Uzay Gemileri Uçan Araçlar Olmasına Rağmen Neden Özellikle "Gemi" Deniliyor?

Bilim kurgu eserleri çok uzun süre hakir görülmüş, üçüncü beşinci plana itilmiş, hakkı yenmiş eserlerdir. Türün kendisi de uzun süre -fantastik edebiyat ile birlikte- edebiyat çevrelerinden dışlanmıştır. Zira özellikle 19. yüzyılda edebiyatın her alanında önemli eserler çıkmış olmasına rağmen genel ortalama Flash TV dizileri seviyesindeydi: Çoğunlukla dini ya da sosyal mesajlar vermeyi amaçlayan, hikaye örgüsü zayıf eserler ya da insanın ruhunu darlayan felaketler silsilesi. Sonuçta erkek çocuklarının kollarının mastürbasyon yapmasınlar diye kolları bağlanarak uykuya gönderildiği bir manyaklık döneminden bahsediyoruz. 

13.10.2022 12:15:14 tarihinde yayınlandı.

Bilim kurgu eserleri çok uzun süre hakir görülmüş, üçüncü beşinci plana itilmiş, hakkı yenmiş eserlerdir. Türün kendisi de uzun süre -fantastik edebiyat ile birlikte- edebiyat çevrelerinden dışlanmıştır. Zira özellikle 19. yüzyılda edebiyatın her alanında önemli eserler çıkmış olmasına rağmen genel ortalama Flash TV dizileri seviyesindeydi: Çoğunlukla dini ya da sosyal mesajlar vermeyi amaçlayan, hikaye örgüsü zayıf eserler ya da insanın ruhunu darlayan felaketler silsilesi. Sonuçta erkek çocuklarının kollarının mastürbasyon yapmasınlar diye kolları bağlanarak uykuya gönderildiği bir manyaklık döneminden bahsediyoruz. 

O dönemde geleceği düşlemek çoğu kişi için uzak bir fikir olsa da, özellikle Sanayi Devrimi'nin getirdiği atılım dalgası, edebiyatta da yansıma bulmuş ve bilim kurgu yazarları da kendilerini destekleyecek kitleler bulmaya başlamıştı. Bu isimlerden biri olan John Jacob Astor IV, bildiğimiz anlamıyla uzay gemisi kavramını icat edecekti. 

Kısaca J.J. Astor olarak bilinen yazar, 1864 yılında doğmuştu. Bu yazıda yazıyı okunabilir tutmak ve konudan sapmamak adına Astor'un hayatını kısa tutacağız. Zira kendisi Amerika'nın ilk monopolünün kurucusu, emlakçı, yatırımcı, İspanyol Amerikan Savaşı sırasında Yarbay rütbesiyle orduda bulunmuş bir asker; bisiklet freninden yosunların içinden değerli taşları ayıran bir makineye, yolları düzleştirmeye yarayan bir makineden türbin motorlarına pek çok icada da imza atmış bir mucitti. Aynı zamanda da bir bilim kurgu yazarıydı. Titanik'te ölen en zengin insan olarak da kayıtlara geçti. 

Biz ise bu görkemli hayatından ziyade bilim kurgu yazarlığına odaklanacağız. 1894 yılında 2000 yılını düşleyen yazar, Satürn ve Jüpiter'de yaşamı kaleme aldığı A Journey in Other Worlds adlı eserinde, insanları taşıyan bir uzay aracını tasvir etti. Bu aracı tanımlamak için ise "Spaceship", yani "Uzay Gemisi" ifadesini kullandı. 

Burada iki önemli nokta var: Birincisi, bilim kurguda daha önce uzaya giden araçlar hayal edilmişti. İkincisi, Wright Kardeşler'in havada süzülen iki plaka arasına taktıkları bir metal kafes üzerine motor takıp adını uçak koymasına daha 9 yıl vardı. Uçak da kitap yazıldığı sırada daha yeni icat edilen bir sözcüktü. 

Uzay gemisi konsepti ilk olarak 1865 yılında Jules Verne'in Ay'a Seyahat adlı öyküsünde karşımıza çıkmıştı. Peş peşe yeterince kontrollü patlama ile Ay'a kadar gidebileceğini savunan bu hikayede, aracı tanımlamak için Projectile sözcüğü kullanılmıştı. Fırlatılan şeylerin genel adı olan Projectile, bugün kullandığımız terminolojide daha çok rokete yakın. 

1879 yılında ise Spaceship Earth kavramı ortaya çıktı. Uzaygemisi Dünya olarak çevirebileceğimiz bu kavramın uzay gemisiyle alakası yoktu, içindeki kaynaklar kısıtlı şekilde uzayda yolculuğuna devam eden Dünya, iyi bakılması gereken ve korunması gereken gemimizdi. 1880 yılında ise ismin tuttuğunu görüyoruz. Zira Pall Mail Gazette'de yazan bir yazar, Verne'in Projectile aracını tanımlarken Spaceship sözcüğünü kullanarak gazeteyi tarihe geçirmeyi de başarıyordu. 

J. J. Astor ise uzay gemisini bir sözcük haline getirip eserinin merkezine koyan ilk isim oldu. Uzay gemisi kavramıyla birlikte başka pek çok fikri de tanımladı. İçindekileri içinde, dışındakileri dışında tutan bu içi boş dev yapı, yazarın gözünde bir gemiyi andırıyordu. Bu yüzden de kavramları bulmak için denizcilikten bolca faydalandı. İnsanların zihnine uzayda yolculuk eden araçların ismini uzay gemisi olarak yerleştirdi.


Kaynak webtekno.com

 

Elon Musk, Teslanın İnsansı Robotu Optimusun Ne Zaman Tanıtılacağını Açıkladı

Geçtiğimiz ağustos ayında düzenlenen Tesla AI etkinliğinde Elon Musk, yepyeni bir ürünü duyurmuştu. Görünürde bir otomobil şirketi olan Tesla’nın yeni otomobili, otomobillerle alakasız bir şekilde robot idi. ‘Tesla Bot’ ya da ‘Optimus’ olarak adlandırılan bu robotun yalnızca görselleri yayınlanırken robotun ne zaman tanıtılacağı da merakla bekleniyordu.

Windowsun 28 Yıllık Print Screen Tuşunun İşlevi Değişiyor

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, Windows 11'de pek çok kullanıcıya saç baş yolduracak bir karar aldı. "KB5025310" kodlu Windows 11 beta sürümü, onlarca yıldır kullanılmakta olan "Print Screen" tuşunun işlevselliğini değiştirdi. Güncelleme kararlı sürüm kullanıcılarına ulaştığında, bu değişiklik tüm Windows 11 kullanıcılarını etkileyecek. 

HONOR, Ultra İnce Katlanabilir Akıllı Telefonu "Magic V2"yi Duyurdu

Çinli teknoloji şirketi HONOR, bugün düzenlediği bir etkinlikte yeni akıllı telefonu "Magic V2"yi tanıttı. Galaxy Z Fold5 rakibi katlanabilir ekranlı bir akıllı telefon olarak karşımıza çıkan HONOR Magic V2, şu an için sadece Çin'de satın alınabiliyor ve fena sayılmayan bir fiyat etiketine sahip. Gelin hep birlikte HONOR Magic V2'ye yakından bakalım.

ABD Gözünü Bitcoin Madencilerine Dikti: Enerji Tüketimleri Hakkında Açıklama Bekleniyor

Kripto paraların gün geçtikçe daha da yaygınlaştığı bilinen bir gerçek. Bu para birimlerinin popülaritesi arttıkça madencilik faaliyetlerinde de yükselme görülüyor. Ancak madencilik, özellikle lider kripto para birimi Bitcoin (BTC) madenciliği sebebiyle oluşan enerji tüketimi de dünyanın gündeminde. Amerika Birleşik Devletleri de Çin’in yasaklarından sonra bu faaliyetlerin en çok boy gösterdiği ülkelerin başında yer alıyor ve bu tartışmaların merkezinde bulunuyor.

Instagram ve Facebooktaki Ücretli Mavi Tik Sisteminin Türkiye Fiyatı Açığa Çıktı

Bundan birkaç ay önce sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Instagram ile Facebook'un çatı şirketi olan Meta'nın Twitter'daki gibi ücretli mavi tik sistemine geçiş yapacağından bahsetmiştik. Bizzat Mark Zuckerberg tarafından yapılan açıklamalar, Facebook ve Instagram'da doğrulama rozetine sahip olmak isteyen kullanıcıların, aylık ödemeler yapmasını zorunlu hale getirecekti. Meta bu sistemi "Meta Verified" olarak isimlendirmişti.