterin Neden Satürn Gibi Devasa Halkalara Sahip Olmadığı Keşfedildi

Güneş Sistemi’nin en büyük iki gezegeni Jüpiter ve Satürn, her ne kadar birbirine benzeseler de pek çok kişinin merak ettiği bir soruya da ev sahipliği yapıyorlar: Jüpiter, neden Satürn gibi gösterişli halkalara sahip değil? İşte bu sorunun cevabı, yayınlanan yeni bir araştırmayla verildi.