Uzayda Bir Kalp Atışı Gibi Tekrar Eden Bir Radyo Sinyali Keşfedildi

Astronomların uzayı keşif için gerçekleştirdikleri çalışmalar sadece James Webb Uzay Teleskobu gibi görsel algılarımıza odaklanmıyor. Radyo sinyalleri ve farklı veriler de araştırmacıların odaklandıkları konu başlıkları arasında geliyor. 

14.07.2022 22:45:14 tarihinde yayınlandı.

Astronomların uzayı keşif için gerçekleştirdikleri çalışmalar sadece James Webb Uzay Teleskobu gibi görsel algılarımıza odaklanmıyor. Radyo sinyalleri ve farklı veriler de araştırmacıların odaklandıkları konu başlıkları arasında geliyor. 

Bu çalışmalar arasında uzayın derinliklerinden gelen bir radyo sinyali dikkatleri üzerine toplamış durumda. Zira bu radyo sinyali bir kalbin düzenli atışı gibi belli bir ritmle ve belli bir kuvvetle gözlemlenebiliyor. Bilim insanları ise bu sinyalin kaynağına dair bir varsayımda bulunuyorlar.

Astronomlara göre düzenli olarak gelen bu sinyallerin kaynağı ise uzun zaman önce ölmüş olan bir yıldızdan geriye kalanlar. Pulsar ya da magnetar olarak adlandırılan bu yapıların genel ismi ise nötron yıldızı. Çok yüksek hıza ve çok büyük yoğunluk değerine sahip bu yapılar bir karadelik olmanın eşiğinden dönmüş oluyor. Zaman zaman da uzaya radyo sinyalleri yayıyorlar. Bu sinyallere de hızlı radyo patlamaları adı veriliyor.

Bu fenomen çok uzun zamandır bilinmesine rağmen yeni radyo dalgalarının bu kadar dikkat çekmiş olmasının nedeni süresi ve ritmi oldu. Çok periyodik bir şekilde her 0,2 saniyede bir tekrar eden bir sinyal yaklaşık üç saniye boyunca uzayda yankılandı. Bu süre ise normal bir hızlı radyo dalgası patlamasının yaklaşık 1000 katı uzunlukta. 

İlk hızlı radyo patlaması 2007 yılında keşfedildiğinden bu yana bu alandaki çalışmalar da yoğunlaşmış durumda. Bilim insanları şimdi FRB 20191221A bu hızlı radyo dalgasının geldiği kaynağı daha da dikkatli bir şekilde incelemeye almış durumdalar. Bahsi geçen radyo patlaması MIT ve başka pek çok araştırma kurumu tarafından da tespit edilmiş durumda. 

Keşifle ilgili inceleme 13 Temmuz 2022 tarihinde Nature dergisinde yayımlandı.

İLGİLİ HABER Uzayda Bugüne Kadar Gözlemlenen En Büyük Alkol Bulutu Keşfedildi


Kaynak webtekno.com

 

Güneş’in Bile Yanında İğne Ucu Kadar Kaldığı Devasa Yıldız Stephenson 2 - 18 Hakkında Tüm Bildiklerimiz

James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen ilk renkli derin uzay fotoğrafı ile birlikte bir kez daha anladık ki insanlar olarak bu evrende çok küçüğüz. Mesela Dünyamıza hayat veren Güneş bize kocaman görünüyor ve ondan büyüğünü hayal edemiyoruz. Fakat bizimle aynı galakside bulunan Stephenson 2 - 18 isimli bir yıldız var ki kocaman gördüğümüz Güneş’ten bile binlerce kat daha büyük ve daha sıcak.

Metal Müzik Efsanesi Megadeth, Kendi Kripto Para Birimini Piyasaya Sürdü

Kripto para sektörü, özellikle 2019 yılının sonlarına doğru başladığı ralliyle birlikte yaşlısından öğrencisine milyonlarca yeni yatırımcıyı kendisine çekmeyi başarmıştı. Bu ralli sürerken kripto para dünyasında farklı konseptlerin de yükselişine şahit olduk. Güncel olarak Web 3.0, metaverse ve NFT gibi konseptleri görürken bunlardan bir tanesi de bir kitleye özel hayran tokenlarıydı.

iPhone 15i Ucuza Getirmek İçin Hangi Ülkeye Gidip Almak Mantıklı? (Hem Ziyaret Hem Ticaret)

Apple'ın her sene merakla beklenen lansman etkinliğinde yeni iPhone 15 serisini ve bazı başka yeni ürünlerini gördük. Görmesine gördük ancak Apple'ın sitesi tekrar açıldığında gördüğümüz fiyatlar açıkçası biraz moral bozmadı değil. Bu yıl IMEI kayıt bedelinin de 20 bin TL olmasıyla birlikte yurt dışından ucuza alma hayalleri de büyük oranda suya düşmüş oldu.